Wat is staar?

Staar is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kunt u wazig gaan zien. Als u ouder wordt, wordt de ooglens steeds minder helder. De dingen die u ziet lijken dan waziger en grauwer van kleur.

lees meer

Wat is staar?

Staar is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor gaat u wazig kunt zien. We noemen staar ook wel cataract. De ooglens zit achter de iris (het gekleurde deel van het oog) en de pupil (het zwarte rondje in het midden van uw oog). Normaal is de lens helder, daardoor ziet u scherp. Als u ouder wordt, kan de lens langzaam troebel worden. Hierdoor worden de lichtstralen niet goed doorgelaten en ontstaat een onscherp beeld op het netvlies. Het gevolg is dat u wazig gaat zien.

Symptomen

Staar kan hinderlijk zijn in uw dagelijks leven. Zo kunt u minder scherp gaan zien. Als staar u hindert in uw dagelijks leven, zoals bij uw werk en hobby's, kunnen we staar behandelen.

Mogelijke klachten bij staar zijn:
  • Waziger zien.
  • Minder kleuren zien.
  • Dubbelzien of schaduwbeelden met één oog.
  • Lichtschitteringen of verblinding door licht.
  • Veranderende brilsterkte.
  • Meer behoefte aan licht als u leest.

Oorzaak

De meest voorkomende vorm van staar is ouderdomsstaar. Andere oorzaken van staar zijn:
  • Aangeboren staar.
  • Een ongeval.
  • Een oogontsteking.
  • Langdurig gebruik van medicijnen, zoals prednison.

Contact

Afdeling Oogheelkunde

ma t/m vr 8.00 – 16.30 uur
(024) 361 67 00.
contact

Onderzoek

De oogarts stelt de diagnose staar door met een microscoop naar de ooglens te kijken. Bij staar zien we vertroebelingen in de lens. Deze vertroebelingen kunnen de oorzaak zijn dat u wazig ziet. lees meer over onderzoeken aan uw oog

Wanneer behandelen?

Als u nog goed genoeg ziet om zonder problemen het dagelijks werk en uw hobby's te kunnen uitvoeren, dan hoeft u zich (nog) niet te laten behandelen. Houd wel rekening met een staaroperatie in de toekomst. Staar wordt namelijk nooit minder.

Behandeling Staaroperatie

Staar is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor gaat u wazig zien. Bij een staaroperatie verwijderen we de troebele lens en vervangen we die door een heldere kunstlens.

lees meer

Naar onze afdeling

Ingang: Ingang West
Route: 400

bekijk route

Naar onze afdeling

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen

Huispostnummer: 400

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 15
Ga naar binnen bij: Ingang West
Volg route 400

Afdeling Oogheelkunde

De afdeling Oogheelkunde onderzoekt en behandelt patiënten met aandoeningen van het oog en de omliggende organen.

lees meer

Informatie over klinische studies Oogheelkunde

Wilt u deelnemen aan een van de lopende wetenschappelijke onderzoeken of wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden voor onderzoek bij uw oogziekte? Neem dan contact met ons op. Bekijk hier voor welk onderzoek wij momenteel nog deelnemers zoeken.

lees meer

Onze mensen