Wat is hypospadie?

Hypospadie is een relatief onschuldige aandoening waarbij de plasbuis niet uitmondt op de top van de eikel, maar ergens op de onderzijde van de eikel of penisschacht.

lees meer

Wat is hypospadie?

Hypospadie is een relatief onschuldige aandoening waarbij de plasbuis niet uitmondt op de top van de eikel, maar ergens op de onderzijde van de eikel of penisschacht. Soms zelfs ter hoogte of achter de balzak. Bijna altijd is de voorhuid niet gesloten, maar gespleten. Uw kind kan hierdoor plasproblemen krijgen als hij staand plast. Hij heeft dan geen controle over de plasrichting van de straal. Door de abnormale opening  aan de onderzijde van de penis kan er een kromstand van de penis bestaan.


Contact

Expertisecentrum Aangeboren Urogenitale Aandoeningen

(024) 361 38 03
contactformulier

Oorzaak en ontstaan

Een hypospadie is bij jongens één van de meest voorkomende aangeboren afwijkingen van het mannelijk geslachtsorgaan. Het komt bij ongeveer 1 op de 200 jongens in Nederland voor. lees meer

Oorzaak en ontstaan

Een hypospadie is bij jongens één van de meest voorkomende aangeboren afwijkingen van het mannelijk geslachtsorgaan. Het komt bij ongeveer 1 op de 200 jongens in Nederland voor. Bij één op de drie kinderen met hypospadie is er duidelijk sprake van familiaire hypospadie (vader, opa, broertjes, neefjes).

De oorzaak voor een hypospadie is meestal onduidelijk. Wat een rol kan spelen zijn onder andere erfelijke factoren, onvoldoende hormonale stimulatie van het penisweefsel tijdens de zwangerschap en een groeiachterstand van het kind tijdens de zwangerschap.

Waarom naar het Radboudumc?

Radboudumc heeft een regiofunctie voor Oost en Zuid Oost Nederland. In Nederland zijn in totaal 17 gecertificeerde kinderurologen die hypospadiecorrecties uitoeren, 3 daarvan zijn werkzaam in het Radboudumc (17%). De overige zijn werkzaam in het Westen en Midden van Nederland.

Contact opnemen en afspraak maken

Via het telefoonnummer (024) 361 38 03 kan contact opgenomen worden. Bij problemen of spoed zijn er andere telefoonnummers die u kunt bereiken. lees meer

Contact opnemen en afspraak maken

Via het telefoonnummer (024) 361 38 03 kan contact opgenomen worden met het expertisecentrum Aangeboren Urogenitale Aandoeningen.

Ouders van patiënten waarbij een hypospadiecorrectie heeft plaatsgevonden, kunnen bij problemen in de eerste dagen na ontslag contact opnemen met verpleegafdeling het Strand (024) 361 38 80 (tijdens kantooruren). Bij spoed buiten kantooruren kan gebeld worden naar (024) 361 39 24.

Een afspraak vindt plaats door de behandelend huisarts of verwijzer een brief te laten sturen naar de afdeling Urologie van het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis. Als het van toepassing is, stuurt de huisarts/verwijzer ook digitale foto’s en onderzoeken mee.

Onduidelijk geslacht bij pasgeboren baby's

Over het algemeen kan de verloskundige na de geboorte direct vaststellen of de pasgeboren baby een jongen of een meisje is. Maar soms wordt een baby geboren met een geslacht, waarvan men dit niet direct kan vaststellen.

lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

Radboudumc Expertise­centrum voor Aangeboren Urogenitale Aandoeningen

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Aangeboren Urogenitale Aandoeningen is gespecialiseerd in de zorg voor kinderen die problemen hebben met de nieren, de blaas, de urineleider en de geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet