Patientenzorg Behandelingen Bestraling bij schaamlipkanker

Waarom bestraling bij schaamlipkanker?

Wanneer u schaamlipkanker heeft, krijgt u meestal bestraling (radiotherapie) nadat u geopereerd bent. De behandeling is gericht op genezing, maar als dat niet mogelijk is, proberen we met de bestraling klachten te verminderen

lees meer

Waarom bestraling bij schaamlipkanker?

Wanneer u schaamlipkanker heeft, krijgt u meestal bestraling (radiotherapie) nadat u geopereerd bent. De behandeling is gericht op genezing, maar als dat niet mogelijk is, proberen we met de bestraling klachten te verminderen en zo uw kwaliteit van leven te verbeteren. Afhankelijk van het stadium van de tumor bestaat er een kans dat de kanker terugkomt in de liezen of bij de schaamlippen/schaamstreek. Door na de operatie te bestralen, is de kans op terugkeer kleiner.
 

Over bestraling

Behandeling met bestraling noemen we ook wel radiotherapie. Bij radiotherapie proberen we zo veel mogelijk kankercellen te vernietigen en daarbij zo min mogelijk gezond weefsel aan te tasten.

Schaamlip­kanker (vulvakanker)

Schaamlipkanker is een kwaadaardig gezwel in het gebied van de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen. Het is een zeldzame vorm van kanker. De ziekte komt vooral bij oudere vrouwen voor: de gemiddelde leeftijd van patiënten is 65 jaar.

lees meer

Voor de behandeling

Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling.

lees meer

Voor de behandeling

Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe CT-scan nodig, omdat u bij deze scan in dezelfde houding moet liggen als waarin u bestraald gaat worden. De CT-scan vindt plaats op de afdeling Radiotherapie. Na de scan zetten we kleine tattoo puntjes op uw huid. Deze gebruiken we bij de bestralingen om u weer in dezelfde houding neer te leggen. Meer informatie over de tattoo puntjes vind u hier.

Wanneer u met een volle blaas de CT-scan laat maken, heeft u minder last van bijwerkingen. De bestraling zelf gebeurt ook met een volle blaas. Voor de scan krijgt u een infuus met contrastvloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat bepaalde delen oplichten tijdens de scan. We markeren de littekens met een looddraadje. Bij de scan zetten we lijnen op uw huid. Die helpen ons om u telkens in dezelfde houding te leggen. Deze lijnen moeten tijdens de gehele behandelingsduur blijven staan.

Bestralingsplan

Na het maken van de CT-scan maken we een bestralingsplan waarin we vastleggen hoe vaak we bestralen en vanuit welke richting. Meestal kunnen we 1 tot 2 weken na het maken van de CT-scan beginnen met de bestralingen.


Tijdens de behandeling

U krijgt 25 tot 36 uitwendige bestralingen op achtereenvolgende werkdagen.Eén bestraling duurt 10 tot 15 minuten.

lees meer

Tijdens de behandeling

U krijgt 25 tot 36 uitwendige bestralingen op achtereenvolgende werkdagen.Eén bestraling duurt 10 tot 15 minuten. Tijdens sommige bestralingen maken we foto’s om te controleren of u goed op de bestralingstafel ligt. Het is belangrijk dat u tijdens de bestralingen zo stil mogelijk blijft liggen.

Bestraling kan zowel in- als uitwendig. Bij schaamlipkanker krijgt u uitwendige bestraling. Hierbij bestraalt de arts het gebied waar de tumor heeft gezeten voor de operatie. Ook kunnen we het gebied bestralen waar misschien nog achtergebleven kankercellen zitten.

Bijwerkingen

Omdat de straling niet alleen in de kwaadaardige cellen komt, maar ook in het gezonde weefsel, kunt u last hebben van bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
 • Huidirritatie: de huid wordt rood en gaat kapotDe huid ziet rood en gaat kapot.
 • Meer vaginale afscheiding.
 • Vaker plassen.
 • Diarree.
 • Moeheid.
 Bespreek eventuele bijwerkingen met uw arts. In de meeste gevallen kunnen we u ervoor behandelen.

Na de behandeling

De reactie van de kankercellen en het gezonde weefsel op de bestraling is bij iedere patiënt anders.

lees meer

Na de behandeling

De reactie van de kankercellen en het gezonde weefsel op de bestraling is bij iedere patiënt anders. Daarom controleren we de reactie regelmatig en passen we de serie bestralingen waar nodig aan. Na 1 of 2 maanden kunnen we het effect van de bestraling vaststellen.

Bijwerkingen 

Er zijn ook bijwerkingen die op de lange termijn ontstaan, namelijk:
 • Lymfoedeem: door littekenvorming in het bestraalde gebied vermindert de vochtafdrijving via uw benen en kan een vochtophoping (lymfeoedeem) ontstaan.
 • Fibrose: het weefsel kan vaster aan gaan voelen doordat er meer bindweefsel in het bestraalde gebied komt.
 • Haaruitval: haarverlies rondom uw schaamstreek is meestal blijvend.
 • Seksualiteitsveranderingen: door veranderingen in het gebied van uw vagina en vulva kan uw seksualiteitsbeleving anders worden. Dit kunt u met uw behandelend arts of verpleegkundige bespreken.

Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contact

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer

Adviezen


Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u een aantal adviezen opvolgt.

lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of u wel of geen huidreactie krijgt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Huidreactie is een vaak voorkomende bijwerking op de behandeling. Huidreacties kunt u niet voorkomen met voorzorgsmaatregelen.
Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundig consulent op de radiotherapie.

 • Draag makkelijk zittende kleding. Voorkom schurende randen/naden.
 • Het gebruik van milde zeep is toegestaan.
 • U mag normaal douchen en baden.
 • Zwemmen (buiten, chloor) en sauna mag indien de huid geen reactie vertoont.
 • Eigen huidverzorgingsproducten mag u blijven gebruiken, tenzij u irritatie bemerkt.
 • Deodorant (liefst zonder alcohol) is toegestaan.
 • Scheer bij voorkeur elektrisch in het gezicht. Indien nooit wondjes, dan mag het ook met het mes.
 • Lichaamsbeharing in bestraald gebied bij voorkeur niet ontharen.
 • Bij het ontharen niet harsen en geen ontharingscrème gebruiken.
 • Gebruik alleen aftershave voor een gevoelige huid in bestraald gebied.
 • Zorg dat uw huid zo min mogelijk in de zon komt in verband met het risico op hypo- of hyperpigmentatie (huidverkleuringen). Zorg dat u niet verbrandt.
 • Voor advies over zonnebrandcremes zie de adviezen op KWF.nl.
 • Plak geen pleisters in het gebied dat bestraald wordt.
 • Gebruk bij voorkeur geen sterk geparfumeerde producten/haarverf.

Indien een reactie ontstaat van de bestraalde huid, hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. De huid droog houden is in dat geval een goede optie.

In geval van pijn, jeuk of andere klachten kunt u in overleg met uw verpleegkundig consulent of arts een recept krijgen voor verzachtende crème. Ook kunnen zij u mogelijk andere praktische adviezen geven.

De acute huidreactie ontstaan door bestraling, kan na de behandeling nog toenemen. Zeg het de verpleegkundige als uw huid open gaat na de bestraling.

Gemiddeld duurt het 2-4 weken voordat de huidreactie weer genezen is.


Wondverzorging bekkengebied

Uw huid kan door de bestraling stuk gaan. Verzorg uw huid goed en plak geen pleister op uw bestraalde huid.

lees meer

Wondverzorging bekkengebied

Als uw huid is stuk gegaan bij de bestraling, kunt u uw huid verzorgen door:
 • Uw huid dagelijks af te spoelen met lauw water.
 • Verzorg uw huid 2 tot 3 keer per dag met crème. Dit doet u door de voorgeschreven crème met een mes op het verband te smeren. Leg dit verband vervolgens op uw kapotte huid. De keuze van het verband is afhankelijk van wat de verpleegkundige met u afspreekt.
 • U mag geen pleister op uw bestraalde huid plakken. Daarom houdt u zoals besproken het verband op zijn plaats met een onderbroek met pijpjes. Spoel het mes na gebruik af onder heet water en droog het af met een tissue. Het is normaal dat in het verband groengelig vocht komt. Dit zijn huidresten vermengd met crème.
 • Bij vragen kunt u bellen met de verpleegkundige van de afdeling Radiotherapie.

Onze locaties


Radboudumc adres en route

Ingang: Ingang Radiotherapie
Route: 875

bekijk route

Radboudumc adres en route

Bezoekadres

Ingang Radiotherapie
Geert Grooteplein 32
6525GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein 32
Ga naar binnen bij: Ingang Radiotherapie
Volg route 875

CWZ Nijmegen adres en route

Ingang: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Route: A53

bekijk route

CWZ Nijmegen adres en route

Bezoekadres

Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
Weg door Jonkerbos 102
6532 SZ Nijmegen

U vindt de afdeling Radiotherapie onder het Spoedplein.

Routebeschrijving

Reis naar Weg door Jonkerbos 102
Ga naar binnen bij: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Volg route A53