Na de behandeling

De cytostatica tasten niet alleen de kankercellen aan, maar ook de gezonde cellen. Hierdoor heeft u vaak nog last van bijwerkingen na de behandeling. De bijwerkingen verschillen per medicijn en zijn afhankelijk van uw lichamelijke conditie. De bijwerkingen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit misselijkheid, darmstoornissen, vermoeidheid, haaruitval en een verhoogd risico op infecties. 

Resten van de medicijnen kunnen nog 8 dagen na de behandeling aanwezig zijn in uw lichaamsvocht. Hierom is het belangrijk om een aantal maatregelen te nemen om mensen in uw omgeving niet bloot te stellen aan cytostatica. Dit houdt bijvoorbeeld in dat u zittend plast en met de deksel naar beneden doorspoelt. Ook kunt u het beste het toilet één keer per dag reinigen. Braaksel kunt u door het toilet spoelen. Gedurende deze periode moet u een condoom gebruiken bij geslachtsgemeenschap.
Patiëntenzorg Behandelingen Chemotherapie bij eierstokkanker

Wat is chemotherapie bij eierstokkanker?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Deze medicijnen zijn erop gericht om de kwaadaardige kankercellen te doden of celdeling te remmen.

lees meer

Wat is chemotherapie bij eierstokkanker?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die de kwaadaardige kankercellen doden of celdeling afremmen. We passen chemotherapie meestal adjuvant toe. Dit wil zeggen dat u naast een operatie ook chemotherapie krijgt. U kunt ook chemotherapie voorafgaand aan de operatie krijgen (neo-adjuvant). De behandeling vindt plaats op de afdeling (oncologische) gynaecologie. Deze afdeling is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van vrouwen met gynaecologische kanker


Contact

Afdeling Medische Oncologie

Bij voorkeur bellen tussen 8.00 - 17.00 uur. Bij spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.
(024) 361 88 00
contactformulier

Voorbereiding

Voordat u begint met de chemotherapie is een aantal voorbereidingen nodig. U krijgt uiteraard een informatiegesprek over de behandeling. Daarnaast controleert de arts uw bloed en soms uw gebit. Soms krijgt u aanvullende medicijnen als ondersteunende behandeling.

De behandeling

De behandeling bestaat uit toediening van cytostatica. U krijgt chemotherapie als een kuur. lees meer

De behandeling

De behandeling bestaat uit toediening van cytostatica. Voor het beste resultaat dienen we u vaak een combinatie van verschillende soorten toe. Dit gebeurt via het bloed. U krijgt chemotherapie als een kuur. Dit betekent dat u een periode medicijnen krijgt en een periode niet. Meestal krijgt u om de drie weken een kuur. Hoe lang het toedienen van de medicijnen duurt, is afhankelijk van de methode. Het kan vijf minuten duren maar ook een paar dagen.

Sommige vrouwen krijgen de medicijnen ook rechtstreeks in de buikholte toegediend. Dit gebeurt via een buikkatheter: een dunne slang die tijdens de operatie wordt achtergelaten. Soms plaatst de arts deze katheter later via een kijkoperatie. Dit heet intraperitoneale behandeling. Het wordt gegeven in combinatie met de chemotherapie via het infuus.

Na de behandeling

De cytostatica tasten niet alleen de kankercellen maar ook de goedaardige cellen aan. Hierdoor ondervindt u vaak nog bijwerkingen na de behandeling. lees meer

Eierstokkanker (ovariumcarcinoom)

Eierstokkanker is een kwaadaardig gezwel, een tumor, aan één of beide eierstokken.

lees meer

Afdeling Medische Oncologie

Op de afdeling Medische Oncologie komen patiënten met kanker die worden behandeld of zijn behandeld met medicijnen. De behandeling gebeurt altijd in overleg met andere specialisten, zoals chirurgen, radiotherapeuten, radiologen en pathologen.

lees meer

Links

Onderstaande websites bieden u nuttige informatie, manieren om in contact te komen met lotgenoten of praktische informatie.
  • Medewerkers
  • Intranet