Patiëntenzorg Behandelingen Bestraling kiemceltumoren in het centrale zenuwstelsel

Waarom bestralen bij kiemceltumoren?

Kiemceltumoren van het centrale zenuwstelsel behandelen we met bestraling (radiotherapie), soms in combinatie met chemotherapie. Het doel is om de kans op terugkeer van de ziekte te verkleinen.


Voor de behandeling

 • Om u bij elke bestraling in exact dezelfde positie te leggen, maken we een bestralingsmasker.

  lees meer


  Masker

  Om u bij elke bestraling in exact dezelfde positie te leggen, maken we een bestralingsmasker. Dit masker is van kunststof en zorgt er ook voor dat omringend gezond weefsel zo min mogelijk straling krijgt. Het maken van dit masker duurt 20 minuten.

 • CT-scan

  Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe CT-scan nodig, omdat u bij deze scan in dezelfde houding moet liggen als waarin u bestraald gaat worden. De CT-scan vindt plaats op de afdeling Radiotherapie.

  Na de scan zetten we kleine tattoo puntjes op uw huidof het gemaakte bestralingsmasker. Deze gebruiken we bij de bestralingen om u weer in dezelfde houding neer te leggen. Meer informatie over de tattoo puntjes vindt u hier. Ook berekenen we met behulp van de CT-scan de hoeveelheid straling die nodig is. Met deze gegeven stellen we het bestralingsplan op, waarin alle technische details van de behandeling weergegeven worden.

Tijdens de behandeling

U krijgt 25 bestralingen op achtereenvolgende werkdagen. Eén bestraling duurt 10 tot 25 minuten. lees meer

Tijdens de behandeling

Meestal geven we bij kiemceltumoren 25 bestralingen op achtereenvolgende werkdagen. Tijdens enkele bestralingen maken we foto’s om te controleren of we de bestraling op de goede plek geven. Hierop is niet het effect van de behandeling te zien. Eén bestraling duurt 10 tot 25 minuten. Het is belangrijk dat u tijdens de bestralingen zo stil mogelijk ligt.


 

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u een aantal adviezen opvolgt. lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of u wel of geen huidreactie krijgt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Huidreactie is een vaak voorkomende bijwerking op de behandeling. Huidreacties kunt u niet voorkomen met voorzorgsmaatregelen.
Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundig consulent op de radiotherapie.

 • Draag makkelijk zittende kleding. Voorkom schurende randen/naden.
 • Het gebruik van milde zeep is toegestaan.
 • U mag normaal douchen en baden.
 • Zwemmen (buiten, chloor) en sauna mag indien de huid geen reactie vertoont.
 • Eigen huidverzorgingsproducten mag u blijven gebruiken, tenzij u irritatie bemerkt.
 • Deodorant (liefst zonder alcohol) is toegestaan.
 • Scheer bij voorkeur elektrisch in het gezicht. Indien nooit wondjes, dan mag het ook met het mes.
 • Lichaamsbeharing in bestraald gebied bij voorkeur niet ontharen.
 • Bij het ontharen niet harsen en geen ontharingscrème gebruiken.
 • Gebruik alleen aftershave voor een gevoelige huid in bestraald gebied.
 • Zorg dat uw huid zo min mogelijk in de zon komt in verband met het risico op hypo- of hyperpigmentatie (huidverkleuringen). Zorg dat u niet verbrandt.
 • Voor advies over zonnebrandcremes zie de adviezen op KWF.nl.
 • Plak geen pleisters in het gebied dat bestraald wordt.
 • Gebruk bij voorkeur geen sterk geparfumeerde producten/haarverf.

Indien een reactie ontstaat van de bestraalde huid, hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. De huid droog houden is in dat geval een goede optie.

In geval van pijn, jeuk of andere klachten kunt u in overleg met uw verpleegkundig consulent of arts een recept krijgen voor verzachtende crème. Ook kunnen zij u mogelijk andere praktische adviezen geven.

De acute huidreactie ontstaan door bestraling, kan na de behandeling nog toenemen. Zeg het de verpleegkundige als uw huid open gaat na de bestraling.

Gemiddeld duurt het 2-4 weken voordat de huidreactie weer genezen is.


Bijwerkingen

De straling raakt niet alleen tumorcellen, maar ook gezond weefsel. Hierdoor kunnen er enkele bijwerkingen optreden. lees meer

Bijwerkingen

Door de bestralingen kunt u last krijgen van bijwerkingen, die meestal tijdelijk zijn. De meest voorkomende zijn:
 • Vermoeidheidsklachten: neem voldoende rust en pas uw dagelijkse werkzaamheden aan.
 • Haaruitval: dit kan tijdelijk zijn en is afhankelijk van de bestralingsdosis die in de hoofdhuid komt. Bescherm tijdens en de eerste maanden na de behandeling uw hoofd tegen de zon.
 • Hoofdpijn/misselijkheid: door de bestraling kunt u vochtvorming (oedeem) krijgen in het bestraalde gebied. Hierdoor kan de druk in het hoofd toenemen waardoor u hoofdpijn krijgt, misselijk wordt en/of moet braken. Meld deze klachten zodat wij u hiervoor kunnen behandelen.
 • Neurologische klachten: soms nemen neurologische klachten als gevoelsstoornissen, krachtsverlies en epilepsie toe.
 • Verandering van bloed: als uw wervelkolom ook bestraling krijgt, kan dit effect hebben op het bloed. Zo kan uw bloedgehalte lager zijn en minder bloedplaatjes en witte bloedcellen hebben. Door bestraling van de wervelkolom is de kans op misselijkheid en andere maag- en/of darmklachten groter.
 • Beschadiging van normaal hersenweefsel: op de lange termijn (na jaren) kan de bestraling klachten veroorzaken doordat het normale hersenweefsel beschadigd is. Dit kunnen concentratiestoornissen, geheugenstoornissen en veranderingen in de persoonlijkheid zijn. Ook kunnen hormonale stoornissen optreden. Daar controleren we u op. Deze bijwerkingen verdwijnen niet meer.
Meld het als u last heeft van deze klachten. Vaak kunnen we er iets aan doen.

Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet