Patiëntenzorg Behandelingen Bestraling bij een bottumor

Over radiotherapie

Radiotherapie is behandeling van de tumor met bestraling. Het doel is om zo veel mogelijk kankercellen te vernietigen en daarbij zo veel mogelijk gezonde cellen te besparen.

lees meer

Over radiotherapie

Radiotherapie is behandeling van de tumor met bestraling. Het doel is om zo veel mogelijk kankercellen te vernietigen en daarbij zo veel mogelijk gezonde cellen te besparen. Bij bottumoren krijgt u meestal radiotherapie voorafgaand aan of na een operatie. De behandeling met bestraling vindt plaats op de afdeling radiotherapie.


Verloop van de behandeling

U wordt een aantal weken achter elkaar behandeld. Door de bestraling kan er ook een aantal bijwerkingen optreden.

lees meer

Verloop van de behandeling

U wordt een aantal werkdagen achter elkaar behandeld. De behandeling duurt niet lang. Het totaal van de behandeling, inclusief het instellen van de apparatuur en het aan- en uitkleden, duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Er zijn twee vormen van radiotherapie: inwendig en uitwendig. Bij alle vormen van bottumoren krijgt u uitwendige bestraling.

Bijwerkingen

Tijdens de bestralingen kunnen bijwerkingen optreden, die meestal slechts tijdelijk zijn. De meest voorkomende zijn:

 • Vermoeidheid: neem rust en pas uw dagelijkse werkzaamheden aan wat u kunt.
 • Huidirritatie: door de bestraling kan de huid rood en/of droog worden. Ga tijdens en enkele maanden na de behandeling niet de zon in met het bestraalde gebied.
 • Beschadiging van gezond weefsel: op de lange termijn beschadigen de bestralingen soms gezond weefsel waardoor verschillende klachten ontstaan. Zo kunt u door de vorming van bindweefsel een veranderd plas- of ontlastingspatroon krijgen. Deze bijwerkingen verdwijnen niet meer.

 
Als u last krijgt van bijwerkingen, bespreek deze dan met uw behandelend arts. Vaak is er iets aan de klachten te doen.


Voorbereiding op de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling treffen we nog een aantal voorbereidingen. Deze zijn nodig om de behandeling gunstig en succesvol te laten verlopen.
 • Om het gezonde weefsel zoveel mogelijk te ontzien, maken we een bestralingsplan. Het maken van dit plan kost veel tijd. Houd er rekening mee dat het na de CT nog één tot twee weken kan duren.


 • CT-scan

  Om de precieze plek voor de bestraling te bepalen, maken we voor iedere behandeling een CT-scan. U heeft al eerder CT-scans gemaakt. Deze zijn niet bruikbaar omdat u bij de CT-scan in dezelfde houding moet liggen als bij de bestraling. De scan maken we op de afdeling Radiotherapie. U ligt in de rugligging. We zetten kleine tattoo puntjes op uw huid zodat we u in de juiste positie kunnen leggen. Meer informatie over de tattoo puntjes vind u hier.


Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u een aantal adviezen opvolgt. lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of u wel of geen huidreactie krijgt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Huidreactie is een vaak voorkomende bijwerking op de behandeling. Huidreacties kunt u niet voorkomen met voorzorgsmaatregelen.
Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundig consulent op de radiotherapie.

 • Draag makkelijk zittende kleding. Voorkom schurende randen/naden.
 • Het gebruik van milde zeep is toegestaan.
 • U mag normaal douchen en baden.
 • Zwemmen (buiten, chloor) en sauna mag indien de huid geen reactie vertoont.
 • Eigen huidverzorgingsproducten mag u blijven gebruiken, tenzij u irritatie bemerkt.
 • Deodorant (liefst zonder alcohol) is toegestaan.
 • Scheer bij voorkeur elektrisch in het gezicht. Indien nooit wondjes, dan mag het ook met het mes.
 • Lichaamsbeharing in bestraald gebied bij voorkeur niet ontharen.
 • Bij het ontharen niet harsen en geen ontharingscrème gebruiken.
 • Gebruik alleen aftershave voor een gevoelige huid in bestraald gebied.
 • Zorg dat uw huid zo min mogelijk in de zon komt in verband met het risico op hypo- of hyperpigmentatie (huidverkleuringen). Zorg dat u niet verbrandt.
 • Voor advies over zonnebrandcremes zie de adviezen op KWF.nl.
 • Plak geen pleisters in het gebied dat bestraald wordt.
 • Gebruk bij voorkeur geen sterk geparfumeerde producten/haarverf.

Indien een reactie ontstaat van de bestraalde huid, hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. De huid droog houden is in dat geval een goede optie.

In geval van pijn, jeuk of andere klachten kunt u in overleg met uw verpleegkundig consulent of arts een recept krijgen voor verzachtende crème. Ook kunnen zij u mogelijk andere praktische adviezen geven.

De acute huidreactie ontstaan door bestraling, kan na de behandeling nog toenemen. Zeg het de verpleegkundige als uw huid open gaat na de bestraling.

Gemiddeld duurt het 2-4 weken voordat de huidreactie weer genezen is.


Na de behandeling

De reactie van de kankercellen en het gezonde weefsel op de bestraling is bij iedere patiënt anders. Daarom controleren we de reactie regelmatig en passen we de serie bestralingen op deze controles aan (of niet).

Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer

Links voor u als patiënt

Onderstaande websites bieden u nuttige informatie, manieren om in contact te komen met lotgenoten of praktische informatie.
 • Medewerkers
 • Intranet