Patiëntenzorg Behandelingen Vitrectomie bij maculagat

Wanneer een vitrectomie bij een maculagat?

Een maculagat is een gaatje in het centrale deel van het netvlies. Het netvlies rondom het gaatje ligt niet goed op de onderlaag, waardoor het minder goed werkt. We kunnen dit met een operatie verhelpen. lees meer

Wanneer een vitrectomie bij een maculagat?

Een maculagat is een gaatje in het centrale deel van het netvlies (ook wel bekend als de macula of gele vlek). De gele vlek zorgt voor de scherpe beelden die u nodig hebt om bijvoorbeeld te lezen of televisie te kijken. 
Rondom het gaatje ligt het netvlies niet goed op de onderlaag, waardoor het minder goed werkt. Hoe langer het netvlies rondom dit gat niet op de onderlaag ligt, hoe minder goed het gaat werken. Met een operatie kunnen we dit verhelpen.

Contact

Afdeling Oogheelkunde

Voor patiënten ma t/m vr 8.00 – 16.30 uur :
(024) 361 67 00

Voor intercollegiaal overleg
(024) 361 5104

Maculagat

In het centrale deel van het netvlies ligt de gele vlek, ook wel de macula genoemd. De macula zorgt voor de zeer scherpe beelden die nodig zijn om bijvoorbeeld te lezen of televisie te kijken. Een maculagat is een gaatje in de macula. lees meer

Voor de ingreep

Voorafgaand aan de ingreep heeft u een intakegesprek met de verpleegkundige. Hij of zij bespreekt uw gezondheid en medicijngebruik en geeft u informatie over de ingreep. lees meer

Voor de ingreep

Voorafgaand aan de ingreep heeft u een intakegesprek met de verpleegkundige. Hij of zij bespreekt uw gezondheid en medicijngebruik en geeft u informatie over de ingreep. U bespreekt de operatiedag, controle en de nabehandeling thuis. Als u onder algehele verdoving wordt geopereerd, maken we ook een afspraak met de polikliniek Anesthesiologie. We proberen dit op dezelfde dag in te plannen, zodat u hier niet voor terug hoeft te komen.

Ook geeft de verpleegkundige u praktische informatie voor als u weer thuis bent na de ingreep. Als u voor of na de ingreep in een hotel in de buurt wil overnachten, kan hij of zij hier ook informatie over geven.

De ingreep

De ingreep duurt inclusief de voorbereiding ongeveer 2 uur. In de meeste gevallen kunt u aan het einde van de middag weer naar huis. lees meer

De ingreep

De ingreep duurt inclusief de voorbereiding ongeveer 2 uur. Als we de behandeling onder algehele narcose uitvoeren dan gaat de operatie via de dagbehandeling en is het verblijf ongeveer 4 uur.
Meestal doen we deze ingreep onder plaatselijke verdoving.
Tijdens de operatie verwijderen we eerst het glasvocht uit het oog. We noemen dit ook wel een vitrectomie. Daarna verwijderen we het oppervlakkigste laagje van het netvlies rondom het maculagat. Dit doen we om de trekkracht op de randen van het maculagat weg te nemen. Om het gaatje in de macula te sluiten, vullen we de glasvochtruimte op met een lucht- en gasmengsel.Na de ingreep

U mag de eerste 3 dagen niet plat op uw rug liggen. Door de gasbel in uw oog ziet u de eerste dagen weinig. Met een gas- en luchtmengsel in uw oog mag u niet vliegen, op grote hoogte zijn of duiken. lees meer

Na de ingreep

Na de operatie krijgt u een houdingsadvies. U mag de eerste 3 dagen niet plat op uw rug liggen. 's Nachts kunt u dit voorkomen door door met elastiek een (tennis)bal in uw T-shirt aan de achterkant vast te knopen. Zo voorkomt u in uw slaap op uw rug draait. U kunt ook met een opgerolde handdoek in uw rug slapen, zodat u op uw zij blijft liggen.

De gasbel in uw oog weerkaatst het meeste licht. Hierdoor ziet u de eerste dagen weinig. De dagen daarna wordt de gasbel kleiner en kunt u dit zien als een bibberende bal of schijf onderin uw beeld. Het duurt ongeveer 6 weken voor de gasbel door het lichaam is opgenomen. Het gas wordt vervangen door vocht dat het oog zelf maakt.

Met een gas- en luchtmengsel in uw oog mag u niet vliegen, op grote hoogte zijn (bijvoorbeeld in de bergen) of duiken. Ook operaties onder narcose, waarbij lachgas wordt gebuikt, mogen niet.

Resultaat en complicaties Wat kunt u verwachten?

De helft van de geopereerde mensen merkt een duidelijke verbetering. Na de ingreep kunt u nog een tijd last hebben van uw oog. Zoals bij elke ingreep is er kans op complicaties. lees meer

Resultaat en complicaties Wat kunt u verwachten?

Technisch slaag de operatie in 90% tot 95% van de gevallen. Toch merkt maar 50% van de geopereerde mensen in de loop van de maanden een duidelijke verbetering, zoals het beter kunnen zien van kleine letters of minder beeldvertekening. Dit komt omdat het resultaat afhankelijk is van de duur van de afwijking.

Klachten

 • Enige irritatie of roodheid is normaal. Meestal verdwijnt dit na verloop van tijd.
 • Het kan voelen alsof er iets in uw oog zit. Vaak komt dit door de hechtingen. Deze lossen na enige tijd vanzelf op.
 • Na de narcose kunt u hoofdpijn hebben. Dit trekt meestal vanzelf weg. Hoofdpijn, meestal in combinatie met een pijnlijk oog en misselijkheid, kan wijzen op een veel te hoge oogdruk. Dit kan leiden tot blijvende schade aan de oogzenuw met uitval van het gezichtsveld. Neem bij deze klachten contact op met de polikliniek Oogheelkunde.
 • Als er een gas- of luchtbel in het oog zit, kunt u met het geopereerde oog weinig zien. Ook bij olie in het oog is de gezichtsscherpte minder. Als uw zicht plotseling minder wordt, moet u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.
 • Na de operatie kunt u door de verdoving enige tijd dubbelzien. Dit gaat vanzelf over.
 • U kunt last hebben van een vervormd beeld. Het herstel van de beeldvervorming kan maanden tot een jaar duren.
 • Door de operatie en het gebruik van pupilverwijdende druppels, kan de pupil langere tijd wijd blijven. Hierdoor is uw zicht minder en kunt u last hebben van licht. In het algemeen herstelt zich dit.
 • Veranderde brilsterkte. Door de operatie verandert de brilsterkte. De brilsterkte is meestal na 2 tot 3 maanden stabiel. Daarom raden we u aan pas na 3 maanden een nieuwe bril te laten aanmeten.
 

Complicaties

 • Infectie: een infectie komt zelden voor, maar kan ernstige gevolgen voor het zien hebben.
 • Netvliesloslating: een netvliesloslating treedt bij 1% tot 5% van de operaties op. Bij een netvliesloslating valt een deel van uw gezichtsveld weg. De kans is het grootst in de eerste maanden na de ingreep. We raden aan om in deze periode het gezichtsveld af en toe zelf te controleren. Dit doet u door uw hand in het gezichtsveld te bewegen, terwijl u recht vooruit kijkt en het niet geopereerde oog dichthoudt. U moet uw hand dan rondom overal even goed kunnen zien. Bij een netvliesloslating moeten we meestal opnieuw opereren.
 • Bloeding: bij een nabloeding wordt plotseling het hele beeld wazig. Meestal verdwijnt een bloeding vanzelf.
 • Staar (troebele lens): als u nog niet aan staar geopereerd bent, is na enige tijd een staaroperatie nodig. Bij patiënten op hogere leeftijd ontwikkelt de staar zich binnen 1 tot 3 jaar. Bij jongere patiënten kan dit veel langer duren. Bij staar merkt u dat uw zicht langzaam achteruit gaat.
 • De oogdruk kan tijdelijk te hoog zijn. Dit behandelen we met oogdrukverlagende oogdruppels.

Met spoed contact opnemen

Als u last heeft van onderstaande symptomen, moet u direct contact opnemen.
 • Plotselinge verslechtering van het zicht en/of gezichtsveld.
 • Zien van meer (zwevende) vlekjes en/of lichtflitsen.
 • Pijnlijk rood oog gecombineerd met flinke hoofdpijn en misselijkheid.
Telefoonnummer: 024 - 361 67 00
Buiten kantooruren en in het weekend: 024 - 361 41 87.


Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn oog beschermen?
De eerste week na de ingreep wordt geadviseerd om 's nachts een kapje op uw oog te dragen.

Wat mag ik wel en niet doen?
Na de operatie kunt u bukken en tillen. We raden overmatige lichamelijke inspanning en sporten de eerste week na de ingreep af. U kunt zoveel lezen, televisie kijken en computeren als u wilt. Ook mag u gewoon douchen.

Kan ik meteen weer werken?
Door het houdingsadvies, irritatie bij uw oog en verminderd gezichtsvermogen is werken in de eerste week na de operatie moeilijk.

Mag ik autorijden?
U mag na de operatie niet zelf autorijden. Overleg bij de eerste controle met uw netvlieschirurg wanneer u dit kunt hervatten.

Gas of lucht in het oog?
Als we tijdens de operatie gas of lucht in het oog hebben achtergelaten, kunt u een bewegende bel in uw gezichtsveld zien. Het lijkt een trillende bal onder in uw oog. Met gas of lucht in uw oog mag u niet vliegen, diepzeeduiken of grote hoogteverschillen ondergaan (zoals in de bergen). Met gas duurt dat ongeveer 2 weken tot 2 maanden. Met lucht duurt het ongeveer 10 dagen. Bij een eventuele narcose of bevalling mag geen lachgas worden gebruikt.

Olie in het oog?
Als er tijdens de operatie olie in het oog is achtergelaten, kunt u boven in uw gezichtsveld een rand van de oliebel zien. Olie verdwijnt niet vanzelf. We verwijderen dit na enkele maanden met een operatie.

Anesthesie


Behandeling Oogheelkundige ingreep onder lokale anesthesie

In overleg met uw oogarts heeft u besloten tot een operatie op de afdeling Oogheelkunde van het Radboudumc. Op deze pagina treft u informatie over de gang van zaken rondom de operatie

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: -1
Route: 636

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Bezoekadres: Geert Grooteplein Zuid 10, 6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping -1 en volg route 636

Afdeling Oogheelkunde

De afdeling Oogheelkunde onderzoekt en behandelt patiënten met aandoeningen van het oog en de omliggende organen.

lees meer

Onze mensen

 • Medewerkers
 • Intranet