Wat is een macula gat?

In het centrale deel van het netvlies ligt de gele vlek, ook wel de macula genoemd. De macula zorgt voor de zeer scherpe beelden die nodig zijn om bijvoorbeeld te lezen of televisie te kijken. Een macula gat is een zoals de naam zegt een gaatje in de macula.

Meer over deze aandoening

Wat is een macula gat?

Het voorste gedeelte van het oog bestaat uit het hoornvlies (het heldere gedeelte), de lens en de iris (het gekleurde gedeelte). Doel is om het beeld scherp te stellen op het netvlies, dat is de lichtgevoelige laag aan de achterkant van het oog. In het centrale deel van het netvlies ligt de gele vlek, ook wel de macula genoemd. De macula zorgt voor de zeer scherpe beelden die nodig zijn om bijvoorbeeld te lezen of televisie te kijken.  Het glasvocht is een soort gelei dat het grootste deel van het oog opvult. Dit bevindt zich achter de ooglens. Bij mensen op jongere leeftijd ligt het glasvocht tegen het netvlies aan. Deze gelei ligt ook tegen de macula aan. Door verandering in het glasvocht kan de gelei gaan schrompelen. De achterste glasvochtmembraan trekt dan aan het netvlies van de macula waardoor een gaatje kan ontstaan. Rondom het gaatje ligt het netvlies niet goed op de onderlaag, waardoor het minder goed werkt. Hoe langer het netvlies rondom het maculagat niet op de onderlaag ligt, hoe minder goed het gaat werken.

Het maculagat kan voorkomen bij gezonde mensen met verder gezonde ogen. Er zijn geen aanwijzingen dat het erfelijke bepaald is. Van de mensen met een maculagat in één oog krijgt vijf tot tien procent te maken met dezelfde aandoening in het andere oog.

Verschijnselen

U merkt dat u een maculagat heeft doordat u geleidelijk slechter gaat zien. U ziet een vertekend beeld (bijvoorbeeld de badkamertegels lopen niet meer recht maar golvend). Er is een wazige vlek waar u kijkt. Het aangedane oog hindert het zicht van uw andere goede oog. U heeft de neiging het aangedane oog te sluiten als u kijkt met het goede oog. Als u niets doet wordt het zicht nog iets slechter. Vaak kunt u met een vergrotend hulpmiddel nog blijven lezen of televisiekijken. De rest van het netvlies buiten de macula blijft wel goed functioneren.

Contact

Afdeling Oogheelkunde

ma t/m vr 8.00 – 16.30 uur (024) 361 67 00.
contact

Onderzoeken bij macula gat

De oogarts kijkt in uw oog om het netvlies en de macula te beoordelen (funduscopie). Om een maculagat nog beter in beeld te brengen, kan gebruik gemaakt worden van de OCT. Klik hieronder om meer te lezen op de pagina over de onderzoeken van het oog. onderzoeken van het oog

Behandeling

Wanneer uw oogarts een macula gat heeft geconstateerd, zal hij een mogelijke operatie met u bespreken. Met behulp van een vitrectomie (glasvochtoperatie) kan de gezichtsscherpte worden verbeterd, of de beeldvertekening worden verminderd. Meer over een macula-gat operatie

Afdeling Oogheelkunde

De afdeling Oogheelkunde onderzoekt en behandelt patiënten met aandoeningen van het oog en de omliggende organen.

lees meer