Waarom bestraling bij anuskanker?

Behandeling met bestraling noemen we ook wel radiotherapie. Bij radiotherapie proberen we zo veel mogelijk kwade cellen te vernietigen en daarbij zo min mogelijk gezond weefsel aan te tasten. Met deze behandeling willen we uw anuskanker genezen, zonder dat u een operatie nodig heeft. Als we moeten opereren, is namelijk altijd een dikke darmstoma nodig en dat voorkomen we liever. Het effect van de bestraling wordt versterkt door de behandeling te combineren met chemotherapie.
Patiëntenzorg Behandelingen Bestraling bij anuskanker

Waarom bestraling bij anuskanker?

Met deze behandeling willen we uw anuskanker genezen, zonder dat u een operatie nodig heeft. Daarmee voorkomen we dat u een stoma krijgt. lees meer

Voor de behandeling

 • Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling.

  lees meer


  CT-scan

  Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe CT-scan nodig, omdat u bij deze scan in dezelfde houding moet liggen als waarin u bestraald gaat worden. De CT-scan vindt plaats op de afdeling Radiotherapie. Na de scan krijgt u een tattoeage puntje. Deze gebruiken we bij de bestralingen om u weer in dezelfde houding neer te leggen. Meer informatie over de tattoo puntjes vind u hier.
   

 • Volle blaas en bellyboard

  Het is belangrijk dat uw blaas en dunne darm tijdens de behandeling buiten het bestralingsgebied liggen. Daarom ligt u tijdens de CT-scan en de bestralingen op uw buik op een speciaal tafelblad (bellyboard). Dit tafelblad drukt uw dunne darm uit het bestralingsgebied. Ook mag u voor de CT-scan en de bestraling niet plassen. Een volle blaas helpt uw dunne darm uit het bestralingsgebied te drukken. Ook de blaas zelf komt zo voor een groter deel buiten het bestralingsgebied te liggen. Zo heeft u minder kans op bijwerkingen voor uw blaas. Wij adviseren dat u 1 uur voor de behandeling voor het laatst naar het toilet gaat en daarna nog 2 glazen water drinkt.

Tijdens de behandeling

U krijgt 33 bestralingen die we op achtereenvolgende werkdagen geven. Zorg dat u telkens een volle blaas heeft voor de behandeling. Wanneer de behandeling gecombineerd wordt met chemotherapie krijgt u dit op de eerste dag van de bestraling via een infuus en op de andere dagen via tabletten.

Bijwerkingen

Omdat de straling niet alleen in de kwaadaardige cellen komt, maar ook in het gezonde weefsel, kunt u last hebben van bijwerkingen. lees meer

Bijwerkingen

Omdat de straling niet alleen in de kwaadaardige cellen komt, maar ook in het gezonde weefsel, kunt u last hebben van bijwerkingen. De meest voorkomende zijn:
 • vermoeidheid met meer behoefte aan slaap
 • diarree
 • loze aandrang, krampen, winderigheid
 • branderig gevoel bij het plassen en/of vaker aandrang
 • rode huid en/of natte irritatie rondom de anus
 • tijdelijk haarverlies in de schaamstreek
 • roodheid van de huid in de liezen (als de liezen in het bestralingsgebied vallen)
Als u last heeft van deze bijwerkingen, bespreek het dan met uw behandeld arts. In de meeste gevallen kunnen we u hiervoor behandelen. Op de lange termijn kunt u blijvende plas- of ontlastingsklachten krijgen. Denk aan diarree, verlies van kleine beetjes (bloederige) ontlasting en/of urine en buikkrampen. Ook op seksueel gebied kan er wat veranderen. Vrouwen kunnen eerder in de overgang komen en last krijgen van een vernauwing van de vagina, verklevingen en vaginale droogheid. Bij mannen kunnen erectieproblemen voorkomen.

Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer

Adviezen


Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u een aantal adviezen opvolgt. lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of u wel of geen huidreactie krijgt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Huidreactie is een vaak voorkomende bijwerking op de behandeling. Huidreacties kunt u niet voorkomen met voorzorgsmaatregelen.
Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundig consulent op de radiotherapie.

 • Draag makkelijk zittende kleding. Voorkom schurende randen/naden.
 • Het gebruik van milde zeep is toegestaan.
 • U mag normaal douchen en baden.
 • Zwemmen (buiten, chloor) en sauna mag indien de huid geen reactie vertoont.
 • Eigen huidverzorgingsproducten mag u blijven gebruiken, tenzij u irritatie bemerkt.
 • Deodorant (liefst zonder alcohol) is toegestaan.
 • Scheer bij voorkeur elektrisch in het gezicht. Indien nooit wondjes, dan mag het ook met het mes.
 • Lichaamsbeharing in bestraald gebied bij voorkeur niet ontharen.
 • Bij het ontharen niet harsen en geen ontharingscrème gebruiken.
 • Gebruik alleen aftershave voor een gevoelige huid in bestraald gebied.
 • Zorg dat uw huid zo min mogelijk in de zon komt in verband met het risico op hypo- of hyperpigmentatie (huidverkleuringen). Zorg dat u niet verbrandt.
 • Voor advies over zonnebrandcremes zie de adviezen op KWF.nl.
 • Plak geen pleisters in het gebied dat bestraald wordt.
 • Gebruk bij voorkeur geen sterk geparfumeerde producten/haarverf.

Indien een reactie ontstaat van de bestraalde huid, hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. De huid droog houden is in dat geval een goede optie.

In geval van pijn, jeuk of andere klachten kunt u in overleg met uw verpleegkundig consulent of arts een recept krijgen voor verzachtende crème. Ook kunnen zij u mogelijk andere praktische adviezen geven.

De acute huidreactie ontstaan door bestraling, kan na de behandeling nog toenemen. Zeg het de verpleegkundige als uw huid open gaat na de bestraling.

Gemiddeld duurt het 2-4 weken voordat de huidreactie weer genezen is.


Wondverzorging bekkengebied

Uw huid kan door de bestraling stuk gaan. Verzorg uw huid goed en plak geen pleister op uw bestraalde huid. lees meer

Wondverzorging bekkengebied

Als uw huid is stuk gegaan bij de bestraling, kunt u uw huid verzorgen door:
 • Uw huid dagelijks af te spoelen met lauw water.
 • Verzorg uw huid 2 tot 3 keer per dag met crème. Dit doet u door de voorgeschreven crème met een mes op het verband te smeren. Leg dit verband vervolgens op uw kapotte huid. De keuze van het verband is afhankelijk van wat de verpleegkundige met u afspreekt.
 • U mag geen pleister op uw bestraalde huid plakken. Daarom houdt u zoals besproken het verband op zijn plaats met een onderbroek met pijpjes. Spoel het mes na gebruik af onder heet water en droog het af met een tissue. Het is normaal dat in het verband groengelig vocht komt. Dit zijn huidresten vermengd met crème.
 • Bij vragen kunt u bellen met de verpleegkundige van de afdeling Radiotherapie.

Onze locaties


Radboudumc adres en route

Ingang: Ingang Radiotherapie
Gebouw: G
Verdieping: 0
Route: 875

bekijk route

Radboudumc adres en route

Bezoekadres

Ingang Radiotherapie
Geert Grooteplein 32
6525GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein 32
Ga naar binnen bij: Ingang Radiotherapie
Ga naar Gebouw G, Verdieping 0 en volg route 875

CWZ Nijmegen adres en route

Ingang: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Route: A53

bekijk route

CWZ Nijmegen adres en route

Bezoekadres

Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
Weg door Jonkerbos 100
6532 SZ Nijmegen

U vindt de afdeling Radiotherapie onder het Spoedplein.

Routebeschrijving

Reis naar Weg door Jonkerbos 100
Ga naar binnen bij: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Volg route A53

Team Radiotherapie

 • Medewerkers
 • Intranet