Patiëntenzorg Aandoeningen Duivenmelkerslong

Wat is een duivenmelkerslong?

Een duivenmelkerslong is een ontsteking in de longblaasjes (alveoli) door een allergische reactie in uw longen door bepaalde stoffen. lees meer

Wat is een duivenmelkerslong?

Een duivenmelkerslong is een ontsteking in de longblaasjes (alveoli) door een allergische reactie in uw longen door bepaalde stoffen. Deze allergische reactie kan bijvoorbeeld ontstaan door de eiwitten die vrijkomen uit veren en ontlasting van duiven. Vandaar de naam van deze aandoening. Ook andere vogels, zoals parkieten en papagaaien, kunnen deze reactie veroorzaken. Ook champignonkwekers lopen risico op deze aandoening. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen zo’n allergische reactie veroorzaken. Bijvoorbeeld methotrexaat en nitrofurantoine.
De medische term voor deze aandoening is extrinsieke allergische alveolitis (EAA) of hypersensitivity pneumonitis.
Vaak is het een hele uitdaging erachter te komen wat de oorzaak is. In sommige gevallen is een huisbezoek nodig om een diagnose te kunnen stellen.

Symptomen

Symptomen die vaak optreden zijn: hoesten, benauwdheid, vermoeidheid en gewichtsverlies. lees meer

Symptomen

Symptomen die vaak optreden zijn: hoesten, benauwdheid, vermoeidheid en gewichtsverlies. Er bestaat een acute vorm dieontstaat binnen enkele uren na blootstelling aan de stof die de allergische reactie veroorzaakt. Daarnaast is er een intermitterende en chronische vorm van EAA.
Bij de acute vorm ontstaan binnen enkele uren na blootstelling heftige klachten die samen kunnen gaan met koorts en griepachtige verschijnselen.
De andere vormen zijn meestal wat geleidelijker van aard. De allergisch reactie kan overgaan in een chronische vorm en littekenvorming of fibrose veroorzaken.
 

Onderzoeken

Om een diagnose te stellen voeren we één of meerdere onderzoeken uit. lees meer

Onderzoeken

  • Om een diagnose te stellen prikken we bloed bij u en kijken we naar de allergische reacties.
  • Een longfunctieonderzoek kan helpen bij het beoordelen van de aard en ernst van de aandoening.
  • Op een röntgenfoto en HRCT scan kunnen we de afwijkingen in kaart brengen en beoordelen. Ook bekijken we of er mogelijk een andere oorzaak is voor uw klachten.
  • Bronchoscpoie met spoeling (lavage)
  • Longbiopsie

Behandeling

Het belangrijkste is het voorkomen van contact met de vogels, champignons of de medicijnen die de reactie veroorzaken. Dan verdwijnen de klachten vaak vanzelf. lees meer

Behandeling

Het belangrijkste is het voorkomen van contact met de vogels, champignons of de medicijnen die de reactie veroorzaken. Dan verdwijnen de klachten vaak vanzelf. Het kan lastig zijn om te achterhalen waar uw allergische reactie door ontstaat en dat maakt het ook lastig om het contact hiermee te voorkomen. Bovendien kan het grote invloed hebben op uw werk. Het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en longaandoeningen kan dan helpen.
Soms is behandeling met prednison noodzakelijk. Ook kan zuurstoftoediening nodig zijn.
 

Interstitiële longziekten

Interstitiële longziektes zijn ziektes waarbij het longweefsel is aangetast. Het betreft een uitgebreide groep van ziektebeelden met hetzelfde beeld op de röntgenfoto. Ze hebben uiteenlopende oorzaken en dus een verschillende behandeling.

lees meer

Afdeling Longziekten

Onze afdeling is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij (chronische en/of complexe) longaandoeningen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet