Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Tijdens de eerste dagen van de koorts stellen we een dengue-infectie vast met een sneltest. Deze test spoort eiwitten van het virus op. Daarna bepalen we welke antistoffen we tegen het virus inzetten.

Wetenschappelijk onderzoek

De afdelingen Interne Geneeskunde en Medische Microbiologie doen wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van de complicaties van dengue. Hierdoor werken we onder andere veel samen met een universiteit in Indonesië.

Wat is dengue?

Dengue (knokkelkoorts) wordt veroorzaakt door het denguevirus. Dit virus wordt overgedragen op de mens door steken van de tijgermug. Gemiddeld ontstaat 4 tot 7 dagen (uiterlijk 14 dagen) na infectie klachten.

lees meer

Wat is dengue?

Dengue (knokkelkoorts) wordt veroorzaakt door het denguevirus. Dit virus wordt overgedragen op de mens door steken van de tijgermug. Deze mug is overdag actief en komt voornamelijk voor in en rond grote steden in Zuidoost-Azië, India, en  in Midden- en Zuid-Amerika (inclusief de Antillen). Wie dengue heeft in Nederland, kan de besmetting niet overdragen op anderen. Dit kunnen alleen tijgermuggen doen. Deze zijn er (nog niet) in Nederland.

Er zijn vier typen denguevirussen. U kunt meerdere keren dengue krijgen. Heeft u eerder een dengue-infectie gehad? Dan heeft u een grotere kans op een ernstiger beloop bij een nieuwe dengue-infectie.

Klachten

Gemiddeld ontstaan 4 tot 7 dagen (uiterlijk 14 dagen) na infectie klachten. Dit zijn de belangrijkste:

 • koorts
 • hoofdpijn
 • spierpijn
 • huiduitslag
 • pijnlijke gewrichten
 • misselijkheid
 • braken
 • diarree
 • buikpijn

De koorts duurt ongeveer 3 tot 7 dagen. Daarna verdwijnen de klachten. Er is een kleine kans op complicaties: huid- en slijmvliesbloedingen en een lage bloeddruk zijn de belangrijkste.

Beschermende maatregelen

Het voorkomen van muggensteken is belangrijk. De tijgermug is overdag actief. Draag daarom in bovengenoemde gebieden bedekkende kleding. Smeer onbedekte lichaamsdelen in met een muggenwerend middel (DEET). 

Er is sinds kort een vaccinatie beschikbaar tegen dengue: Qdenga. Deze vaccinatie wordt geadviseerd voor landen waar dengue veel voorkomt (met name in Azië en Latijns Amerika). Er worden 2 vaccinaties gegeven. Tussen de twee vaccinaties zit een periode van 3 maanden, houd hier rekening mee in de aanloop naar de reis.

Wanneer vaccineren?

De vaccinatie wordt aanbevolen aan een reiziger vanaf 4 jaar oud die langer dan 1 jaar geleden dengue heeft gehad en die naar een land gaat waar dengue voorkomt, ongeacht de reisduur. 

De vaccinatie wordt ook aanbevolen aan een reiziger vanaf 4 jaar oud die nooit dengue heeft gehad, en minimaal 4 weken (of frequent kortere periodes) naar een land gaat waar dengue voorkomt. 

Aangezien het een nieuw vaccin is, is de bescherming tegen dengue en ernstige dengue infectie op langere termijn nog niet bekend. Het is daarom belangrijk om bij een volgende reis naar een dengue gebied opnieuw te kijken of een boostervaccinatie nodig is. 

Wanneer niet vaccineren?

Reizigers die zwanger zijn, borstvoeding geven of een verminderde afweer hebben, mogen de Qdenga vaccinatie niet krijgen. 

Controle bij infectie

Als u een dengue-infectie heeft, krijgt u controles. Een controle vindt plaats tijdens de periode met koorts en de andere controle in de eerste twee dagen na het verdwijnen van de koorts. Hierbij wordt vooral gelet op het ontstaan van complicaties.


Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Waarom naar het Radboudumc?

Bij de afdeling Interne geneeskunde werken internist-infectiologen die gespecialiseerd zijn in tropische ziekten waaronder dengue. Zij voeren ook wetenschappelijk onderzoek uit naar dengue in de tropen. Het microbiologisch laboratorium van het Radboudumc kan sneldiagnostiek op dengue uitvoeren.

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Tijdens de eerste dagen van de koorts stellen we een dengue-infectie vast met een sneltest. Deze test spoort eiwitten van het virus op. lees meer over onderzoek

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet