Bijwerkingen

Bij de bestralingsbehandeling tasten we niet alleen kwaadaardige cellen aan. Helaas komt er in omliggend gezond weefsel ook straling. Hierdoor kunnen enkele bijwerkingen optreden. Als u last krijgt van bijwerkingen, bespreek deze dan met uw behandelend arts. Vaak is er iets aan de klachten te doen.

Meest voorkomende bijwerkingen

 • Geïrriteerde huid: door de bestraling kan uw huid rood en/of droog worden. Deze irritatie is het heftigst in de huidplooien, zoals uw oksels en liezen en begint meestal 2 tot 4 weken na de bestraling. Op langere termijn kan uw huid donker kleuren. Ga tijdens de behandeling niet in de zon met het behandelde lichaamsdeel en gebruik enkele maanden na afloop van de behandeling zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
 • Vermoeidheid: het is normaal dat u zich vermoeider voelt dan normaal. Vermoeheidsklachten verminderen als u regelmatig beweegt.
 • Vertraagd wondherstel: als we u voor de operatie bestralen, kan het zijn dat uw wond minder snel herstelt na de operatie.
 • Toename van bindweefsel: op de lange termijn kan er meer bindweefsel ontstaan op de bestraalde plek. Hierdoor voelt het weefsel vaster aan. Ook spieren en gewrichten kunnen stugger en stijver worden. Soms kan fysiotherapie helpen. U kunt al met fysiotherapie starten tijdens de bestralingen. Dit kan helpen klachten te verminderen en te voorkomen.
Patiëntenzorg Behandelingen Bestraling van een weke delen tumor

Wanneer bestraling van weke delen tumoren?

Weke delen tumoren (sarcomen) worden meestal behandeld met een operatie in combinatie met bestraling. Deze bestraling kan voor of na de operatie plaatsvinden.

lees meer

Wanneer bestraling van weke delen tumoren?

Behandeling met bestraling noemen we ook wel radiotherapie. Met radiotherapie proberen we zo veel mogelijk kankercellen te vernietigen en daarbij zo min mogelijk gezond weefsel aan te tasten.

Tumoren in de weke delen noemen we ook wel sarcomen. Deze vorm van kanker wordt meestal behandeld met een operatie in combinatie met bestraling. De bestraling kan voor of na de operatie plaatsvinden. Het doel van de bestraling is de kans op terugkeer van de ziekte verkleinen.


Voor de behandeling

 • Als we u behandelen aan een hand, arm, voet, been of schouder, maken we eerst een bestralingsmasker.

  lees meer


  Bestralingsmasker

  Als we u behandelen aan een hand, arm, voet, been of schouder, maken we eerst een bestralingsmasker. Dit masker zorgt ervoor dat het lichaamsdeel dat we bestralen tijdens de behandeling stil ligt. Zo komt de straling op de juiste plek.  

 • CT-scan

  Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe CT-scan nodig, omdat u bij deze scan in dezelfde houding moet liggen als waarin u bestraald gaat worden. De CT-scan vindt plaats op de afdeling Radiotherapie. Na de scan zetten we kleine tattoo puntjes op uw huid. Deze gebruiken we bij de bestralingen om u weer in dezelfde houding neer te leggen. Meer informatie over de tattoo puntjes vindt u hier.

  Bestralingsplan

  Na het maken van de CT-scan en het masker, stellen we een bestralingsplan op. Meestal kunnen we 1 week na de CT-scan starten met de behandeling. 

Tijdens de behandeling

U krijgt de bestralingen op achtereenvolgende werkdagen. Tijdens sommige bestralingen maken we foto’s om te controleren of u goed op de bestralingstafel ligt. Een bestraling duurt 10 tot 15 minuten. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. U krijgt:
 • 25 bestralingen als u vóór de operatie behandeld wordt,
 • 30 tot 35 bestralingen als u na de operatie behandeld wordt.

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u een aantal adviezen opvolgt. lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of u wel of geen huidreactie krijgt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Huidreactie is een vaak voorkomende bijwerking op de behandeling. Huidreacties kunt u niet voorkomen met voorzorgsmaatregelen.
Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundig consulent op de radiotherapie.

 • Draag makkelijk zittende kleding. Voorkom schurende randen/naden.
 • Het gebruik van milde zeep is toegestaan.
 • U mag normaal douchen en baden.
 • Zwemmen (buiten, chloor) en sauna mag indien de huid geen reactie vertoont.
 • Eigen huidverzorgingsproducten mag u blijven gebruiken, tenzij u irritatie bemerkt.
 • Deodorant (liefst zonder alcohol) is toegestaan.
 • Scheer bij voorkeur elektrisch in het gezicht. Indien nooit wondjes, dan mag het ook met het mes.
 • Lichaamsbeharing in bestraald gebied bij voorkeur niet ontharen.
 • Bij het ontharen niet harsen en geen ontharingscrème gebruiken.
 • Gebruik alleen aftershave voor een gevoelige huid in bestraald gebied.
 • Zorg dat uw huid zo min mogelijk in de zon komt in verband met het risico op hypo- of hyperpigmentatie (huidverkleuringen). Zorg dat u niet verbrandt.
 • Voor advies over zonnebrandcremes zie de adviezen op KWF.nl.
 • Plak geen pleisters in het gebied dat bestraald wordt.
 • Gebruk bij voorkeur geen sterk geparfumeerde producten/haarverf.

Indien een reactie ontstaat van de bestraalde huid, hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. De huid droog houden is in dat geval een goede optie.

In geval van pijn, jeuk of andere klachten kunt u in overleg met uw verpleegkundig consulent of arts een recept krijgen voor verzachtende crème. Ook kunnen zij u mogelijk andere praktische adviezen geven.

De acute huidreactie ontstaan door bestraling, kan na de behandeling nog toenemen. Zeg het de verpleegkundige als uw huid open gaat na de bestraling.

Gemiddeld duurt het 2-4 weken voordat de huidreactie weer genezen is.


Bijwerkingen

Omdat we niet alleen de kwaadaardige cellen bestralen maar ook gezond weefsel, kunnen er enkele bijwerkingen optreden. lees meer

Na de behandeling

Na de behandeling heeft u nog een poliafspraak. De meeste patiënten blijven tot 3 jaar bij ons en de afdeling Heelkunde of Orthopedie onder controle. Doel van de controle is het opsporen van recidief/metastasen en late complicaties.

Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer

Ons team

Onze locaties


Radboudumc adres en route

Ingang: Ingang Radiotherapie
Gebouw: G
Verdieping: 0
Route: 875

bekijk route

Radboudumc adres en route

Bezoekadres

Ingang Radiotherapie
Geert Grooteplein 32
6525GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein 32
Ga naar binnen bij: Ingang Radiotherapie
Ga naar Gebouw G, Verdieping 0 en volg route 875

CWZ Nijmegen adres en route

Ingang: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Route: A53

bekijk route

CWZ Nijmegen adres en route

Bezoekadres

Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
Weg door Jonkerbos 100
6532 SZ Nijmegen

U vindt de afdeling Radiotherapie onder het Spoedplein.

Routebeschrijving

Reis naar Weg door Jonkerbos 100
Ga naar binnen bij: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Volg route A53
 • Medewerkers
 • Intranet