Patiëntenzorg Behandelingen Bestraling bij alvleesklierkanker

Over radiotherapie

Radiotherapie is behandeling van de tumor met bestraling. Het doel is om zo veel mogelijk kankercellen te vernietigen en daarbij zo veel mogelijk gezonde cellen te besparen.

lees meer

Over radiotherapie

Radiotherapie is behandeling van de tumor met bestraling. Het doel is om zo veel mogelijk kankercellen te vernietigen en daarbij zo veel mogelijk gezonde cellen te besparen. Radiotherapie is een veel gebruikte behandeling tegen allerlei soorten kanker. Het doel is om de ziekte te remmen of klachten te verminderen om de kwaliteit van leven te verbeteren. De behandeling met bestraling vindt plaats op de afdeling Radiotherapie. Deze afdeling is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met bestralingstherapie.


Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier

Over de behandeling


Vóór de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling treffen we nog een aantal voorbereidingen. Deze zijn nodig om de behandeling gunstig en succesvol te laten verlopen.
 • Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling.

  lees meer


  CT-scan

  Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe CT-scan nodig, omdat u bij deze scan in dezelfde houding moet liggen als waarin u bestraald gaat worden. De CT-scan vindt plaats op de afdeling Radiotherapie. Soms worden hierbij kleine tattoo puntjes gezet om uw houding goed vast te leggen. Deze gebruiken we bij de bestralingen om u weer in dezelfde houding neer te leggen. Meer informatie over de tattoo puntjes vind u hier.


Verloop van de behandeling

U wordt bij alvleesklierkanker vaak maar één keer of maar een paar keer bestraald. lees meer

Verloop van de behandeling

De behandeling duurt niet lang. Het totaal van de behandeling, inclusief het instellen van de apparatuur en het aan- en uitkleden, duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Er zijn 2 vormen van radiotherapie: inwendig en uitwendig. Bij alvleesklierkanker krijgt u uitwendige bestraling. Uitwendige bestraling maakt gebruikt van straling uit een bestralingstoestel. Deze vorm van bestraling gaat door de huid heen. U wordt vaak maar één of een paar keer in korte tijd bestraald.

Bijwerkingen

Tijdens de bestralingen kunnen bijwerkingen optreden, die meestal slechts tijdelijk zijn. De meest voorkomende zijn:
 • Misselijkheid, braken en diarree.
 • Vermoeidheid: neem rust en pas uw dagelijkse werkzaamheden aan wat u kunt.
Als u last krijgt van bijwerkingen, bespreek deze dan met uw behandelend arts. Vaak is er iets aan de klachten te doen.

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u een aantal adviezen opvolgt. lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of u wel of geen huidreactie krijgt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Huidreactie is een vaak voorkomende bijwerking op de behandeling. Huidreacties kunt u niet voorkomen met voorzorgsmaatregelen.
Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundig consulent op de radiotherapie.

 • Draag makkelijk zittende kleding. Voorkom schurende randen/naden.
 • Het gebruik van milde zeep is toegestaan.
 • U mag normaal douchen en baden.
 • Zwemmen (buiten, chloor) en sauna mag indien de huid geen reactie vertoont.
 • Eigen huidverzorgingsproducten mag u blijven gebruiken, tenzij u irritatie bemerkt.
 • Deodorant (liefst zonder alcohol) is toegestaan.
 • Scheer bij voorkeur elektrisch in het gezicht. Indien nooit wondjes, dan mag het ook met het mes.
 • Lichaamsbeharing in bestraald gebied bij voorkeur niet ontharen.
 • Bij het ontharen niet harsen en geen ontharingscrème gebruiken.
 • Gebruik alleen aftershave voor een gevoelige huid in bestraald gebied.
 • Zorg dat uw huid zo min mogelijk in de zon komt in verband met het risico op hypo- of hyperpigmentatie (huidverkleuringen). Zorg dat u niet verbrandt.
 • Voor advies over zonnebrandcremes zie de adviezen op KWF.nl.
 • Plak geen pleisters in het gebied dat bestraald wordt.
 • Gebruk bij voorkeur geen sterk geparfumeerde producten/haarverf.

Indien een reactie ontstaat van de bestraalde huid, hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. De huid droog houden is in dat geval een goede optie.

In geval van pijn, jeuk of andere klachten kunt u in overleg met uw verpleegkundig consulent of arts een recept krijgen voor verzachtende crème. Ook kunnen zij u mogelijk andere praktische adviezen geven.

De acute huidreactie ontstaan door bestraling, kan na de behandeling nog toenemen. Zeg het de verpleegkundige als uw huid open gaat na de bestraling.

Gemiddeld duurt het 2-4 weken voordat de huidreactie weer genezen is.


Na de behandeling

De reactie van de kankercellen en het gezonde weefsel op de bestraling is bij iedere patiënt anders. Daarom controleren we de reactie regelmatig.

Meer informatie


Alvleesklier­kanker

Bij alvleesklierkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. Het is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen ongeveer 2500 mensen per jaar alvleesklierkanker.

lees meer

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet