Patientenzorg Behandelingen Blaasstimulator

Wat is een blaasstimulator?

De blaasstimulator (ook wel “Brindley” genoemd) is voor mensen met blaasproblemen ten gevolge van een complete dwaslaesie. Hiermee kan de blaas gestimuleerd worden om te kunnen plassen, maar daarnaast ook de darmen om te poepen of bij mannen om een erectie op te wekken.

Contact

Polikliniek Urologie

bereikbaar tussen 8.00 -17.00 uur (volg het keuzemenu)
(024) 361 38 03

Naar uw afspraak bij Urologie

Ingang: Hoofdingang
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak bij Urologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725

Voorbereiding

Voorafgaand aan de behandeling moet u verschillende dingen doen en laten.

lees meer

Voorbereiding

Scheren

Het is belangrijk dat u zich vijf dagen voor de operatie niet scheert met een scheermes. Dit geldt alleen voor het deel van uw lichaam waar u wordt geopereerd. Dit verkleint het risico op een infectie. Als de chirurg scheren nodig vindt, gebeurt dit op de operatiekamer.

Vette crème

Gebruik op de dag van de operatie geen vette crèmes. Door vette crème kunnen we uw huid niet goed desinfecteren.

Sieraden, piercings, etc.

Nagellak, make-up, contactlenzen, een bril, gebitsprotheses en sieraden (ook piercings) mag u niet dragen tijdens de operatie. Aan één van uw wijsvingers krijgt u een zuurstofmeter. Verwijder een eventuele acryl- of gelnagel voor de operatie van deze vinger.

Veiligheid

We willen dat uw operatie veilig verloopt. Daarom neemt het hele team voordat de operatie begint een zogeheten 'Time out'. We controleren uw naam, geboortedatum, het deel van uw lichaam dat we gaan opereren en welke dingen we daarvoor nodig hebben.

Medicijnen

De anesthesioloog bespreekt met u welke medicijnen u moet stoppen. Gebruikt u bloedverdunners? Overleg met uw arts of u deze kunt gebruiken of dat u moet stoppen.

Dag van opname

Een dag voor de operatie wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Neem de spullen mee voor de nacht dat u in het ziekenhuis slaapt. Denk bijvoorbeeld aan toiletartikelen en een pyjama. Soms wordt u op de dag van de operatie zelf opgenomen. Een verpleegkundige ontvangt u en bespreekt met u water er gaat gebeuren. Soms heeft u ook een gesprek met de zaalarts en de anesthesioloog. Gebruikt u medicijnen? Neem die dan in originele verpakking mee naar het ziekenhuis. U kunt ook een medicijnenlijst meebrengen. Hierop moet staan:
 • de naam van het medicijn
 • dosering
 • hoeveelheid
 • tijd waarop u het medicijn inneemt
U kunt uw apotheek vragen een geneesmiddelenoverzicht voor u te maken.

 

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Met de blaasstimulator krijgt u de blaas en eventueel uw darmen weer onder controle. Dit betekent dat spontaan urineverlies en drukverhogingen in de blaas verdwijnen.

lees meer over de behandeling

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Het legen van blaas en darm

Met de blaasstimulator krijgt u de blaas en eventueel uw darmen weer onder controle. U kunt dus met de blaasstimulator ook uw darmen legen. U hoeft meestal geen zetpillen meer te gebruiken.

Erectie

Mannelijke dwarslaesiepatiënten hebben meestal een reflexerectie. Bij implantatie van een blaasstimulator gaat dit weg. Ongeveer 50% van de mannen kan dan wel met de stimulator een erectie opwekken. Voor sommige mannen is het verdwijnen van de reflexerectie een reden om geen blaasstimulator te willen.

Ingreep

Om een blaastimulator te krijgen, moet u geopereerd worden. U verblijft tien tot veertien dagen in het ziekenhuis. De operatie zelf duurt ongeveer vijf uur.

Blaasstimulator

De blaasstimulator bestaat uit twee delen; een zender en een ontvanger. De arts maakt in de rug de zenuwtakken vrij. De zenuwtakken die zorgen voor het urineverlies, snijdt de arts door. Op de zenuwtakken die overblijven, plaatst de arts elektrodes. Hij verbindt die met kabeltjes aan een ontvanger. Deze ontvanger is vijf bij vijf centimeter. De ontvanger zit onder uw huid op een plaats waar u zelf bij kunt. De (uitwendige) zender heeft drie instellingen. Die kunt u zelf instellen. Welke stand u kiest, hangt af van wat u wilt; het legen van de blaas, de darm of een erectie krijgen. Bij het legen van de blaas kan soms ontlasting meekomen. Leeg de blaas daarom op de wc of op een bedpan. Wanneer u een condoomurinaal met been-reservoir draagt, kunt u de stimulator in een rolstoel gebruiken.

Resultaten

Tot nu toe zijn de resultaten van deze operatie zeer goed. U kunt complicaties krijgen. Er kan bijvoorbeeld een infectie komen rond de stimulatieapparatuur die in uw lichaam zit. Als u goed oplet is het risico klein. Krijgt u een infectie, dan moet de blaasstimulator weer verwijderd worden. U kunt uw blaas dan alleen nog legen met een katheter.  


Instructie blaasstimulator voor de patiënt

Aanzetten van de stimulator

Door kort de knoppen (programma) 1, 2 of 3 in te drukken en los te laten wordt de stimulatorbox ingeschakeld. Uw arts vertelt u precies welk programma voor welke functie dient. In het algemeen is programma 1 voor blaaslediging, programma 2 voor het legen van de darmen en programma 3 voor erectie. Het nummer van het gekozen programma wordt weergegeven in het scherm en de stimulatie start na enkele seconden.


Legen van de blaas

 • Plaats de stimulator op het onderhuidse ontvangerblok.
 • Activeer programma 1.
 • Houd de stimulator enkele minuten op het blok. Door de stroompulsen die nu worden afgegeven trekt de blaas samen en zal de urine in scheuten naar buiten stromen.
 • Deze behandeling moet u een aantal keren herhalen totdat de blaas helemaal leeg is.

Legen van de darm

 • Plaats de stimulator op het onderhuidse ontvangerblok.
 • Activeer programma 2.
 • Houd het zenderblok gedurende enkele minuten op de juiste plaats.
 • Pauzeer een of twee minuten door het apparaat af te zetten. De duur van de stimulatie wisselt per patiënt.

Erectie

 • Plaats de stimulator op het onderhuidse ontvangerblok.
 • Activeer programma 3.
 • De zender moet gedurende de erectie op het ontvangerblok blijven. Dit kunt u doen door de zender met een pleister vast te plakken op de ontvanger.
 

Uitzetten van de stimulator

De stimulator zet u uit door de knop “0” in te drukken.
 

Opladen van de stimulator

Het opladen van de batterijen kost ongeveer 4 uur. Stop het stekkertje van de oplader in de stekkerdoos van de stimulatorbox. Hier is ook het snoertje van de zender op aangesloten. Sluit de oplader aan op het netstroom.
 

Testen van de stimulator

Het is mogelijk de stimulatorbox te testen als het is ingeschakeld op programma 1, 2 of 3. Op de rand van de stimulatorbox zit een zogenaamde “output test area”. Door een van de drie zenders (A, B of C) van het zenderblok boven dit gebiedje te houden licht een groen lampje op. Hiermee wordt zichtbaar dat de stimulatorbox functioneert. Het programma kan zo zijn ingesteld dat niet alle zenders (A,B of C)
tegelijk zijn ingeschakeld.

Nazorg Waar moet u rekening mee houden?

Het eerste jaar na de operatie komt u elke drie maanden op controle. Daarna is dit twee keer per jaar. Bij deze controles worden de urinewegen en de apparatuur gecontroleerd.

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer