Wat is een nekhernia?

Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi [HNP]) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan op een zenuw of op het ruggenmerg drukken. lees meer

Wat is een nekhernia?

Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi [HNP]) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan op een zenuw of op het ruggenmerg drukken. Hierdoor kunt u pijn krijgen, gevoel verliezen of verlamd raken. De meeste operaties die neurochirurgen doen, zijn hernia operaties. Per jaar zijn dat er in Nederland meer dan 9.000. Hernia's kunnen overal in de wervelkolom voorkomen. Meestal zit de hernia onder in de rug of in de nek. De verhouding rug:nek is ongeveer 7 op 1.

Oorzaak

De wervelkolom bestaat uit hals-, borst-, lenden-, heiligbeen- en staartwervels. Tussen de wervels zit een tussenwervelschijf (discus). Een discus is een stevig omhulsel. De discus heeft een binnenste dat elastisch is en van vorm kan veranderen. Het omhulsel kan een zwakke plek hebben, doordat het te zwaar is belast of door een ongeluk. Soms puilt het binnenste uit. Als het omhulsel scheurt, kunnen stukjes van het binnenste buiten de discus komen te liggen. Een uitpuiling, met of zonder scheuring, noemen we een hernia. Iedereen kan een nekhernia krijgen. Waarom dit bij de één wel en bij de ander niet gebeurt, weten we niet.

Leeftijd

Een hernia komt vaker voor bij oudere mensen, omdat de discus slapper wordt. Herniaklachten kunnen langzaam erger worden of ineens ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat de tussenwervelschijven door roken sneller kunnen verslijten.

Symptomen

Een hernia kan op één of meer zenuwen drukken. Als dit bij u zo is, kunt u pijn krijgen in uw nek en schouder. Soms straalt de pijn uit in één of allebei uw armen. Is de zenuw ernstig beklemd, dan kunt u gevoelsstoornissen of verlammingsverschijnselen aan uw arm of hand krijgen. Ook kan het ruggenmerg bekneld raken. Dan krijgt u gevoelstoornissen in uw romp en benen, verliest u kracht in uw benen en kan het moeilijk zijn om uw plas en ontlasting op te houden.

Druk in het wervelkanaal

Bij hoesten, niezen en persen wordt de druk in het wervelkanaal hoger, dus ook de druk op de zenuwwortel. De uitstraling van de pijn kan hierdoor erger worden. De hand van de arm die pijn doet, op uw achterhoofd leggen helpt soms om de uitstralingspijn te verminderen. Er staat dan minder spanning op de zenuwwortel.


Onderzoek

Om aan te tonen dat de pijn in uw arm (en de eventuele uitvalverschijnselen) inderdaad komt door een hernia, kunnen we 3 soorten onderzoeken doen.
  • Met een CT-scan kunnen we de botstructuren van de wervelkolom goed zien.

    lees meer


Behandeling Nekhernia

We verbeteren uw klachten. U krijgt eerst bedrust, fysiotherapie en/of draagt een halskraag. Soms heeft u een operatie nodig. lees meer

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04
  • Medewerkers
  • Intranet