Wat is struma?

Struma betekent schildkliervergroting. We noemen het ook wel ‘krop’. De schildklier kan helemaal gelijkmatig vergroot zijn of onregelmatig opgebouwd uit allemaal kleine knobbeltjes. lees meer

Wat is struma?

Struma betekent schildkliervergroting. We noemen het ook wel ‘krop’. De schildklier kan helemaal gelijkmatig vergroot zijn of onregelmatig opgebouwd uit allemaal kleine knobbeltjes. Struma komt vaak in de familie voor. Meestal is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Jodiumgebrek is een bekende oorzaak van struma, maar dat komt in Nederland vrijwel niet meer voor.

Symptomen

Struma groeit meestal langzaam, in de loop van de jaren en vaak zonder klachten. Als er klachten ontstaan, zijn dat meestal hinder met slikken, piepende ademhaling (vooral ’s nachts), een gespannen gevoel in de hals of een storende aanblik. Dit kunnen redenen zijn om het struma te laten behandelen. Extra aandacht is nodig als er heesheid ontstaat als gevolg van het struma. We verwijzen u dan ook naar de KNO-arts voor stembandonderzoek. De stembandzenuwen lopen namelijk vlak naast de schildklier. Struma zegt overigens niets over de werking van de schildklier. De werking kan normaal zijn, traag of overmatig.
 

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Onderzoek

Internisten zetten diverse onderzoeken in om een juiste diagnose te kunnen stellen.

lees meer

Onderzoek

Internisten zetten diverse onderzoeken in om een juiste diagnose te kunnen stellen. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk om struma vast te stellen:


Behandeling wat kunnen we doen?

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van meerdere factoren. Uw arts bespreekt met u de mogelijkheden en kiest samen met u de juiste behandeling. lees meer

Behandeling wat kunnen we doen?

Als het struma klachten geeft, dan is behandeling nodig. De beste behandeling is afhankelijk van de grootte van het struma, de functie van het struma en uw leeftijd. Er zijn twee mogelijkheden: Meer informatie bij het verwijderen van de schildklier
Bij een totale schildklierverwijdering vanwege struma, kunnen bijschildkliertjes beschadigd raken. Deze bijschildkliertjes regelen de balans van calcium en fosfaat in het lichaam. Als de kliertjes beschadigd zijn door de operatie, kan dat leiden tot een lage calciumspiegel in uw bloed. Dit merkt u door tintelingen en kramp in uw handen. Deze klachten zijn behandelbaar met medicijnen. Ook maakt uw lichaam geen schildklierhormoon meer aan bij totale schildklierverwijdering. Het is nodig om dit tekort levenslang aan te vullen met schildklierhormoon in tabletvorm.

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet