Voor de operatie

U hoeft voor de ingreep niet nuchter te zijn, tenzij de arts dit met u heeft afgesproken. U mag geen make-up, lotion of andere crème in uw gezicht gebruiken op de dag van de operatie. Als u bloedverdunners of aspirine slikt, moet u daar een week voor de operatie mee stoppen. Overleg dit met uw arts.


Opname

U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie van de polikliniek Plastische Chirurgie. Direct na de ingreep mag u weer naar huis.
 
Patiëntenzorg Behandelingen Correctie van de bovenoogleden

Wanneer een correctie van de bovenoog­leden?

Als de huid rondom uw bovenoogleden slap is en daardoor over uw ogen hangt, kan dit klachten geven als hoofdpijn en problemen met uw gezichtsvermogen. Een bovenooglidcorrectie kan dan helpen. lees meer

Wanneer een correctie van de bovenoog­leden?

Soms is de huid rondom uw bovenoogleden slap en hangt het daardoor over uw ogen. Dit kan samengaan met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas. Dit duwt de huid naar voren, waardoor die gaat plooien. Ook kan een bolling boven uw oog ontstaan. U kunt hoofdpijn krijgen, of problemen met uw gezichtsvermogen. Mensen vinden dat ze er moe of oud uitzien. Een plastisch chirurg kan dan de verslapping van het bovenooglid corrigeren.

Voor de operatie

U hoeft niet nuchter te zijn, tenzij de arts dit met u heeft afgesproken. Een week voor de ingreep moet u stoppen met eventuele bloedverdunners of aspirine. U mag direct na de ingreep weer naar huis. lees meer

Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving

Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd, bijvoorbeeld om een wond te hechten. lees meer

Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving

Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd. De plek waar u geopereerd wordt, wordt verdoofd door middel van meerdere prikken (vergelijkbaar met tandarts verdoving). Tijdens de ingreep bent u bij bewustzijn.

Soms wordt deze vorm van anesthesie gecombineerd met sedatie. Om een gedeelte van uw lichaam te verdoven, injecteert de anesthesioloog een verdovend middel rond de zenuwen die op pijn reageren. Meestal zijn de zenuwen die ander gevoel en bewegen mogelijk maken ook tijdelijk uitgeschakeld.

Bijwerkingen

Onvoldoende pijnstilling
Het kan gebeuren dat de verdoving niet voldoende werkt. Als het mogelijk is, krijgt u dan extra verdoving. Helpt dat niet, dan kiest de anesthesioloog samen met u een andere vorm van anesthesie. Bijvoorbeeld extra pijnstillers of algehele anesthesie.

Na de operatie
Het is normaal dat u na de behandeling tintelingen voelt in uw arm of been. Dit komt meestal omdat de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. Ook kan het zijn dat de zenuw door de verdoving wat geïrriteerd is geraakt.

Toxische reacties
Tijdens of na het aanbrengen van de verdovingsvloeistof kan een deel hiervan in uw bloed terechtkomen. Dit merkt u door een metaalachtige smaak, tintelingen rond de mond, oorsuizen of een onrustig gevoel.

Na de verdoving

Als de verdoving is uitgewerkt krijgt u langzaam weer gevoel terug. Uw wond gaat geleidelijk aan pijn doen. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen.


De correctie

De operatieassistent haalt u op en brengt u naar de operatiekamer. Na een aantal verdovende prikken begint de chirurg. De ingreep duurt ongeveer een half uur. lees meer

De correctie

De operatieassistent haalt u op en brengt u naar de operatiekamer. Als u ligt, tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat we verwijderen. Met een aantal prikken in de bovenoogleden verdoven we het operatiegebied. We maken uw gezicht schoon met een lichte zeepoplossing en leggen steriele doeken om uw hoofd.

De chirurg maakt een sneetje in de plooi van uw bovenooglid en verwijdert het huidoverschot en eventueel overtollig vetweefsel. Kleine bloedvaatjes branden we dicht met een elektrische pincet. We hechten de wond met oplosbaar draad en plakken het af. Het litteken is nauwelijks zichtbaar. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten per oog. Daarna ligt u nog maximaal 30 minuten met een koelbril op.

Na de operatie

Het is verstandig om vervoer naar huis te regelen. U kunt uw oogleden koelen met een coldpack. De eerste dagen is het fijn om een zonnebril te dragen. lees meer

Na de operatie

Het is verstandig om vervoer naar huis te regelen. U kunt uw oogleden ieder uur 10 minuten koelen met een coldpack (of bijvoorbeeld een zak diepvrieserwtjes). De eerste 2 dagen moet u rustig aan doen. U mag niet bukken, zwaar tillen en hard hoesten of persen. Het is voor uw ogen fijn om de eerste dagen een zonnebril te dragen. De chirurg vertelt of uw ogen nat mogen worden.

We verwijderen de hechtingen na 5 tot 7 dagen. U kunt het litteken verzorgen met vaseline of littekencrème. Na 6 à 8 weken komt u op controle.

Als u eerder problemen heeft, kunt u contact opnemen met afdeling Plastische Chirurgie (’s ochtends: 024 361 95 94 en ’s middags: 024 361 91 12).

Risico's en complicaties

Bij een correctie van de bovenoogleden komen soms complicaties voor. Bijvoorbeeld zwelling of vocht rond het oog. Ook kan het litteken trekken. Deze klachten verdwijnen vaak vanzelf. lees meer

Risico's en complicaties

  • Soms komt er een bloeding voor. Dit is meestal niet ernstig. Het vertraagt wel het herstel van uw oogleden.
  • Uw oog kan wat gaan ‘trekken’, dit is een reactie op het litteken. Het duurt een aantal weken tot maanden voor dit genezen is.
  • Na de operatie zijn uw ogen soms gevoelloos, dik, blauw en opgezwollen zijn. Dat verdwijnt vanzelf.
  • In zeldzame gevallen ontstaat een een holte met vocht in het litteken. Dit kunnen we chirurgisch verwijderen.
  • Soms is er na de operatie een verschil tussen uw linker- en rechterooglid of verslapt de spier rondom het oog. Dan is een tweede operatie nodig.

Kosten van een ooglidcorrectie

Als uw oogleden zo hangen dat u er lichamelijke klachten van krijgt, vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van een bovenooglidcorrectie. De plastisch chirurg informeert de verzekeraar hier vooraf over. Als er geen medische indicatie is voor de operatie, moet u de ingreep zelf betalen. informatie over zorgkosten

Contact

Polikliniek
(024) 361 95 94

Verpleegafdeling
(024) 361 40 14
contactformulier

Team Plastische Chirurgie

Ons team bestaat uit specialisten van verschillende disciplines.


Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet