Uw kind voorbereiden

We hebben de belangrijkste momenten rondom een operatie bij een kind in beeld gebracht. Deze foto’s en filmpjes kunt u gebruiken om uw kind voor te bereiden.

Hoe kunt u uw kind helpen?

U kunt uw kind helpen ontspannen en rustig te zijn. Praat over iets dat uw kind leuk vindt en bespreek na afloop wat goed ging. In de folder 'Helpend taalgebruik' vindt u nog meer tips om uw kind te helpen. lees meer

Informatie voor kinderen


Voor de operatie

Op de preoperatieve polikliniek anesthesiologie luistert de dokter naar je hart en je longen.

Medicijnen

Soms krijg je van tevoren ook een medicijn waar je al een beetje rustig van wordt.

lees meer

Medicijnen
Anesthesiedokter

Meestal komt de anesthesiedokter je eerst een hand geven en stelt wat vragen. Daarna ga je mee naar binnen. Alle mensen die op de operatiekamer werken hebben een blauw pak aan en een muts op.

Operatiekamer

Hier zie je wat je allemaal tegenkomt in de operatiekamer.

lees meer

Operatiekamer

Je krijgt een pleister met een rood lampje om je vinger. Hiermee kan de anesthesioloog/slaapdokter op de computer zien hoeveel zuurstof je in je bloed hebt.
 
Dit is de computer waar de draadjes naar toe gaan.


Nu ben je klaar om te slapen; het masker wordt over je neus en mond gezet. Het randje is zacht en doet dus geen pijn. Het luchtje dat uit het masker komt, ruikt vreemd. Sommige kinderen vinden het stinken, anderen ook weer niet.

 
Als je via een infuus gaat slapen, heb je meestal op de afdeling al een Rapidanpleister, een EMLA pleister of -zalf gekregen. Deze zorgen ervoor dat je veel minder van de prik voelt en worden daarom ook wel toverpleisters genoemd.
 
De anesthesioloog/slaapdokter geeft je het echte slaapmiddel, soms kan je dit wat voelen. Je voelt je dan al snel slaperig worden…kijk maar eens tot hoever je nog kunt tellen voor je slaapt…

Wachtruimte

Als je helemaal slaapt, gaat papa of mama naar de wachtruimte.

Na de operatie

Als je wakker wordt, ben je in de uitslaapkamer.

lees meer

Na de operatie

Als je wakker wordt, ben je in de uitslaapkamer. Dit noemen we ook wel de verkoeverkamer. Papa of mama mag hier ook weer bij je zijn. Het kan zijn dat er een masker bij je ligt, hier komt frisse lucht uit.


Als je terug bent op je kamer, kan het zijn dat je nog even lekker wil slapen.
 
Meestal heb je nog een infuus in je hand waar een slangetje aan zit. Via dit infuus kan de verpleegkundige je nog wat vocht en eventueel medicijnen geven.
 
De verpleegkundige vertelt wanneer het infuus er weer uit mag.

Eten en drinken

Van de verpleegkundige hoor je wanneer je weer wat mag drinken en eten.

Naar huis

Als je dokters zeggen dat je klaar bent in het ziekenhuis, mag je weer naar huis!!

Filmpjes over anesthesie


Een behandeling onder narcose


Narcose met een infuus


Narcose met een masker

  • Medewerkers
  • Intranet