Patiëntenzorg Aandoeningen Brandwonden bij kinderen

Wat zijn brandwonden?

Een brandwond is een gedeeltelijke of volledige beschadiging van de huid, veroorzaakt door warmte, elektriciteit, chemische stoffen of bevriezing.

Soorten brandwonden

Brandwonden kunnen we onderverdelen in oppervlakkig tweedegraads, diep tweedegraads, mengverbranding en derdegraads. lees meer

Soorten brandwonden

We verdelen brandwonden op basis van diepte van de wond. De huid bestaat uit 2 lagen. Dit zijn de opperhuid (epidermis) en de lederhuid (de dermis). De huid bevat ook haren, talg en zweetklieren.

Brandwonden kunnen we onderverdelen in oppervlakkig tweedegraads, diep tweedegraads, mengverbranding en derdegraads. Bij een eerstegraads verbanding is er alleen sprake van roodheid van de huid. Acute opname

Bij aankomst op de Spoedeisende Hulp controleren we continu de ademhaling, de pols en de bloeddruk. We beoordelen de grootte en diepte van de brandwonden. Bij uitgebreide brandwonden, krijgt uw kind extra vocht toegediend via een infuus. lees meer

Acute opname

Op de Spoedeisende Hulp kijken we naar de luchtwegen en ademhaling van uw kind. Als het nodig is krijgt uw kind zuurstof via een masker. Daarnaast meten we de bloeddruk, de polsslag en nemen we bloed af. Om onderkoeling te voorkomen bedekken we hem of haar met warme dekens. Ook krijgt uw kind medicatie om de pijn te verminderen. Vervolgens onderzoeken we uw kind op brandwonden en eventuele andere letsels. Bij grote brandwonden geven we uw kind extra vocht via een infuus.

Om een goed beeld te krijgen van de oorzaak en de ernst, vragen wij u hoe het ongeval is gebeurd, wanneer en wat er precies is gebeurd, of de brandwond is gekoeld, of uw kind medicijnen gebruikt, of uw kind eerder in een ziekenhuis is opgenomen en of hij of zij is ingeënt.

Onderzoek

We beoordelen de brandwonden op uitgebreidheid en op diepte en nemen foto’s voor in het medisch dossier. Om de bacteriegroei vast te stellen nemen we wondkweken af. In eerste instantie krijgt uw kind een zalfbehandeling, maar we maken dan ook al een eerste behandelplan.


Risico's

Door verbranding van de huid verliest de huid een deel van zijn belangrijke functies. Er kan vochtverlies en infectiegevaar door bacteriën ontstaan. Het lichaam verliest warmte en kan de temperatuur niet vasthouden. lees meer

Risico's

De ernst van de brandwond hangt af van de diepte, de grootte, de plaats waar de brandwond zich bevindt, de leeftijd van uw kind en eventuele bijkomende letsels. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft een beschermende functie. Door verbranding van de huid verliest de huid een deel van zijn belangrijke functies. Er kan vochtverlies en infectiegevaar voor bacteriën ontstaan. Het lichaam verliest warmte en kan de temperatuur niet vasthouden.

Meer informatie


Radboudumc Expertise­centrum voor Kindertrauma en -brandwondenzorg

We zijn gespecialiseerd in de behandeling van meervoudige of levensbedreigende verwondingen en brandwonden bij kinderen en hebben aandacht voor de invloed die een ongeval kan hebben op het kind en gezin.

lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

Het team

Voor de behandeling van brandwonden werken we samen vanuit verschillende disciplines om de beste zorg te bieden. lees meer

Het team

Voor de behandeling van brandwonden werken we samen vanuit verschillende disciplines om de beste zorg te bieden. Ons multidisciplinaire team bestaat uit:

 • Verpleegkundigen
 • Kinderartsen
 • Kinderintensivisten
 • Kinderanesthesisten
 • Chirurgen (kinder, trauma, plastisch)
 • Kinderpsychologen
 • Pedagogisch zorgverleners
 • Maatschappelijk werkers
 • Fysiotherapeuten
 • Ergotherapeuten
 • Revalidatiearts
 • MDL-arts en diëtiste
 • Microbioloog

Onze mensen

 • Medewerkers
 • Intranet