Wat is hemofilie?

Hemofilie is een zeldzame, erfelijke bloedziekte. Bij de meeste mensen stopt een wondje na een paar minuten met bloeden. Als u hemofilie heeft, gebeurt dat niet. U blijft dan langer bloeden. Dat komt doordat u niet genoeg stollingsfactor in uw bloed heeft. Een stollingsfactor is een stof die ervoor zorgt dat het bloed stolt.

Verschillende soorten

Er zijn twee soorten hemofilie: A en B. Het verschil zit in het soort stollingsfactor dat u niet heeft. Er zijn in totaal dertien stollingsfactoren. Bij hemofilie A ontbreekt stollingsfactor 8, bij hemofilie B ontbreekt stollingsfactor 9. Hoe minder stollingsfactor, hoe erger de ziekte. Als u lichte hemofilie heeft, krijgt u misschien alleen snel blauwe plekken. Bij erge hemofilie kunt u spontaan bloedingen krijgen, bijvoorbeeld bloedneuzen en bloed in uw urine.

Erfelijkheid

Hemofilie komt bijna alleen bij mannen voor. Vrouwen geven de ziekte door (geslachtsgebonden overerving). Zij krijgen zelf bijna nooit klachten. Kinderen kunnen we al voor de geboorte onderzoeken op hemofilie. Kinderen met hemofilie krijgen snel blauwe plekken en huilen meer dan normaal. Omdat hemofilie zo zeldzaam is denkt u en ook de arts meestal niet meteen aan hemofilie.

Symptomen

Doordat uw bloed niet goed stolt, krijgt u snel blauwe plekken. Ook kunt u bloedingen krijgen in uw spieren en gewrichten. De huid rond uw gewrichten is dan rood en dik. Bij bloedingen in een spier kunt u de spier niet gebruiken. Om de diagnose te stellen doen we een uitgebreid bloedonderzoek.
 

Wat is hemofilie?

Als u hemofilie heeft zit er te weinig stollingsfactor in uw bloed. Hierdoor blijft u langer bloeden als u een wondje heeft.

lees meer

Contact

Hannie van Wanroij

Voor spoedgevallen zoals bloedingen of ongelukken zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Indien er geen sprake is van spoed, vragen we u contact op te nemen tijdens kantooruren.
(024) 361 02 43

Onderzoek bij hemofilie

De arts kan met een uitgebreid bloedonderzoek vaststellen of u hemofilie heeft.

Behandeling van hemofilie

Hemofilie kunnen we niet genezen. De ziekte kunnen we wel goed behandelen. Bloedt u, dan krijgt u stollingsfactor. De meeste mensen met ernstige hemofilie krijgen voor de zekerheid regelmatig stollingsfactor.

Naar uw afspraak

Hemofilie voor kinderen en volwassenen wordt behandeld in het expertisecentrum voor hemofilie en aanverwante stollingsstoornissen. lees meer

Naar uw afspraak

Ingang: Apotheek (rechts naast de hoofdingang)
Route: 433

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Ingang: 8 (rechts naast de hoofdingang)
Geert Grooteplein Zuid 8
6525 GA Nijmegen

Heeft u voor het eerst een afspraak in het Radboudumc?
Meldt u zich tijdig voor uw afspraak bij de inschrijfbalie bij de hoofdingang.

Komt u voor een afspraak op de dagbehandeling interne specialismen of voor een afspraak met de verpleegkundig consulent?
Volg dan route 498

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 8
Ga naar binnen bij: Apotheek (rechts naast de hoofdingang)
Volg route 433

Radboudumc Expertise­centrum Hemofilie Expertise­centrum

Het Hemofilie Behandelcentrum (HBC) is onderdeel van het Radboudumc en het Amalia Kinderziekenhuis en één van de gespecialiseerde behandelcentra voor patiënten met stollingsstoornissen in Nederland.

lees meer

Afdeling Hematologie

Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met bloedziekten.

lees meer

Meedoen aan onderzoek

De afdeling Hematologie is intensief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. Kijk hier voor informatie over onderzoeken waar u mogelijk aan mee zou kunnen doen.

Onze mensen