Wat is een staaroperatie?

Staar is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor gaat u wazig zien. Bij een staaroperatie verwijderen we de troebele lens en vervangen we die door een heldere kunstlens. lees meer

Wat is een staaroperatie?

Staar (ook wel cataract genoemd) is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kunt u wazig gaan zien. De ooglens zit direct achter de iris (het gekleurde deel van het oog) en de pupil (het zwarte rondje in het midden van uw oog). Normaal gesproken is de lens helder, hierdoor kunt u scherp zien. Als u ouder wordt, kan de lens langzaam troebel worden. Hierdoor worden de lichtstralen niet goed doorgelaten en ontstaat een onscherp beeld op het netvlies. Het gevolg is dat u wazig ziet.

We kunnen staar vaststellen door met een microscoop naar de ooglens te kijken. Bij staar zien we dan vertroebelingen in de lens. Niet alle vertroebelingen van de lens zijn storend. Zo kan het zijn dat uw lens vertroebeld is, maar dat u hier zelf geen last van heeft. Een operatie is dan nog niet nodig. Het zicht kan ook wazig zijn door andere oogaandoeningen, verandering van sterkte van de bril of slijtageverschijnselen van het netvlies, zoals bij macula degeneratie.

Bij een staaroperatie verwijderen we de troebele lens en vervangen we die door een heldere kunstlens. We maken hiervoor kleine sneetjes die vanzelf genezen. Vaak zijn hechtingen niet nodig. De ooglens is belangrijk bij het scherpe zien. De oogarts bespreekt daarom vooraf welke kunstlens hij of zij bij u zal plaatsen. Een kunstlens geeft in principe scherp zien op één afstand, veraf of nabij. Voor de andere afstanden moet u dan een bril dragen.


Contact

Afdeling Oogheelkunde

Voor patiënten ma t/m vr 8.00 – 16.30 uur :
(024) 361 67 00

Voor intercollegiaal overleg
(024) 361 5104

Staar

Staar, ook wel cataract genoemd, is een vertroebeling van de ooglens waardoor u wazig kunt gaan zien. De ooglens wordt steeds minder helder naarmate u ouder wordt. De dingen die u ziet lijken dan waziger en grauwer van kleur. lees meer

Voor de ingreep

Voor uw operatie doen we een aantal vooronderzoeken. Ook heeft u een gesprek met een verpleegkundige. Daarin bespreekt u uw gezondheid, alles over de operatiedag, de zorg vóór en na de operatie en de controle na de operatie. lees meer

Voor de ingreep

Voor uw operatie doen we een aantal vooronderzoeken. We meten uw oog om de sterkte van de kunstlens te bepalen. Ook heeft u een gesprek met een verpleegkundige.

In het intakegesprek bespreekt u met de verpleegkundige uw gezondheid, alles over de operatiedag, de zorg vóór en na de operatie en de controle na de operatie.

Voorbereiding

We voeren de operatie meestal onder plaatselijke verdoving uit. Dit kan met verdovingsdruppels of met een verdovingsprik naast het oog. Als het met de arts is afgesproken, kunnen we de operatie ook onder narcose uitvoeren en moet u ook een afspraak maken bij de polikliniek Anesthesiologie. Wij proberen dit op dezelfde dag als de operatie in te plannen.

De verpleegkundige vertelt u hoe de operatiedag verloopt en geeft u informatie over de dagen na de operatie. Als u bijvoorbeeld voor of na de operatie in een hotel in de buurt wilt overnachten (in verband met de controle de dag erna), kan de verpleegkundige u hierover meer vertellen.

Opleidingsziekenhuis

Het Radboudumc is een opleidingsziekenhuis. Een oogarts in opleiding is een afgestudeerd arts, die een opleiding tot medisch specialist volgt. Het kan zijn dat een oogarts in opleiding samen met een oogarts opereert en de operatie onder zijn of haar supervisie uitvoert. We vragen hiervoor vooraf altijd uw toestemming.


De ingreep

De staaroperatie duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. U kunt na afloop weer naar huis. Meestal zijn hechtingen niet nodig. Na afloop krijgt u zalf en een veiligheidskapje op uw oog. lees meer

De ingreep

Een staaroperatie is een van de meest veilige medische operaties. U kunt na afloop weer naar huis. U krijgt vooraf oogdruppels. Deze druppels verwijden de pupil, verdoven uw oog en gaan ontstekingen tegen. De operatie duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. We maken een klein sneetje in het oog en maken dan een ronde opening aan de voorkant van de lens. Door deze opening verpulveren we de lens met een klein apparaatje en zuigen we de verpulverde lens weg. Als het lenskapsel leeg is, plaatsen we daarin de kunstlens. Meestal zijn hechtingen niet nodig, maar soms is het wel nodig dat u 1 hechting krijgt. Deze verwijderen we dan op de polikliniek. Na afloop krijgt u zalf en een veiligheidskapje op uw oog.

Kosten van lenzen

Veel accommoderende (multifocale) lenzen na een staaroperatie worden niet of slechts voor een deel vergoed. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar. informatie over zorgkosten

Na de ingreep

U krijgt na de ingreep een recept voor oogdruppels mee. Na de operatie kunt u niet zelf autorijden. Om uw oog te beschermen, draagt u de eerste week 's nachts een kapje op uw oog. De dag na de operatie komt u op de polikliniek voor controle. lees meer

Na de ingreep

U krijgt na de ingreep van de verpleegkundige een recept voor oogdruppels mee. Ook geeft hij of zij u instructies mee. U begint met de oogdruppels als u thuis bent na de operatie, op de operatiedag. Het tijdstip hangt af van het tijdstip waarop u bent geopereerd. De doktersassistente van de operatiekamer bespreekt dit met u. Na de operatie kunt u niet zelf autorijden. Wij adviseren u dringend iemand mee te nemen die u naar huis brengt.

Om uw oog te beschermen, draagt u de eerste week 's nachts een kapje op uw oog. De dag na de operatie komt u op de polikliniek voor controle. De oogarts controleert dan uw oog. Ook maken we een vervolgafspraak met u. U kunt overleggen met de arts of dit bij uw eigen oogarts in uw woonplaats kan.

Ongeveer 4 weken na de operatie komt u voor de eindcontrole naar de polikliniek. De oogarts of optometrist beoordeelt dan uw gezichtsscherpte en meet een eventuele brilsterkte aan.

Complicaties en klachten

Een staaroperatie is één van de meest veilige operaties. Toch kunnen er complicaties optreden. Meestal betekent een complicatie dat het herstel van het zicht langzamer verloopt. Maar heel soms leidt een complicatie tot een verslechtering van het zicht. lees meer

Complicaties en klachten

Een staaroperatie is één van de meest veilige operaties. Toch kunnen er complicaties optreden. Meestal betekent dit dat het herstel van het zicht goed, maar langzamer verloopt. Heel soms leidt een complicatie tot een verslechtering van het zicht. Dit komt dan meestal door infectie van de wond.

Mogelijke klachten na de operatie

Na de operatie kunt u mogelijk last hebben van verminderd zicht, pijn, hoofdpijn of irritatie aan het oog. Als deze klachten erger worden, kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde: 024 - 361 67 00.

 • Wazig of verminderd zicht. De dag na de operatie kan het zicht nog wazig of verminderd zijn. Dit komt vaak door een tijdelijke zwelling. Dit herstelt zich meestal vanzelf in de eerste week na de operatie. Het kan ook zijn dat u wazig ziet omdat uw brilsterkte na de operatie is veranderd. Een paar maanden of jaren na de staaroperatie kunnen nieuwe troebelingen op het lenszakje ontstaan. Dit heet nastaar. Nastaar ontstaat bij 10% van de patiënten. We kunnen dit met een pijnloze poliklinische laserbehandeling verwijderen. Als u last krijgt van wazig zicht, moet u hiervoor een afspraak maken met onze polikliniek.
 • Roodheid en irritatie. Na de operatie kan uw oog rood zijn en geïrriteerd aanvoelen. 
 • Pijnlijk oog en hoofdpijn. De dag en nacht na de operatie kan het geopereerde oog beurs aanvoelen. U kunt dan een pijnstiller innemen.
 • Brilsterkte. Houd er rekening mee dat u na de operatie toch een bril nodig kunt hebben. Vaak ziet u óf dichtbij scherp, óf veraf scherp. Soms heeft u voor zowel dichtbij als veraf een bril nodig. Hoewel we de sterkte zo nauwkeurig mogelijk berekenen, kan een afwijking overblijven. 4 tot 6 weken na de operatie kunt u een nieuwe bril aan te laten meten.
 • Pijn, roodheid en sterk verminderd zicht. Na de operatie kunt u een infectie in het oog krijgen. Dit is een zeer zeldzame complicatie. Symptomen zijn pijn, roodheid en verminderd zicht. Als u hiervan last heeft moet u direct contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.

Met spoed contact opnemen

Als u binnen 4 weken na de operatie last heeft van 1 of meer van de onderstaande punten, moet u met spoed contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde, 024 - 361 67 00. Buiten kantooruren en in het weekend: 024 - 361 41 87.

 • Toenemende pijn en/of roodheid van het oog.
 • Toenemend wazig zien.
 • Plotselinge vermindering van het zien tot niet meer zien.
 • Een pupil die niet rond is.
 • Het zien van zwarte vlekken, zwarte draden en/of lichtflitsen.
 • Het stoten van het oog.

Soorten lenzen

De oogarts bespreekt voor de operatie met u uit welke kunstlenzen u kunt kiezen. Samen met de arts beslist u dan welke lens het beste bij u past.

lees meer

Soorten lenzen

Voor de ingreep bespreekt de oogarts met u welke kunstlens we bij u zullen plaatsen. Een kunstlens geeft in principe scherp zien op 1 afstand (meestal veraf of nabij). Voor de andere afstanden moet u dan een bril dragen. In overleg met u kan de oogarts ook voor een ander soort kunstlens kiezen.

De torische (cylinder) lens

Een torische lens is een lens die ook de cylinder in uw oog corrigeert. Het voordeel van deze lens is dat u hiermee een kleinere of geen reststerkte overhoudt. We berekenen altijd zo nauwkeurig mogelijk welke sterkte u nodig heeft, maar er kan altijd een afwijking overblijven. Omdat we deze lens in precies de goede richting moeten inzetten, doen we een paar extra onderzoeken bij u. De torische lens is € 685,- duurder dan de standaard lens. Vraag uw zorgverzekeraar of dit wordt vergoed.

De multifocale lens

Een multifocale lens stelt scherp op zowel veraf als dichtbij. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen. Het is belangrijk dat u goed weet wat de voor- en nadelen zijn voor u beslist een multifocale lens te nemen.

 • De lens is ingesteld op een afstand van ongeveer 50 centimeter. Dit is computerafstand.
 • Deze lens is alleen geschikt als de kans groot is dat u met het verafgedeelte goed ingesteld kan worden.
 • De lens verdeelt het licht voor veraf én dichtbij. Dit betekent dat de lens 2 beelden aan uw hersenen doorgeeft. Uw hersenen kiezen vervolgens of het beeld dichtbij is, of juist veraf. Dit kan alleen als u deze lens in beide ogen heeft.
 • U kunt verstrooiing van het licht zien, dit noemen we ook wel vals licht. Ook kunt u halo's zien, dit zijn lichtkringen rondom de lichtbron. Dit komt niet vaak voor.
 • Als de klachten heel ernstig zijn, kunnen we de lens verwijderen en vervangen door een gewone lens. Hieraan zijn wel risico's verbonden.

De multifocale lens is € 821,50,- duurder dan de standaard lens. Vraag uw zorgverzekeraar of dit wordt vergoed.

Multifocale torische lens

De multifocale torische lens combineert de eigenschappen van de twee bovenstaande lenzen. De multifocale torische lens is € 1150,- duurder dan een standaard lens. Vraag uw zorgverzekeraar of dit wordt vergoed.

Anesthesie


Behandeling Oogheelkundige ingreep onder lokale anesthesie

In overleg met uw oogarts heeft u besloten tot een operatie op de afdeling Oogheelkunde van het Radboudumc. Op deze pagina treft u informatie over de gang van zaken rondom de operatie

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: -1
Route: 636

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Bezoekadres: Geert Grooteplein Zuid 10, 6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping -1 en volg route 636

Afdeling Oogheelkunde

De afdeling Oogheelkunde onderzoekt en behandelt patiënten met aandoeningen van het oog en de omliggende organen.

lees meer

Onze mensen

 • Medewerkers
 • Intranet