Gebroken heup


Wat is een gebroken heup?

Bij een gebroken heup zijn de botten rond het heupgewricht op een of meerdere plaatsen gebroken. De oorzaak is meestal een val of ongeval, waardoor uw heup een flinke klap krijgt.

lees meer

Wat is een gebroken heup?

Bij een gebroken heup zijn de botten rond het heupgewricht op een of meerdere plaatsen gebroken. De oorzaak is meestal een val of ongeval, waardoor uw heup een flinke klap krijgt.

Oorzaak

Als u rond de 30 bent, begint uw totale botmassa af te nemen. Bij vrouwen versnelt de botafname na de overgang. Als gevolg hiervan worden botten minder sterk en neemt de kans op een botbreuk toe. Daardoor komt een gebroken heup regelmatig voor bij ouderen. Vaak is een valpartij de oorzaak, bijvoorbeeld door:

  • struikelen
  • uitglijden
  • duizeligheid
Afname van botmassa en de sterkte van uw botten kan ook het gevolg zijn van zaken als osteoporose, reuma, het gebruik van prednison of overmatig alcoholgebruik.
De meest voorkomende heupfracturen zijn:
  • dijbeenhalsbreuk (collumfractuur), in het bovenste gedeelte van het dijbeen
  • breuk in de verdikking van de heupkop (pertrochantere fracturen)
  • breuk onder de verdikking van de heupkop (subtrochantere fracturen, deze komen minder vaak voor)

Symptomen

Door een gebroken heup heeft u meestal veel pijn. Vaak kunt u niet meer lopen of staan op het aangedane been. Ook ligt dit been meestal naar buiten gedraaid en lijkt het korter. Ons streven is een gebroken heup zo snel mogelijk te opereren.

Diagnose

Bij binnenkomst in het ziekenhuis maken we röntgenfoto’s van uw beide heupen. Op de foto zien we waar het bot gebroken is en hoever de verschillende delen uit elkaar staan.

Behandeling van gebroken heup

Als blijkt dat uw heup gebroken is, overleggen we met u en uw familie over een operatie. Het is belangrijk om een gebroken heup zo spoedig mogelijk te behandelen.

lees meer

Behandeling van gebroken heup

Als blijkt dat uw heup gebroken is, overleggen we met u en uw familie over een operatie. Het is belangrijk om een gebroken heup zo spoedig mogelijk te behandelen. U herstelt het beste en hebt de minste kans op complicaties als u zo snel mogelijk weer uit bed kunt, al is het maar zitten op een stoel. Daarom kiezen we bijna altijd voor een operatie waarbij we uw botten aan elkaar zetten of een kunstheup (prothese) plaatsen. U kunt dan weer snel uit bed.

Ouder dan 65 jaar

Als u ouder bent dan 65 jaar, beoordeelt de geriater eerst uw algemene gezondheidstoestand, om te bepalen of we u direct kunnen opereren. Ook overlegt de geriater met de narcotiseur, die u informeert over de mogelijkheden van verdoving tijdens de operatie.
 

Waarom naar het Radboudumc?

De afdeling Orthopedie van het Radboudumc heeft in de regio een topklinische functie en is gespecialiseerd in complexe heupchirurgie.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

De afdeling Orthopedie van het Radboudumc heeft in de regio een topklinische functie en is gespecialiseerd in complexe heupchirurgie. Wij hebben jarenlange ervaring met het plaatsen van prothesen en doen al ruim 30 jaar onderzoek. Zo ontwikkelden we onze unieke botsnippermethode. Daarmee kunnen wij botverlies oplossen met een biologische reconstructie, waardoor uw bot zich op een natuurlijke manier herstelt. Wij hebben onze kennis gebundeld in het Radboud Expertcentrum voor Heupprothesiologie.

Contact

Afdeling Orthopedie
(024) 361 44 71


Afdeling Orthopedie

Orthopedie is een chirurgisch specialisme. Wij behandelen aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat. Dit doen we met of zonder operatie. Orthopedie behandelt patiënten met bijvoorbeeld slijtage van het heup- of kniegewricht, artrose, botkanker of een knieschijf uit de kom.

lees meer
inloggen