Patiëntenzorg Behandelingen Vitrectomie bij maculagat

Wanneer een vitrectomie bij een maculagat?

Een maculagat is een gaatje in het centrale deel van het netvlies. Het netvlies rondom het gaatje ligt niet goed op de onderlaag, waardoor het minder goed werkt. We kunnen dit met een operatie verhelpen. lees meer

Wanneer een vitrectomie bij een maculagat?

Een maculagat is een gaatje in het centrale deel van het netvlies (ook wel bekend als de macula of gele vlek). De gele vlek zorgt voor de scherpe beelden die u nodig hebt om bijvoorbeeld te lezen of televisie te kijken. 
Rondom het gaatje ligt het netvlies niet goed op de onderlaag, waardoor het minder goed werkt. Hoe langer het netvlies rondom dit gat niet op de onderlaag ligt, hoe minder goed het gaat werken. Met een operatie kunnen we dit verhelpen.

Contact

Afdeling Oogheelkunde

Voor patiënten ma t/m vr 8.00 – 16.30 uur :
(024) 361 67 00

Voor specialisten en huisartsen
(024) 361 5104

Maculagat

In het centrale deel van het netvlies ligt de gele vlek, ook wel de macula genoemd. De macula zorgt voor de zeer scherpe beelden die nodig zijn om bijvoorbeeld te lezen of televisie te kijken. Een maculagat is een gaatje in de macula. lees meer

Voor de ingreep

Voorafgaand aan de ingreep heeft u een intakegesprek met de verpleegkundige. Hij of zij bespreekt uw gezondheid en medicijngebruik en geeft u informatie over de ingreep.

lees meer

Voor de ingreep

Voorafgaand aan de ingreep heeft u een intakegesprek met de verpleegkundige/doktersassistente op de polikliniek met u. Hij of zij bespreekt uw gezondheid en medicijngebruik en geeft u informatie over de ingreep. Hij/zij bespreekt de operatiedag, wanneer de controle afspraken zijn en de nabehandeling thuis. Als u onder algehele verdoving wordt geopereerd, maken we ook een afspraak met de polikliniek Anesthesiologie. We proberen dit op dezelfde dag in te plannen, zodat u hier niet voor terug hoeft te komen.

Ook geeft de verpleegkundige u praktische informatie voor als u weer thuis bent na de ingreep. Als u voor of na de ingreep in een hotel in de buurt wil overnachten, kan hij of zij hier ook informatie over geven.


De ingreep

De ingreep duurt inclusief de voorbereiding ongeveer 2 uur. In de meeste gevallen kunt u aan het einde van de middag weer naar huis. lees meer

De ingreep

De ingreep duurt inclusief de voorbereiding ongeveer 2 uur. Als we de behandeling onder algehele narcose uitvoeren dan gaat de operatie via de dagbehandeling en is het verblijf ongeveer 4 uur.
Meestal doen we deze ingreep onder plaatselijke verdoving.
Tijdens de operatie verwijderen we eerst het glasvocht uit het oog. We noemen dit ook wel een vitrectomie. Daarna verwijderen we het oppervlakkigste laagje van het netvlies rondom het maculagat. Dit doen we om de trekkracht op de randen van het maculagat weg te nemen. Om het gaatje in de macula te sluiten, vullen we de glasvochtruimte op met een lucht- en gasmengsel.Na de ingreep

U mag de eerste 3 dagen niet plat op uw rug liggen. Door de gasbel in uw oog ziet u de eerste dagen weinig. Met een gas- en luchtmengsel in uw oog mag u niet vliegen, op grote hoogte zijn of duiken.

lees meer

Na de ingreep

Na de operatie krijgt u een houdingsadvies.Overdag moet u rechtop blijve. U mag de eerste 3 dagen en nachten niet plat op uw rug liggen, bij alle ligmomenten niet plat op de rug liggen.Voorkom dat u in uw slaap op uw rug draait. U kunt met een opgerolde slaapzak/dekbed of kussen tegen uw rug slapen zodat u op uw zij blijft liggen.

Door de gasbel ziet u de eerste dagen weinig.De dagen daarna wordt de gasbel kleiner en kunt u dit zien als een lijn die steeds verder gaat zakken. Het duurt ongeveer 2-3 weken voor de gasbel door het lichaam is opgenomen.Het gas wordt vervangen door vocht dat het oog zelf aanmaakt.

Met een gasbel in uw oog mag u niet vliegen, niet de bergen in (niet boven de 1000m) of diepzee duiken.


Resultaat en complicaties Wat kunt u verwachten?

De helft van de geopereerde mensen merkt een duidelijke verbetering. Na de ingreep kunt u nog een tijd last hebben van uw oog. Zoals bij elke ingreep is er kans op complicaties.

lees meer

Resultaat en complicaties Wat kunt u verwachten?

Technisch slaagt de operatie in 90% tot 95% van de gevallen. Toch merkt maar 50% van de geopereerde mensen in de loop van de maanden een duidelijke verbetering, zoals het beter kunnen zien van kleine letters of minder beeldvertekening. Dit komt omdat het resultaat afhankelijk is van de duur van de afwijking.

Klachten

 • Enige irritatie of roodheid is normaal. Meestal verdwijnt dit na verloop van een aantal dagen.
 • Het kan voelen alsof er iets in uw oog zit (zandkorrel gevoel). Vaak komt dit door de hechtingen. Deze lossen na enige tijd vanzelf op. Een oogzalf kan verlichting geven, overleg dit met de oogarts.
 • Na de operatie kunt u door de verdoving enige tijd dubbelzien. Dit gaat vanzelf over.
 • U kunt last hebben van een vervormd beeld. Het herstel van de beeldvervorming kan maanden tot een jaar duren.
 • Door de operatie en het gebruik van pupilverwijdende druppels, kan de pupil langere tijd wijd blijven. Hierdoor is uw zicht minder en kunt u last hebben van licht. In het algemeen herstelt zich dit binnen een aantal uren.

Complicaties

 • Infectie.
 • Netvliesloslating
 • Bloeding
 • hoge oogdruk

gevolg na de operatie

 • Staar (troebele lens): als u nog niet aan staar geopereerd bent, is na enige tijd een staaroperatie nodig. Bij patiënten op hogere leeftijd ontwikkelt de staar zich binnen 1 tot 3 jaar. Bij jongere patiënten kan dit veel langer duren. Bij staar merkt u dat uw zicht langzaam achteruit gaat.

Met spoed contact opnemen

Als u last heeft van onderstaande symptomen, moet u direct contact opnemen.

 • Plotselinge verslechtering van het zicht en/of gezichtsveld.
 • Zien vanzwarte vlekken of lichtflitsen.
 • Pijnlijk rood oog, pijn bij het knipperen.
 • pijn oog (drukken gevoel) met hoofdpijn, misselijkheid en braken.

Telefoonnummer: 024 - 361 67 00
Buiten kantooruren en in het weekend: 024 - 361 41 87.Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn oog beschermen?
De eerste week na de ingreep wordt geadviseerd om 's nachts een kapje op uw oog te dragen.

Wat mag ik wel en niet doen?
Na de operatie mag u bukken (door de knieën zakken) We raden overmatige lichamelijke inspanning en sporten de eerste week na de ingreep af. Umag zoveel lezen, televisie kijken en computeren als u wilt.
zwemmen mag twee niet en zwemmen in recreatieplassen 3 weken niet.
De eerste week douchen vanaf de schouders. het geopereerde oog niet nat laten worden.
De eerste week niet in het oog wrijven.

Kan ik meteen weer werken?
Door het houdingsadvies, irritatie bij uw oog en verminderd gezichtsvermogen is werken in de eerste week na de operatie moeilijk.

Mag ik autorijden?
U mag na de operatie niet zelf autorijden. Overleg bij de eerste controle met uw netvlieschirurg wanneer u dit kunt hervatten.

Anesthesie


Behandeling Oogheelkundige ingreep onder lokale anesthesie

In overleg met uw oogarts heeft u besloten tot een operatie op de afdeling Oogheelkunde van het Radboudumc. Op deze pagina leest u wat u kunt verwachten.  

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: -1
Route: 636

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Bezoekadres: Geert Grooteplein Zuid 10, 6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping -1 en volg route 636

Afdeling Oogheelkunde

De afdeling Oogheelkunde onderzoekt en behandelt patiënten met aandoeningen van het oog en de omliggende organen.

lees meer

Onze mensen

 • Medewerkers
 • Intranet