Controle na de behandeling

Na de behandeling van kanker breekt een nieuwe periode aan: leven na kanker. Meestal laat het ziek zijn sporen na. Veel patiënten ervaren onzekerheid over het effect van de behandeling. Ook is het heel voorstelbaar dat u na de langdurige of ingrijpende behandeling van kanker een tijdje last hebt van lichamelijke en/of psychische klachten. Daarom bieden wij u tijdens en na behandeling van kanker de ondersteuning, revalidatie en nazorg die u nodig hebt.

Regelmatige op controle

Na de behandeling van kanker komt u in de eerste tijd regelmatig op controle bij uw hoofdbehandelaar. Deze controles zijn vooral gericht op het effect van de behandeling(en). Daarnaast controleert uw arts of er signalen zijn die op terugkeer van de ziekte wijzen. Hoe vaak u op controle komt, hangt af van de soort ziekte waarvoor u bent behandeld en uw persoonlijke situatie. Meestal neemt het aantal controlebezoeken na verloop van tijd af. Uiteraard kunt u bij vragen of problemen altijd tussendoor contact opnemen met uw arts.

Wat gebeurt er tijdens een controlebezoek?

Tijdens een controlebezoek bespreekt u met uw arts hoe het gaat. Meestal krijgt u ook een algemeen lichamelijk onderzoek. Afhankelijk van de soort ziekte kan aanvullend onderzoek worden gedaan.

Controle na de behandeling

Na de behandeling van kanker breekt een nieuwe periode aan: leven na kanker. Meestal laat het ziek zijn sporen na. lees meer

Radboudumc Expertise­centrum voor Late Effecten na Kanker

Het expertisecentrum Late Effecten na Kanker is een expertisecentrum voor langetermijneffecten van kankerbehandelingen en bestaat uit de poli LATER, LATER-SCT en BETER.

lees meer

Omgaan met emoties

Het krijgen van kanker, de behandeling en alles wat ermee samenhangt, is vaak ingrijpend. lees meer

Omgaan met emoties

Pas na afloop van de behandeling beseft u vaak wat voor impact de ziekte op het leven van u én uw naasten heeft gehad en wellicht nog steeds heeft. Aandacht geven aan uw emoties is belangrijk, ook al zou u deze soms liever willen onderdrukken of vermijden. Geef uzelf en uw naasten de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen en probeer over uw gevoelens te blijven praten. Als u merkt dat uw klachten aanhouden, kunt u de hulp van de (medische) psycholoog of (medisch) maatschappelijk werk inschakelen.

Psychologische gevolgen van langer leven

Klinisch psycholoog Judith Prins vertelt in onderstaande video over de psychologische gevolgen van langer leven door nieuwe medicijnen. Dankzij de medicijnen leven sommige mensen met uitgezaaide kanker langer dan in eerste instantie werd gedacht. Dat is goed nieuws, maar het kan ook continue onzekerheid meebrengen.

Meer informatie:


Vermoeid­heid

Vermoeidheid na kanker kan samenhangen met veel verschillende factoren, zoals somberheid, angst, te veel of juist te weinig activiteit, of slaapproblemen. lees meer

Vermoeid­heid

Vermoeidheid na kanker kan samenhangen met veel verschillende factoren, zoals somberheid, angst, te veel of juist te weinig activiteit, of slaapproblemen. Het Helen Dowling Instituut biedt hulp bij het omgaan met vermoeidheid en andere psychologische klachten als gevolg van kanker.
  • Medewerkers
  • Intranet