Diagnose
Over de aandoening
Wat is systemische vasculitis?
Systemische vasculitis is een overkoepelende naam voor verschillende soorten vasculitis (bloedvatontstekingen) die in het hele lichaam zitten (systemisch). Ziektebeelden die vallen onder systemische vasculitis zijn bijvoorbeeld: granulomatose met polyangiitis (GPA), reuscel arteriitis (RCA) en takayasu arteriitis.
Radboudumc Expertisecentrum voor Systemische Auto-immuunziekten
Ons expertisecentrum heeft veel kennis en ervaring in de diagnostiek en behandeling van alle verschillende vormen van deze ziekten.
meer over het expertisecentrumOnderzoeken en eerste afspraak
Eerste bezoek polikliniek
De diagnosefase start tijdens uw eerste bezoek aan de polikliniek.
lees meerEerste bezoek polikliniek
Tijdens het eerste bezoek aan het expertiseteam voor vasculitis maken wij kennis met u. Het team bestaat uit een reumatoloog of een internist/nefroloog, een verpleegkundig specialis, physician assistant (PA), een verpleegkundig consulent, longfunctie laborant, radiologisch laborant en een poliklinische ondersteuner. Zij zijn niet allemaal tegelijk aanwezig in de spreekkamer. U krijgt afspraken met de teamleden na elkaar.
Uw afspraak start op het voorbereidingsplein bij de poliklinische ondersteuner. Deze meet uw lengte, gewicht en bloeddruk (aan beide armen) en maakt zo nodig een ECG, een hartfilmpje. Daarna wordt er bloed afgenomen en vragen wij u urine in te leveren.
Hierna gaat u naar de polikliniek Reumatologie waar u een afspraak heeft met een verpleegkundig specialist, een physician assistant (PA) of een reumatoloog/internist. We vragen naar uw ziektegeschiedenis en klachten (anamnese reumatologie) waarna een en doen lichamelijk onderzoek. Als het nodig is, wordt er direct een echografie van de bloedvaten gemaakt. Daarna worden de uitslagen van deze onderzoeken met u besproken en krijgt u een voorstel voor verder onderzoek of voor behandeling en leefstijl- en bewegingsadviezen.
Behandeling
Polikliniek
Uitslaggesprek en start behandeling
U krijgt een voorstel voor verder onderzoek of voor behandeling en adviezen.
lees meerUitslaggesprek en start behandeling
Tijdens het eerste bezoek worden de uitslagen die al bekend zijn met u besproken en krijgt u een voorstel voor verder onderzoek of voor behandeling en adviezen. Verder onderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit: een PET-scan, het nemen van een biopt of een MRI. Hierna heeft u een gesprek met de verpleegkundig consulent over uw diagnose en voor vragen over uw klachten en behandeling. Dit gesprek kan ook op een later moment ingepland worden en online plaatsvinden.
U kunt verwezen worden naar een paramedisch specialist zoals een diëtist, een ergotherapeut of een fysiotherapeut als dat nodig is.
Controleafspraken
Afhankelijk van de mate en de ernst van uw ziekte, uw klachten en uw behandeling krijgt u 1-6 keer per jaar een afspraak bij het expertiseteam.
lees meerControleafspraken
Afhankelijk van de mate en de ernst van uw ziekte, uw klachten en uw behandeling krijgt u 1-6 keer per jaar een afspraak bij het expertiseteam. Bij deze bezoeken wordt u eerst gezien door een poliklinische ondersteuner die uw gewicht en bloeddruk meet, zo nodig een ECG maakt en bloed afneemt en u vraagt urine in te leveren. Vervolgens ziet u de specialisten in de spreekkamer. Zij vragen opnieuw naar uw klachten (anamnese) en doen lichamelijk onderzoek. Ook bespreken zij samen met u de behandeling, zowel de medicatie als leefstijladviezen. Als dit bijdraagt aan uw behandeling, heeft u ook een gesprek met de verpleegkundig reumaconsulent.
Multidisciplinair overleg MDO
Als het nodig is, wordt u besproken in het MDO, het multidisciplinaire overleg. Hierbij zijn de reumatologen, verpleegkundig specialisten, physician assistants (PA), verpleegkundig consulenten, een internist vasculaire geneeskunde of een internist nefroloog en eventueel een KNO-arts aanwezig. Afhankelijk van uw klachten en het beloop van uw ziekte kan u naar de spreekuren van deze specialisten verwezen worden.
Shared care
De afdeling Reumatologie van het Radboudumc werkt nauw samen met verwijzende ziekenhuizen.
lees meerShared care
De afdeling Reumatologie van het Radboudumc werkt nauw samen met verwijzende ziekenhuizen. We kijken naar uw wens, de ernst van de aandoening, kennis bij het verwijzende ziekenhuis over de aandoening systemische vasculitis en alternatieven in de regio waar u woont. Op basis daarvan kunnen we besluiten dat de begeleiding gedeeld wordt gedaan met een ander ziekenhuis. Dit is shared care. De beslissing over shared care wordt gemaakt door uw zorgverlener in het Radboudumc, samen met u en de reumatoloog uit het andere ziekenhuis. Hierbij kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat u om-en-om gezien wordt met de reumatoloog uit het andere ziekenhuis of dat u 1x per jaar naar het Radboudumc komt.
Expertisecentrum
Zeldzame aandoening
Systemische Auto-immuunziekten
In een landelijk erkend expertisecentrum kunnen patiënten met een systemische auto-immuunzieke terecht voor advies, onderzoek en behandeling. Deze aanvraag voor erkenning wordt door het Radboudumc ingediend bij het Ministerie van VWS.
lees meerSystemische Auto-immuunziekten
In een landelijk erkend expertisecentrum kunnen patiënten met systemische auto-immuunzieke terecht voor advies, onderzoek en behandeling. Deze aanvraag voor erkenning wordt door het Radboudumc ingediend bij het Ministerie van VWS.
Onze zorg en wetenschappelijk onderzoek
Patiënten met een systemische auto-immuunziekte kunnen terecht in het Radboudumc Expertisecentrum voor systemische auto-immuunziekten. Zie voor diagnose en behandeling van systemische vasculitis hierboven in het zorgpad.
Naar deze aandoeningen wordt uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan.
Zeldzame aandoeningen
Het Radboudumc beschikt over 39 Erkende Expertisecentra voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA). Door kennis en kunde over de aandoeningen te bundelen in expertisecentra, kunt u beter en sneller worden behandeld.
lees meer