Patientenzorg Behandelingen Chemotherapie bij eierstokkanker

Over chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Deze medicijnen zijn erop gericht om de kwaadaardige kankercellen te doden of celdeling te remmen.

lees meer

Over chemotherapie

Chemotherapie bij eierstokkanker

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Deze medicijnen zijn erop gericht om de kwaadaardige kankercellen te doden of celdeling te remmen. Deze behandeling is voor patiënten met eierstokkanker. We passen chemotherapie meestal adiuvant toe. Dit wil zeggen dat u chemotherapie aanvullend krijgt op de operatie. U kunt ook chemotherapie voorafgaand aan de operatie krijgen (neo-adiuvant). De behandeling vindt plaats op de afdeling (oncologische) gynaecologie. Deze afdeling is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van vrouwen met gynaecologische kanker

Eierstokkanker ovarium­carcinoom

Eierstokkanker is een kwaadaardig gezwel, een tumor, aan één of beide eierstokken.

lees meer

Verloop van de behandeling

De behandeling bestaat uit toediening van cytostatica. U krijgt chemotherapie als een kuur.

lees meer

Verloop van de behandeling

De behandeling bestaat uit toediening van cytostatica. Voor het beste resultaat dienen we u vaak een combinatie van verschillende soorten toe. Dit gebeurt via het bloed. U krijgt chemotherapie als een kuur. Dit betekent dat u een periode medicijnen krijgt en een periode niet. Meestal krijgt u om de drie weken een kuur. Hoe lang het toedienen van de medicijnen duurt, is afhankelijk van de methode. Het kan vijf minuten duren maar ook een paar dagen.

Sommige vrouwen krijgen de medicijnen ook rechtstreeks in de buikholte toegediend. Dit gebeurt via een buikkatheter: een dunne slang die tijdens de operatie wordt achtergelaten. Soms plaatst de arts deze katheter later via een kijkoperatie. Dit heet intraperitoneale behandeling. Het wordt gegeven in combinatie met de chemotherapie via het infuus.

Voorbereiding op de chemotherapie

Voordat u begint met de chemotherapie is een aantal voorbereidingen nodig. U krijgt uiteraard een informatiegesprek over de behandeling. Daarnaast controleert de arts uw bloed en soms uw gebit. Soms krijgt u aanvullende medicijnen als ondersteunende behandeling.

Na de behandeling

De cytostatica tasten niet alleen de kankercellen maar ook de goedaardige cellen aan. Hierdoor ondervindt u vaak nog bijwerkingen na de behandeling.

lees meer

Na de behandeling

De cytostatica tasten niet alleen de kankercellen maar ook de goedaardige cellen aan. Hierdoor ondervindt u vaak nog bijwerkingen na de behandeling. Deze verschillen per medicijn en zijn afhankelijk van uw lichamelijke conditie en lichaam. De bijwerkingen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit misselijkheid, darmstoornissen, vermoeidheid, haaruitval en een verhoogd risico op infecties. Als u behandeld wordt met chemoradiatie, bent u waarschijnlijk erg moe door de behandeling. De cytostatica kunnen u ook onvruchtbaar maken. Dit is soms blijvend.

Resten van de medicijnen kunnen nog acht dagen na de behandeling aanwezig zijn in uw lichaamsvocht. Hierom is het belangrijk om een aantal maatregelen te nemen om mensen in uw omgeving niet bloot te stellen aan cytostatica. Dit houdt bijvoorbeeld in dat u zittend plast en met de deksel naar beneden doorspoelt. Ook kunt u het beste het toilet één keer per dag reinigen. Braaksel kunt u door het toilet spoelen. Gedurende deze periode moet u een condoom gebruiken bij geslachtsgemeenschap.

 

Links

Onderstaande websites bieden u nuttige informatie, manieren om in contact te komen met lotgenoten of praktische informatie.