Patientenzorg Behandelingen Behandeling durale arterioveneuze fistel in de wervelkolom

De behandeling

Er bestaan verschillende behandeltechnieken. Uw algehele gezondheid, plaats en bereikbaarheid van het fistel en de risico’s van de ingreep hebben invloed op de keuze welke behandeling in uw geval de beste is. lees meer

De behandeling

Voorafgaand aan de geplande behandeling heeft u een afspraak met een arts van de anesthesie en van de neurochirurgie. Zij nemen alle voorzorgsmaatregelen, leefregels voor en na de operatie met u door.

Voor de behandeling wordt door middel van een angiografie precies de plaats bepaald van het SDAVF. Hiermee wordt overwogen hoe het SDAVF het beste behandeld kan worden
 
Er bestaan verschillende behandeltechnieken. De keuze van de juiste behandeling is steeds weer maatwerk, waarover neurochirurgen in overleg met gespecialiseerde neurologen en neuroradiologen beslissen. Op voorhand is nooit met zekerheid te zeggen of de behandeling zal slagen. Uw algehele gezondheid, plaats en bereikbaarheid van het fistel en de risico’s van de ingreep hebben invloed op de keuze welke behandeling in uw geval de beste is.


 • Onder narcose wordt ter hoogte van het fistel een opening gemaakt. Met behulp van de beelden van de angiografie navigeert de arts naar de plaats van het punt waar de “kortsluiting” zich bevindt. Hier wordt een titanium clip op geplaatst of het “fistelpunt” wordt doorgenomen. Daarna herstelt de normale circulatie zich.


Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Durale arterioveneuze fistel in de wervelkolom SDAVF

Een durale arterioveneuze fistel (DAVF) is een directe verbinding tussen een slagadertje en een ader in het harde hersenvlies (dura). Een DAVF kan in de hersenen voorkomen, maar ook in het ruggenmerg (spinaal). Dan heet dit een Spinale Durale Arterio Veneuze Fistel (SDAVF). lees meer

Na de behandeling

Na de behandeling neemt de behandelend arts contact op met de eerste contactpersoon om te vertellen hoe de procedure is verlopen. lees meer

Na de behandeling

Na de behandeling neemt de behandelend arts contact op met de eerste contactpersoon om te vertellen hoe de procedure is verlopen.


 • Als u bent hersteld van de operatie en u geen uitvalsverschijnselen heeft, mag u naar huis. Na de behandeling via de liesslagader kan dit al de eerste dag na de behandeling zijn. Als het SDAVF is behandeld door middel van een operatie kan dit al de tweede dag na de operatie zijn. Als er nog sprake is van uitvalsverschijnselen door het SDAVF, dan wordt met de revalidatiearts overwogen waar u het beste kunt gaan herstellen. Mogelijk is dit in een revalidatiecentrum bij u in de buurt of kan dit in de thuissituatie met hulp van fysiotherapie aan huis. 

  De zaalarts bespreekt de planning van het ontslag en de vervolgafspraken met u.

  • Bent u via de lies behandeld? Dan mag u 3 dagen na de operatie geen dingen doen waarmee er druk op de lies komt. U mag bijvoorbeeld niet zwaar tillen, persen, autorijden of fietsen.
  • U mag 24 uur na de operatie douchen.
  • Als u na ontslag nieuwe medicijnen moet slikken, ontvangt u een recept. U kunt met dit recept terecht bij de Radboud Apotheek (hoofdingang, route 459) of bij uw eigen apotheek.
  • Heeft u hechtingen die niet vanzelf oplossen? Uw huisarts kan deze na 8 dagen verwijderen. U krijgt hierover informatie van de verpleegkundige.


Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet