Tijdens de behandeling

U krijgt meerdere bestralingen op achtereenvolgende werkdagen. Het aantal bestralingen is afhankelijk van uw lichamelijke conditie en de ernst van de tumor. Tijdens enkele bestralingen maken we foto’s om te controleren of de bestraling ook echt op de goede plek terechtkomt. Deze foto’s laten niet het effect van de behandeling zien. Eén bestraling duurt 10 tot 15 minuten. Het is belangrijk dat u tijdens de bestralingen zo stil mogelijk ligt.

De reactie van de kankercellen en het gezonde weefsel op de bestraling is bij iedere patiënt anders. Daarom controleren we de reactie regelmatig en passen we de serie bestralingen op deze controles waar nodig aan.
Patiëntenzorg Behandelingen Bestraling bij hersentumoren

Wat is bestraling?

Met bestraling (radiotherapie) proberen we zo veel mogelijk kankercellen te vernietigen en daarbij zo veel mogelijk gezonde cellen te sparen.


Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier

Wanneer bestralen?

Een glioom kan bijna noot helemaal verwijderd worden tijdens een operatie. De meeste patiënten krijgen daarnaast een bestralingsbehandeling. Sommige meningeomen groeien toch door ondanks een operatie. In dat geval kan bestraling na de operatie nodig zijn. lees meer

Wanneer bestralen?Voor de behandeling

 • Omdat uw hoofd gedurende de hele behandeling op dezelfde plek stil moet liggen, maken we een bestralingsmasker voor u. Dit masker zorgt er ook voor dat gezond weefsel zo min mogelijk straling krijgt.

  lees meer


  Bestralingsmasker

  Om ervoor te zorgen dat u tijdens de bestraling steeds in dezelfde positie ligt, maken we een bestralingsmasker. Dit masker is van kunststof en zorgt er ook voor dat gezonde weefsel zo min mogelijk straling krijgt. Het maken van dit masker duurt 20 minuten.

 • CT-scan

  Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe CT-scan nodig, omdat u bij deze scan in dezelfde houding moet liggen als waarin u bestraald gaat worden. De CT-scan vindt plaats op de afdeling Radiotherapie.

  Na de scan zetten we een tattoeage puntje op uw huid of het gemaakte bestralingsmasker. Deze gebruiken we bij de bestralingen om u weer in dezelfde houding neer te leggen. Meer informatie over de tattoo puntjes vind u hier. Ook berekenen we met behulp van de CT-scan de hoeveelheid straling die nodig is. Met deze gegeven stellen we het bestralingsplan op. Hierin staan alle technische details van de behandeling.

Tijdens de behandeling

U krijgt meerdere bestralingen op achtereenvolgende werkdagen. Het aantal bestralingen is afhankelijk van uw lichamelijke conditie en de ernst van de tumor. lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of dit gebeurt is onder andere afhankelijk van de gevoeligheid van uw huid en de bestralingsdosis. lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of dit gebeurt is onder andere afhankelijk van de gevoeligheid van uw huid en de bestralingsdosis. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u de volgende adviezen opvolgt:
 • Als u het prettig vindt kunt u uw huid voorzichtig wassen met een ph- neutrale zeep. Bijvoorbeeld met: Seba Med, ph-neutrale zeep van het merk Kruidvat, Lactacyd of Neutral.
 • Gebruik op het bestralingsgebied alleen crème die is voorgeschreven door de afdeling Radiotherapie.
 • Zorg dat uw huid zo weinig in de zon komt en ga niet onder de zonnebank.
 • U mag niet zwemmen tijdens de bestralingsperiode.
Bij veranderingen van uw huid en vragen over huid- en wondverzorging kunt u contact opnemen met de verpleegkundigen.

Het is belangrijk dat u niet op eigen initiatief of op advies van andere behandelaren het beleid verandert. Als uw huid na de bestraling stuk gaat, is het belangrijk dat u bespreekt met de radiotherapeut of één van de verpleegkundigen.

Bijwerkingen

Door de bestralingen kunnen bijwerkingen ontstaan die meestal tijdelijk zijn. lees meer

Bijwerkingen

Door de bestralingen kunnen bijwerkingen ontstaan die meestal tijdelijk zijn. De meest voorkomende zijn:
 • Vermoeidheidsklachten: neem voldoende rust en pas uw dagelijkse werkzaamheden aan.
 • Haaruitval: dit kan tijdelijk zijn en is afhankelijk van de bestralingsdosis.
 • Huidirritatie: uw huid kan rood en/of droog worden. Het is belangrijk dat u de na de bestralingen uit de zon blijft met het behandelde gebied.
 • Hoofdpijn/misselijkheid: door de bestraling kan vochtophoping (oedeem) ontstaan in het bestraalde gebied. Hierdoor kan de druk in uw hoofd toenemen waardoor u hoofdpijn krijgt, misselijk wordt en/of moet braken.
 • Neurologische klachten: bijvoorbeeld gevoelsstoornissen, krachtsverlies en epilepsie. Meld deze klachten zodat wij u hiervoor kunnen behandelen.
 • Beschadiging van uw zenuwstelsel: op lange termijn (jaren na de bestraling) kunt u klachten krijgen die samenhangen met beschadiging van het zenuwstelsel. Zo kunt u last krijgen van concentratie- en geheugenstoornissen en veranderingen van uw persoonlijkheid. Deze bijwerkingen zijn blijvend.

Herbestraling

Soms krijgt u een 2e serie bestralingen. We doen dit om de teruggroei van de tumor(en) uit te stellen. Ook proberen we hiermee uw kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden en uw levensduur te verlengen.

Hersentumor

Gezwellen (tumoren) in de hersenen kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Ze kunnen ontstaan in het hersenweefsel zelf of vanuit de hersenvliezen. lees meer

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer

Onze locaties


Radboudumc adres en route

Ingang: Ingang Radiotherapie
Gebouw: G
Verdieping: 0
Route: 875

bekijk route

Radboudumc adres en route

Bezoekadres

Ingang Radiotherapie
Geert Grooteplein 32
6525GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein 32
Ga naar binnen bij: Ingang Radiotherapie
Ga naar Gebouw G, Verdieping 0 en volg route 875

CWZ Nijmegen adres en route

Ingang: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Route: A53

bekijk route

CWZ Nijmegen adres en route

Bezoekadres

Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
Weg door Jonkerbos 100
6532 SZ Nijmegen

U vindt de afdeling Radiotherapie onder het Spoedplein.

Routebeschrijving

Reis naar Weg door Jonkerbos 100
Ga naar binnen bij: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Volg route A53
 • Medewerkers
 • Intranet