Wat is netvlies­loslating?

Het netvlies ligt tegen de achterzijde van de binnenkant van uw oog. Bij een netvliesloslating komt het netvlies los van de onderliggende laag. Het deel van het netvlies dat loslaat, werkt niet goed meer. U ziet dan plotseling vlekken of lichtflitsen of hebt het gevoel dat er een gordijn gedeeltelijk is dichtgeschoven. Ook ziet u minder scherp.

Scheur in het netvlies

Het oog is gevuld met glasvocht. Dit is een soort gelei die aan de rand vastzit aan het netvlies. Als u ouder wordt, verliest het glasvocht zijn structuur en trekt aan het netvlies. Hierdoor kan het netvlies scheuren en kan er vocht door de scheur onder het netvlies komen. Dit zorgt ervoor dat het netvlies los komt van de onderlaag.
Netvliesloslating

Ontstaan netvliesloslating

Netvliesloslating komt het meest voor op middelbare en oudere leeftijd. Maar het kan ook op jonge leeftijd ontstaan. U heeft meer risico op netvliesloslating als:
  • U bijziend bent (u heeft een bril of lenzen voor veraf).
  • U een staaroperatie heeft gehad.
  • Netvliesloslating voorkomt in uw familie.
  • U een klap op uw oog krijgt.
  • U eerder een netvliesloslating heeft gehad

Klachten

Voor uw netvlies loslaat, kunt u een aantal dingen merken.
  • U ziet plotseling donkere zwevende deeltjes of lichtflitsen. Het lijkt of er een zwerm vliegen voor uw oog beweegt. Dit heet mouches volantes.
  • U ziet minder scherp.
  • U ziet een soort gordijn. Als de netvliesloslating bovenin uw oog ontstaat, verschijnt het gordijn onderin uw gezichtsveld. Ontstaat de loslating onderin uw oog, dan ziet u het gordijn aan de bovenkant.
Als het netvlies tot in het midden van het netvlies (macula) loslaat, gaat u onscherp zien. Soms springt er bij het scheuren ook een bloedvaatje. Hierdoor lekt bloed in de glasvochtruimte en ziet u plotseling minder. Als we een netvliesloslating niet snel behandelen, kunt u binnen enkele weken blind zijn.
Patiëntenzorg Aandoeningen Netvliesloslating

Wat is netvlies­loslating?

Het netvlies ligt tegen de achterzijde van de binnenkant van uw oog. Bij een netvliesloslating komt het netvlies los van de onderliggende laag. Het deel van het netvlies dat loslaat, werkt niet goed meer. lees meer

Contact

Afdeling Oogheelkunde

Voor patiënten ma t/m vr 8.00 – 16.30 uur :
(024) 361 67 00

Voor specialisten en huisartsen
(024) 361 5104

Onderzoek bij netvlies­loslating

Eerst meten we uw zicht en oogdruk. We druppelen uw oog waardoor de pupil groter wordt en bekijken dan uw netvlies. Met een echo kunnen we vaststellen of uw netvlies losligt. We proberen de onderzoeken zoveel mogelijk op dezelfde dag in te plannen.

Behandeling Operaties bij netvliesloslating

Het netvlies vormt de binnenbekleding van het oog. Soms laat dit los. We kunnen het netvlies weer op zijn plek zetten door middel van een vitrectomie of door een cerclage/plombe. lees meer

Waarom het Radboudumc?

Onze artsen zijn gespecialiseerd in het behandelen van netvliesloslatingen. We doen in het Radboudumc onderzoek naar deze aandoening. Als het nodig is, kunnen we u op de dag van uw eerste afspraak al opereren.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: -1
Route: 636

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Bezoekadres: Geert Grooteplein Zuid 10, 6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping -1 en volg route 636

Afdeling Oogheelkunde

De afdeling Oogheelkunde onderzoekt en behandelt patiënten met aandoeningen van het oog en de omliggende organen.

lees meer

Informatie over klinische studies Oogheelkunde

Wilt u deelnemen aan een van de lopende wetenschappelijke onderzoeken of wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden voor onderzoek bij uw oogziekte? Neem dan contact met ons op. Bekijk hier voor welk onderzoek wij momenteel nog deelnemers zoeken. lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet