Wat is hemofilie?

Hemofilie is een zeldzame stollingsstoornis. Als u hemofilie heeft, dan heeft u een grotere kans op bloedingen, blauwe plekken en nabloeden bij een ingreep.

Bij de meeste mensen stopt een wondje na een paar minuten met bloeden. Het bloed stolt dan. Als u hemofilie heeft, blijft u langer bloeden. Dat komt doordat u te weinig van een bepaalde stollingsfactor in uw bloed heeft. Stollingsfactoren spelen een belangrijke rol in de bloedstolling.

Verschillende soorten

Er zijn 2 soorten hemofilie: hemofilie A en hemofilie B. Bij hemofilie A ontbreekt stollingsfactor VIII (8), bij hemofilie B ontbreekt stollingsfactor IX (9).

Hoe minder stollingsfactor, hoe erger de ziekte. Bij ernstige hemofilie is er geen stollingsfactor aanwezig. Hierdoor kunnen er spontaan bloedingen optreden, met name in gewrichten en spieren. Bij milde hemofilie is er wel stollingsfactor aanwezig, maar te weinig.  Patiënten met milde hemofilie hebben vooral (na)bloedingen na operaties of bij ongevallen.

Erfelijkheid

Hemofilie is een erfelijke aandoening die bijna alleen bij mannen voorkomt. Vrouwen zijn draagster en kunnen de ziekte doorgeven (geslachtsgebonden overerving). Vrouwen hebben meestal een mild verlaagde hoeveelheid stollingsfactor VIII of IX. Vaak hebben zij geen spontane bloedingen. De menstruatie kan wel heviger verlopen. Ook komt hevig bloedverlies bij een bevalling en in het kraambed regelmatig voor. Bij een grotere ingreep is er ook een risico op bloedingen.

Bij circa 30% van de hemofiliepatiënten is er sprake van een spontane mutatie. Dit betekent dat de ziekte nog niet eerder in de familie is voorgekomen.

Meer informatie

Op de website van de Nederlandse Vereniging van Hemofilie-patiënten leest u meer over hemofilie en de behandeling. 


Wat is hemofilie?

Als u hemofilie heeft, dan heeft u te weinig van een bepaalde stollingsfactor in uw bloed. U heeft daardoor een grotere kans op bloedingen, blauwe plekken en nabloeden bij een ingreep.

lees meer

Contact

Hannie van Wanroij

Voor spoedgevallen zoals bloedingen of ongelukken zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Indien er geen sprake is van spoed, vragen we u contact op te nemen tijdens kantooruren.
(024) 361 02 43

Onderzoek en behandeling

Door middel van bloedonderzoek kunnen we zien of u hemofilie heeft. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de hemofilie.

lees meer

Onderzoek en behandeling

Door middel van bloedonderzoek kunnen we zien of u hemofilie heeft. Naast enkele screeningstesten kan de hoeveelheid stollingsfactor VIII en stollingsfactor IX in het bloed gemeten worden. De diagnose bevestigen we zo nodig met genetisch onderzoek.

Hemofilie is niet te genezen. De ziekte kunnen we wel goed behandelen door u via een infuus stollingsfactor VIII (bij hemofilie A) of stollingsfactor IX (bij hemofilie B) te geven. Heeft u ernstige hemofilie? Dan krijgt u uit voorzorg vaak enkele keren per week stollingsfactor. Meestal dient u dit bij uzelf toe.

Patiënten met milde hemofilie krijgen alleen stollingsfactor als daar aanleiding voor is. Bijvoorbeeld voor een operatie of na een ongeval. Bij kleine bloedingen bij patiënten met hemofilie A kunnen we ook DDAVP geven. DDAVP (merknamen: Desmopressin, Minrin of Octostim) krijgt u via een neusspray of een infuus. Het kan de productie en afgifte van factor VIII tijdelijk verhogen. Nieuwe patiënten krijgen vaak een proefbehandeling om te kijken of DDAVP goed werkt.

Meer informatie

Op de website van de Nederlandse Vereniging van Hemofilie-patiënten leest u meer over hemofilie en de behandeling. 


Radboudumc Expertise­centrum Hemofilie Behandel­centrum

Het Hemofilie Behandelcentrum (HBC) is onderdeel van het Radboudumc en het Amalia Kinderziekenhuis en één van de gespecialiseerde behandelcentra voor patiënten met stollingsstoornissen in Nederland.

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Apotheek (rechts naast de hoofdingang)
Route: 433

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Ingang: 8 (rechts naast de hoofdingang)
Geert Grooteplein Zuid 8
6525 GA Nijmegen

Heeft u voor het eerst een afspraak in het Radboudumc?
Meldt u zich tijdig voor uw afspraak bij de inschrijfbalie bij de hoofdingang.

Komt u voor een afspraak op de dagbehandeling interne specialismen of voor een afspraak met de verpleegkundig consulent?
Volg dan route 498

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 8
Ga naar binnen bij: Apotheek (rechts naast de hoofdingang)
Volg route 433

Afdeling Hematologie

Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met bloedziekten.

lees meer

Meedoen aan onderzoek

De afdeling Hematologie is intensief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. Kijk hier voor informatie over onderzoeken waar u mogelijk aan mee zou kunnen doen.

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet