Patiëntenzorg Behandelingen Ademhalingsoefeningen

Over de oefeningen

Onder begeleiding van de fysiotherapeut bent u begonnen met ademhalingsoefeningen om uw ademhaling te verbeteren en eventueel sputum op te hoesten. Herhaal de oefeningen totdat er geen sputum meer hoorbaar of voelbaar is. lees meer

Over de oefeningen

Onder begeleiding van de fysiotherapeut bent u begonnen met ademhalingsoefeningen om uw ademhaling te verbeteren en eventueel sputum op te hoesten. Deze oefeningen herhaalt u regelmatig zelfstandig in de aangegeven volgorde. De fysiotherapeut bespreekt met u hoe vaak u de oefeningen moet herhalen.

Herhaal de oefeningen totdat er geen sputum meer hoorbaar of voelbaar is. Pas op dat u niet te vermoeid raakt. U kunt tussendoor regelmatig ontspannen ademen. Probeer de oefeningen 5 keer per dag te doen. Het kan zijn dat uw fysiotherapeut u adviseert vaker te oefenen.

Voor uw ademhaling is het belangrijk dat u weer zo snel mogelijk gaat zitten en lopen. Overleg dit  met de verpleging en fysiotherapeut. Als u twijfelt of u een bepaalde activiteit mag doen, neem dan contact op met uw arts of fysiotherapeut.

Ademhalings­oefeningen

  • Leg uw handen op uw buik en voel hoe uw buik omhoog komt als u inademt. Adem zo rustig mogelijk in en adem uit door uw mond.


  • 2. Borstademhaling

    Adem zo diep mogelijk in door uw neus of mond. Houd uw adem 2 á 3 tellen vast. Adem vervolgens rust uit door uw mond en tuit uw lippen, span hierbij uw buikspieren aan. Dit doet u door uw navel in te trekken.

  • 4. Huffen

    Adem normaal of diep in. De fysiotherapeut bespreekt dit met u. Open uw mond en stoot de ingeademde lucht in één keer krachtig of rustig uit, alsof u een spiegel wilt bewasemen. De fysiotherapeut vertelt u of u dit rustig of krachtig doet. Ondersteun zonodig de wond met een kussentje.

Informatiefolder

Onder begeleiding van de fysiotherapeut bent u begonnen met ademhalingsoefeningen om uw ademhaling te verbeteren en eventueel sputum op te hoesten. bekijk het pdf-bestand

Afdeling Fysiotherapie

Het doel van fysiotherapie is dat u weer zo goed mogelijk functioneert in de omgeving waarin u leeft, woont, werkt of sport. De behandeling richt zich op de gevolgen van uw aandoening voor activiteiten in uw dagelijks leven. Fysiotherapie kan plaatsvinden tijdens een opname of op de polikliniek. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet