Patiëntenzorg Behandelingen Bestraling medulloblastoom

Waarom bestraling bij een medulloblastoom?

Met de bestraling van medulloblastomen proberen we de kans op terugkeer van de tumoren te verkleinen.

lees meer

Waarom bestraling bij een medulloblastoom?

Met de bestraling van medulloblastomen proberen we de kans op terugkeer van de tumoren te verkleinen. Soms krijgt u naast de bestralingen ook chemotherapie.

Over bestraling

Behandeling met bestraling noemen we ook wel radiotherapie. Het is een medische behandeling met röntgenstraling.


Voor de behandeling

 • Omdat het te bestralen gebied zich rond uw hersenen bevindt, maken we een kunststof masker om het gezonde weefsel zo veel mogelijk te beschermen.

  lees meer


  Bestralingsmasker

  Omdat het te bestralen gebied zich rond uw hersenen bevindt, maken we een kunststof masker om het gezonde weefsel zo veel mogelijk te beschermen. Het masker zorgt er ook voor dat u tijdens de bestraling telkens in dezelfde positie ligt. Het maken van dit masker duurt 20 minuten.

 • CT-scan

  Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe CT-scan nodig, omdat u bij deze scan in dezelfde houding moet liggen als waarin u bestraald gaat worden. De CT-scan vindt plaats op de afdeling Radiotherapie.

  Na de scan zetten we kleine tattoo puntjes op uw huid of het gemaakte bestralingsmasker. Deze gebruiken we bij de bestralingen om u weer in dezelfde houding neer te leggen. Meer informatie over de tattoo puntjes vindt u hier. Ook berekenen we met behulp van de CT-scan de hoeveelheid straling die nodig is. Met deze gegeven stellen we het bestralingsplan op, waarin alle technische details van de behandeling weergegeven worden.

Tijdens de behandeling

U krijgt 28 tot 33 bestralingen op achtereenvolgende werkdagen. lees meer

Tijdens de behandeling

U krijgt 28 tot 33 bestralingen op achtereenvolgende werkdagen. Tijdens enkele bestralingen maken we foto’s om te controleren of we de bestraling inderdaad op de goede plek geven. Deze foto’s laten niet het effect van de behandeling zien. Eén bestraling duurt 10 tot 15 minuten. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen.

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u een aantal adviezen opvolgt. lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of u wel of geen huidreactie krijgt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Huidreactie is een vaak voorkomende bijwerking op de behandeling. Huidreacties kunt u niet voorkomen met voorzorgsmaatregelen.
Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundig consulent op de radiotherapie.

 • Draag makkelijk zittende kleding. Voorkom schurende randen/naden.
 • Het gebruik van milde zeep is toegestaan.
 • U mag normaal douchen en baden.
 • Zwemmen (buiten, chloor) en sauna mag indien de huid geen reactie vertoont.
 • Eigen huidverzorgingsproducten mag u blijven gebruiken, tenzij u irritatie bemerkt.
 • Deodorant (liefst zonder alcohol) is toegestaan.
 • Scheer bij voorkeur elektrisch in het gezicht. Indien nooit wondjes, dan mag het ook met het mes.
 • Lichaamsbeharing in bestraald gebied bij voorkeur niet ontharen.
 • Bij het ontharen niet harsen en geen ontharingscrème gebruiken.
 • Gebruik alleen aftershave voor een gevoelige huid in bestraald gebied.
 • Zorg dat uw huid zo min mogelijk in de zon komt in verband met het risico op hypo- of hyperpigmentatie (huidverkleuringen). Zorg dat u niet verbrandt.
 • Voor advies over zonnebrandcremes zie de adviezen op KWF.nl.
 • Plak geen pleisters in het gebied dat bestraald wordt.
 • Gebruk bij voorkeur geen sterk geparfumeerde producten/haarverf.

Indien een reactie ontstaat van de bestraalde huid, hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. De huid droog houden is in dat geval een goede optie.

In geval van pijn, jeuk of andere klachten kunt u in overleg met uw verpleegkundig consulent of arts een recept krijgen voor verzachtende crème. Ook kunnen zij u mogelijk andere praktische adviezen geven.

De acute huidreactie ontstaan door bestraling, kan na de behandeling nog toenemen. Zeg het de verpleegkundige als uw huid open gaat na de bestraling.

Gemiddeld duurt het 2-4 weken voordat de huidreactie weer genezen is.


Bijwerkingen

Omdat de straling niet alleen de kwaadaardige cellen bereikt, maar ook terechtkomt in gezond weefsel, kan uw kind last krijgen van enkele bijwerkingen. lees meer

Bijwerkingen

Omdat de straling niet alleen de kwaadaardige cellen bereikt, maar ook terechtkomt in gezond weefsel, kunt u last krijgen van enkele bijwerkingen. De meest voorkomende zijn:
 • Vermoeidheidsklachten.
 • Haaruitval: dit kan tijdelijk zijn en is afhankelijk van de bestralingsdosis.
 • Huidirritatie: de huid kan rood en/of droog worden. Blijf de maanden na de bestralingen uit de zon met het behandelde gebied.
 • Hoofdpijn/misselijkheid: door de bestraling kan vochtvophoping (oedeem) ontstaan in het bestraalde gebied. Hierdoor kan de druk in het hoofd toenemen waardoor u hoofdpijn krijgt, misselijk wordt en/of moet braken.
 • Neurologische klachten: zoals gevoelsstoornissen, krachtsverlies en epilepsie. 
 • Veranderingen in het bloed: als we ook de wervelkolom bestralen, kan dit effect hebben op het bloed. Zo kunt u een lager bloedgehalte hebben, minder bloedplaatjes en/of minder witte bloedcellen. We controleren daarom wekelijks uw bloedwaarden.
 • Beschadiging zenuwstelsel: op de lange termijn (jaren na de bestraling) kunt u klachten krijgen die samenhangen met beschadiging van het zenuwstelsel. Denk aan concentratie- en geheugenstoornissen en veranderingen van de persoonlijkheid. Deze bijwerkingen verdwijnen niet meer.
Als u last krijgt van één of meerdere van deze bijwerkingen, neem dan contact op.
 

Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer

Onze mensen

 • Medewerkers
 • Intranet