

Wat is een hartinfarct?
Bij een hartinfarct raakt een bloedvat van het hart (de kransslagader) verstopt. Daardoor krijgt een deel van de hartspier te weinig zuurstof.
lees meerWat is een hartinfarct?
Twee soorten hartinfarcten
Bij een hartinfarct raakt een bloedvat van het hart (de kransslagader) verstopt. Daardoor krijgt een deel van de hartspier te weinig zuurstof. Er zijn grofweg twee soorten hartinfarcten: een acute vorm, waarbij het bloedvat helemaal is afgesloten, en een minder acute vorm, waarbij het bloedvat deels dicht is.
- Bij de acute vorm is het bloedvat helemaal afgesloten. Hierdoor krijgt een groot deel van de hartspier plotseling geen zuurstof meer. Dit is duidelijk zichtbaar op een hartfilmpje (ECG). Dit is een spoedsituatie: we starten direct met een behandeling om het bloedvat zo snel mogelijk weer open te maken, dit doen we door middel van een dotterbehandeling.
- Bij de minder acute vorm is het bloedvat niet helemaal dicht, maar wel vernauwd. De hartspier krijgt dan nog wel zuurstof, maar niet genoeg. De klachten zijn meestal iets minder heftig en dit is niet te zien op een hartfilmpje (ECG). Ook deze vorm is serieus en wordt zorgvuldig behandeld, maar de spoed is vaak minder groot.
Welke vorm u precies heeft, bepalen we aan de hand van klachten, een hartfilmpje, bloedonderzoek en soms aanvullende testen. Bij beide vormen van een hartinfarct is een medische behandeling nodig.
Zorgpad acuut hartinfarct
Hier leest u wat u kunt verwachten als u bij ons binnengebracht wordt met een acuut hartinfarct.
bekijk het zorgpadVerschijnselen
- hevige pijn op de borst die kan uitstralen naar de arm of naar de kaken
- pijn herkenbaar van een eerder hartinfarct
- transpireren
- misselijkheid
- overgeven
- wit wegtrekken
- doodsangst

Afdeling Cardiologie
De afdeling Cardiologie houdt zich bezig met hart- en vaatziekten bij volwassenen.
lees meer