Patiƫntenzorg Aandoeningen Luchtpijp goedaardige aandoeningen

Wat zijn luchtpijp goedaardige aandoeningen?

Verschillende soorten goedaardige aandoeningen kunnen leiden tot een vernauwing in de luchtweg, bijvoorbeeld door littekenvorming. Een vernauwing kan op den duur leiden tot kortademigheid en een stridor (hoorbare inademing). lees meer

Wat zijn luchtpijp goedaardige aandoeningen?

Verschillende soorten goedaardige aandoeningen kunnen leiden tot een vernauwing in de luchtweg, bijvoorbeeld door littekenvorming. Een vernauwing kan op den duur leiden tot kortademigheid en een stridor (hoorbare inademing).

Oorzaak

Er zijn verschillende soorten goedaardige luchtpijp aandoeningen met verschillende soorten oorzaken:

Littekenvorming na intubatie (plaatsing van een beademingsbuis) of een tracheacanule
Een litteken dat ontstaat na het plaatsen van een beademingsbuis heet een postintubatie trachestenose (PITS).

Littekenvorming bij een systeemziekte als de ziekte van Wegener
De ziekte van Wegener, een zeldzame auto-immuunziekte, is een vorm van systeemvasculitis. In het lichaam kunnen dan op meerdere plaatsen ontstekingen ontstaan en bloedvaatjes en weefsel kunnen afsterven (necrose). Ontstekingscellen (granulomen) kunnen zich ophopen in de neus en longen.

Littekenvorming zonder duidelijke oorzaak (idiopathisch)
Een deel van de patiƫnten heeft een litteken zonder dat een onderliggende oorzaak is vast te stellen, een idiopathische tracheastenose.

Vergrote schildklier (struma) met druk op de luchtpijp
Door een vergrote schildklier (struma) kan druk ontstaan op de luchtpijp, wat kan leiden tot vernauwing.

Tracheamalacie
Een tracheamalacie ontstaat door een aandoening, zoals polychondritis (kraakbeenziekte) of een struma. De stevigheid van de luchtpijp is afgenomen, waardoor tijdens de uitademing de luchtpijp samenvalt.


Onderzoeken Wat kunt u verwachten?

  • Bij een bronchoscopie bekijken we de binnenzijde van uw luchtwegen met behulp van een bronchoscoop. Dit is een soepele slang met een doorsnee van ongeveer een halve centimeter.

    lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Een goedaardige vernauwing van de luchtpijp is een zeldzaam voorkomende aandoening in een vitaal orgaan. In het Radboudumc is een lange en brede ervaring met de diagnostiek en behandeling van deze tumoren in een multidisciplinair team. Bovendien doen wij ook onderzoek op dit gebied.

Contact

Afdeling Cardio-thoracale Chirurgie

(024) 361 45 90

Afdeling Cardio-thoracale Chirurgie

De afdeling Cardio-thoracale Chirurgie van het Radboudumc richt zich op de chirurgische behandeling van hart- en longziekten.

lees meer

Onze specialisten

  • Medewerkers
  • Intranet