CT-scan

Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe CT-scan nodig, omdat u bij deze scan in dezelfde houding moet liggen als waarin u bestraald gaat worden. De CT-scan vindt plaats op de afdeling Radiotherapie. Na de scan zetten we kleine tattoo puntjes op uw huid. Deze gebruiken we bij de bestralingen om u weer in dezelfde houding neer te leggen. Meer informatie over de tattoo puntjes vindt u hier.

 
Patiëntenzorg Behandelingen Bestraling ter voorkoming verkalking bij een heupprothese

Wanneer bestralen ter voorkoming van verkalking bij een heupprothese?

Na het plaatsen van een heupprothese kunnen er pijnlijke kalkafzettingen in de spieren en weefsels rondom de prothese ontstaan. Een ontstekingsremmende pijnstiller (type NSAID) kan het ontstaan van die kalkafzettingen vertragen. Wanneer u geen NSAID mag gebruiken, kunt u eenmalig bestraald worden.

lees meer

Wanneer bestralen ter voorkoming van verkalking bij een heupprothese?

Na het plaatsen van een heupprothese kunnen er kalkafzettingen in de spieren en weefsels rondom de prothese ontstaan. Deze kalkafzettingen noemen we peri-articulaire ossificaties (PAO). Als het om veel verkalkingen gaat, kunt u pijn krijgen en moeilijker bewegen. U krijgt dan een ontstekingsremmende pijnstiller (type NSAID) die de kalkafzettingen vertraagt. Wanneer u geen NSAID mag gebruiken of als dit middel niet voldoende effect heeft, kunt u eenmalig bestraald worden. Dit gebeurt binnen 24 tot de 48 uur na de operatie. U wordt behandeld op de afdeling Radiotherapie. 


Voor de behandeling

 • Voor de bestraling heeft u een afspraak met de radiotherapeut. U krijgt dan uitleg en u kunt vragen stellen.


Tijdens de behandeling

De bestralingsbehandeling duurt 10 tot 15 minuten, inclusief uit- en aankleden. U voelt niets van de bestraling. lees meer

Tijdens de behandeling

U neemt plaats op de behandeltafel in dezelfde positie als bij de CT-scan. We bestralen u vanuit 2 verschillende richtingen. U voelt hier niets van. Tijdens de bestraling bent u alleen in de bestralingsruimte. De laboranten houden u via een camera in de gaten en u kunt met hen praten via de intercom. De behandeling duurt 10 tot 15 minuten. Dit is inclusief uit- en aankleden.
 

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u een aantal adviezen opvolgt. lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of u wel of geen huidreactie krijgt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Huidreactie is een vaak voorkomende bijwerking op de behandeling. Huidreacties kunt u niet voorkomen met voorzorgsmaatregelen.
Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundig consulent op de radiotherapie.

 • Draag makkelijk zittende kleding. Voorkom schurende randen/naden.
 • Het gebruik van milde zeep is toegestaan.
 • U mag normaal douchen en baden.
 • Zwemmen (buiten, chloor) en sauna mag indien de huid geen reactie vertoont.
 • Eigen huidverzorgingsproducten mag u blijven gebruiken, tenzij u irritatie bemerkt.
 • Deodorant (liefst zonder alcohol) is toegestaan.
 • Scheer bij voorkeur elektrisch in het gezicht. Indien nooit wondjes, dan mag het ook met het mes.
 • Lichaamsbeharing in bestraald gebied bij voorkeur niet ontharen.
 • Bij het ontharen niet harsen en geen ontharingscrème gebruiken.
 • Gebruik alleen aftershave voor een gevoelige huid in bestraald gebied.
 • Zorg dat uw huid zo min mogelijk in de zon komt in verband met het risico op hypo- of hyperpigmentatie (huidverkleuringen). Zorg dat u niet verbrandt.
 • Voor advies over zonnebrandcremes zie de adviezen op KWF.nl.
 • Plak geen pleisters in het gebied dat bestraald wordt.
 • Gebruk bij voorkeur geen sterk geparfumeerde producten/haarverf.

Indien een reactie ontstaat van de bestraalde huid, hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. De huid droog houden is in dat geval een goede optie.

In geval van pijn, jeuk of andere klachten kunt u in overleg met uw verpleegkundig consulent of arts een recept krijgen voor verzachtende crème. Ook kunnen zij u mogelijk andere praktische adviezen geven.

De acute huidreactie ontstaan door bestraling, kan na de behandeling nog toenemen. Zeg het de verpleegkundige als uw huid open gaat na de bestraling.

Gemiddeld duurt het 2-4 weken voordat de huidreactie weer genezen is.


Bijwerkingen

Doordat bij bestraling bijna altijd ook gezond weefsel aangetast wordt, kunt u last hebben van enkele bijwerkingen. lees meer

Bijwerkingen

Doordat bij bestraling bijna altijd ook gezond weefsel aangetast wordt, kunt u  last hebben van enkele bijwerkingen.
 • Irritatie van de huid: door de bestraling kan uw huid in het bestralingsgebied rood en/of droog worden. Dit kan tot 2 weken na de behandeling optreden.
 • Op de lange termijn (vanaf 10 tot 15 jaar na de bestraling) heeft u een iets hogere kans op het krijgen van kanker dan mensen die nooit zijn bestraald. Dit risico is heel klein.

Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet