Hemofilie stollingsziekte


Wat is hemofilie?

Als u hemofilie heeft zit er te weinig stollingsfactor in uw bloed. Hierdoor blijft u langer bloeden als u een wondje heeft.

lees meer

Wat is hemofilie?

Hemofilie is een zeldzame, erfelijke bloedziekte. Bij de meeste mensen stopt een wondje na een paar minuten met bloeden. Als u hemofilie heeft, gebeurt dat niet. U blijft dan langer bloeden. Dat komt doordat u niet genoeg stollingsfactor in uw bloed heeft. Een stollingsfactor is een stof die ervoor zorgt dat het bloed stolt.

Verschillende soorten

Er zijn twee soorten hemofilie: A en B. Het verschil zit in het soort stollingsfactor dat u niet heeft. Er zijn in totaal dertien stollingsfactoren. Bij hemofilie A ontbreekt stollingsfactor 8, bij hemofilie B ontbreekt stollingsfactor 9. Hoe minder stollingsfactor, hoe erger de ziekte. Als u lichte hemofilie heeft, krijgt u misschien alleen snel blauwe plekken. Bij erge hemofilie kunt u spontaan bloedingen krijgen, bijvoorbeeld bloedneuzen en bloed in uw urine.

Erfelijkheid

Hemofilie komt bijna alleen bij mannen voor. Vrouwen geven de ziekte door (geslachtsgebonden overerving). Zij krijgen zelf bijna nooit klachten. Kinderen kunnen we al voor de geboorte onderzoeken op hemofilie. Kinderen met hemofilie krijgen snel blauwe plekken en huilen meer dan normaal. Omdat hemofilie zo zeldzaam is denkt u en ook de arts meestal niet meteen aan hemofilie.

Symptomen

Doordat uw bloed niet goed stolt, krijgt u snel blauwe plekken. Ook kunt u bloedingen krijgen in uw spieren en gewrichten. De huid rond uw gewrichten is dan rood en dik. Bij bloedingen in een spier kunt u de spier niet gebruiken. Om de diagnose te stellen doen we een uitgebreid bloedonderzoek.
 

Contact


Expertisecentrum Hemofilie Behandel--centrum
(024) 361 02 43

stel een vraag

Onderzoek bij hemofilie

De arts kan met een uitgebreid bloedonderzoek vaststellen of u hemofilie heeft.

lees meer

Behandeling van hemofilie

Hemofilie kunnen we niet genezen. De ziekte kunnen we wel goed behandelen. Bloedt u, dan krijgt u stollingsfactor. Mensen met erge hemofilie krijgen voor de zekerheid regelmatig stollingsfactor.


Radboudumc Expertise­centrum Hemofilie Behandel­centrum

Het Hemofilie Behandelcentrum (HBC) is onderdeel van het Radboudumc en het Amalia Kinderziekenhuis en één van de gespecialiseerde behandelcentra voor patiënten met stollingsstoornissen in Nederland.

lees meer

Naar uw afspraak

Ingang: Radboud Apotheek (rechts naast hoofdingang)
Route: 433 (poli rood)

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Poli rood
Radboud Apotheek (rechts naast hoofdingang)
Geert Grooteplein Zuid 8
6525GA Nijmegen

Voor poli rood volgt u routenummer 433

Bent u nieuw in het ziekenhuis?
Neem dan de hoofdingang en meld u eerst bij de balie patiëntenregistratie.

Komt u voor een afspraak op de dagbehandeling?
Volg dan route 498

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 8
Ga naar binnen bij: Radboud Apotheek (rechts naast hoofdingang)
Volg route 433 (poli rood) (Poli rood)

Afdeling Hematologie

Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met bloedziekten.

lees meer

Onze mensen

inloggen