Patiëntenzorg Behandelingen Bestraling borstkanker met ingehouden adem

Waarom borstkanker bestralen met ingehouden adem?

Direct achter uw linker borst ligt het hart. Deze willen we bij de bestraling zoveel mogelijk sparen. Als u uw adem inhoudt, zit er meer lucht in uw longen en wordt de afstand tussen uw borstwand en hart groter. Hierdoor krijgt uw hart minder straling. lees meer

Waarom borstkanker bestralen met ingehouden adem?

​Bestraling (radiotherapie) bij borstkanker vindt meestal plaats nadat u geopereerd bent. Met de bestralingsbehandeling willen we de kans op het terugkeren van de tumor verkleinen en daarmee de kans op genezing vergroten. 

Ingehouden adem

Direct  achter uw linker borst ligt het hart. Deze willen we bij de bestraling zoveel mogelijk sparen. Als u uw adem inhoudt, zit er meer lucht in uw longen en wordt de afstand tussen uw borstwand en hart groter. Hierdoor krijgt uw hart minder straling. 

Ook de longen liggen direct achter de borsten. In de meeste gevallen komt er weinig straling in de longen bij bestraling van borstkanker en is de kans op bijwerkingen van de longen zeer klein. Maar wanneer u een uitgebreide bestraling nodig heeft, kan er ook meer straling in uw longen komen. Als u uw adem inhoudt tijdens de bestraling, zetten uw longen uit. Zo beperken we de hoeveelheid straling die in de longen komt. Daarom kiezen we bij uitgebreide bestraling van de rechterborst ook voor bestraling met ingehouden adem.

U moet 30 seconden uw adem kunnen inhouden om in aanmerking te komen voor deze bestralingsmethode. We verdelen de bestraling dan in stukjes van maximaal 30 seconden. Lukt het u toch niet om uw adem elke keer zo lang in te houden dan is dat niet heel erg. De radiotherapeut en laborant zorgen ervoor dat uw borst(wand) toch goed bestraald wordt met zo min mogelijk belasting voor uw hart en longen.


Borstkanker mamma­carcinoom

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst. Symptomen van borstkanker kunnen zijn een knobbeltje of verdikking op uw borst, een ingetrokken tepel, bloederige afscheiding uit uw tepel en een verkleurde of warme borst. lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u een aantal adviezen opvolgt. lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of u wel of geen huidreactie krijgt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Huidreactie is een vaak voorkomende bijwerking op de behandeling. Huidreacties kunt u niet voorkomen met voorzorgsmaatregelen.
Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundig consulent op de radiotherapie.

 • Draag makkelijk zittende kleding. Voorkom schurende randen/naden.
 • Het gebruik van milde zeep is toegestaan.
 • U mag normaal douchen en baden.
 • Zwemmen (buiten, chloor) en sauna mag indien de huid geen reactie vertoont.
 • Eigen huidverzorgingsproducten mag u blijven gebruiken, tenzij u irritatie bemerkt.
 • Deodorant (liefst zonder alcohol) is toegestaan.
 • Scheer bij voorkeur elektrisch in het gezicht. Indien nooit wondjes, dan mag het ook met het mes.
 • Lichaamsbeharing in bestraald gebied bij voorkeur niet ontharen.
 • Bij het ontharen niet harsen en geen ontharingscrème gebruiken.
 • Gebruik alleen aftershave voor een gevoelige huid in bestraald gebied.
 • Zorg dat uw huid zo min mogelijk in de zon komt in verband met het risico op hypo- of hyperpigmentatie (huidverkleuringen). Zorg dat u niet verbrandt.
 • Voor advies over zonnebrandcremes zie de adviezen op KWF.nl.
 • Plak geen pleisters in het gebied dat bestraald wordt.
 • Gebruk bij voorkeur geen sterk geparfumeerde producten/haarverf.

Indien een reactie ontstaat van de bestraalde huid, hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. De huid droog houden is in dat geval een goede optie.

In geval van pijn, jeuk of andere klachten kunt u in overleg met uw verpleegkundig consulent of arts een recept krijgen voor verzachtende crème. Ook kunnen zij u mogelijk andere praktische adviezen geven.

De acute huidreactie ontstaan door bestraling, kan na de behandeling nog toenemen. Zeg het de verpleegkundige als uw huid open gaat na de bestraling.

Gemiddeld duurt het 2-4 weken voordat de huidreactie weer genezen is.


Voor de behandeling

 • Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling.

  lees meer


  CT-scan

  Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe CT-scan nodig, omdat u bij deze scan in dezelfde houding moet liggen als waarin u bestraald gaat worden. De CT-scan vindt plaats op de afdeling Radiotherapie. Na de scan zetten we kleine tattoo puntjes op uw huid. Deze gebruiken we bij de bestralingen om u weer in dezelfde houding neer te leggen. Meer informatie over de tattoo puntjes vindt u hier.
   

 • Ademhalingsinstructie

  Om tijdens de CT-scan en bij iedere bestraling de adem in te kunnen houden geven we u via een intercomsysteem een ademhalingsinstructie. De laborant oefent deze ademhalingstechniek met u.

  Begin:
  ‘Ademt u dieper in, en weer uit’
  ‘Ademt u dieper in, en weer uit’
  ‘Ademt u dieper in en houd de adem vast’

  De bestraling of scan wordt nu gestart.

  Einde:
   ‘Ademt u maar weer door’

  De bestraling is dan klaar.

  Het is goed als u vlak voor het inhouden van de adem dieper inademt dan normaal. Doe dit niet te diep want dat maakt het moeilijker om de adem in te houden. De laborant zorgt ervoor dat tussen 2 ademhalingssessies voldoende tijd zit. Per bestraling moet u 5 tot 12 keer uw adem inhouden.

 • Thuis oefenen

  Het helpt om thuis te oefenen met het inhouden van uw adem. Oefen in dezelfde houding als bij de bestraling: liggend op uw rug met de armen naar boven. Oefen dit in een rustige omgeving en 4 keer achter elkaar, 3 tot 5 keer per dag. Onderstaand filmpje laat u een instructie zien.


Tijdens de behandeling

Tijdens de bestraling ligt u alleen in de behandelruimte. Met verschillende camera’s houden de laboranten u goed in de gaten. Via het intercomsysteem krijgt u de instructies te horen. Wanneer het niet lukt uw adem in te houden, onderbreken we de bestraling.

Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer

Onze locaties


Radboudumc adres en route

Ingang: Ingang Radiotherapie
Gebouw: G
Verdieping: 0
Route: 875

bekijk route

Radboudumc adres en route

Bezoekadres

Ingang Radiotherapie
Geert Grooteplein 32
6525GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein 32
Ga naar binnen bij: Ingang Radiotherapie
Ga naar Gebouw G, Verdieping 0 en volg route 875

CWZ Nijmegen adres en route

Ingang: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Route: A53

bekijk route

CWZ Nijmegen adres en route

Bezoekadres

Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
Weg door Jonkerbos 100
6532 SZ Nijmegen

U vindt de afdeling Radiotherapie onder het Spoedplein.

Routebeschrijving

Reis naar Weg door Jonkerbos 100
Ga naar binnen bij: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Volg route A53
 • Medewerkers
 • Intranet