Patiëntenzorg Behandelingen Correctie van de onderoogleden

Over een onderooglidcorrectie

Veel mensen hebben ‘wallen’ onder hun ogen. Dit is een verdikking onder de onderste oogleden. Tijdens de operatie corrigeert de arts uw onderste oogleden. lees meer

Over een onderooglidcorrectie

Veel mensen hebben wallen onder hun ogen. Dit is een verdikking onder de onderste oogleden. De oorzaak is het natuurlijke verouderingsproces waardoor de elasticiteit van de huid vermindert. Ook de vliesjes in het onderooglid, die het vetweefsel binnen de oogkas houden, verslappen. Hierdoor gaat het vetweefsel uitpuilen. In sommige families komen wallen meer voor. Mensen die roken en/of drinken, of mensen die veel in de zon zijn geweest, krijgen eerder wallen. De operatie om de wallen te corrigeren heet een ‘onderste ooglidcorrectie’ of ‘onderste blepharoplastiek’.

Contact

Polikliniek
(024) 361 95 94

Verpleegafdeling
(024) 361 40 14
contactformulier

Voorbereiding

Van de opnameplanning ontvangt u bericht over de datum van opname. Om het resultaat na de operatie te kunnen zien, maakt de chirurg tijdens uw bezoek een digitale foto van uw gezicht en ogen. Voor de operatie moet u op een aantal dingen letten. lees meer

Voorbereiding

Van de Opnameplanning van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde ontvangt u bericht over de datum van opname. Om het resultaat voor en na de operatie te kunnen zien, maakt de chirurg tijdens uw bezoek een digitale foto van uw gezicht en uw ogen. Dit gebeurt alleen als u hiervoor toestemming heeft gegeven.

Om de operatie en de genezing zo goed mogelijk te laten verlopen, moet u op een aantal dingen letten:
  • U hoeft voor de operatie niet nuchter te zijn. U kunt van tevoren gewoon eten en drinken, behalve als er iets anders met u is afgesproken.
  • In overleg met de chirurg stopt u met het gebruik van bloedverdunnende medicatie. U doet dit dan tussen de 3 dagen tot 1 week voor de operatie. Zo nodig neemt u contact op met de Trombosedienst.
  • Vóór de ingreep moet uw huid schoon zijn. Neem voordat u komt een douche of bad. Gebruik daarna geen bodylotion of dagcreme.
  • Draag geen sieraden en piercings tijdens de operatie. Draag ook geen en make-up.
  • Regel van tevoren het vervoer naar huis. Pijnstillende en rustgevende medicijnen, maar ook de operatie zelf, kunnen uw rijvaardigheid beïnvloeden.
  • Het kan prettig zijn om een aantal dagen na de operatie een zonnebril te dragen.
  • Wij raden u aan, voorafgaand aan de operatie, een coldpack of gelbril in huis te hebben. Hiermee koelt u uw ogen na de operatie.

De operatie Wat kunt u verwachten?

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving (lokale anesthesie) en duurt ongeveer 1 uur tot 75 minuten. lees meer

De operatie Wat kunt u verwachten?

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving (lokale anesthesie) en duurt ongeveer 1 uur tot 75 minuten. In de operatiekamer neemt u plaats op de operatietafel. Uw gezicht maken we schoon met een lichte zeepoplossing. Er komen enkele steriele doeken om uw hoofd. U mag nu niet meer met uw handen aan uw gezicht komen, omdat dit nu schoon gebied is. De chirurg geeft u ter verdoving een aantal prikken in uw onderooglid. Deze prikken kunnen gevoelig zijn. Als het gebied goed verdoofd is, begint de chirurg met de operatie.

De chirurg maakt een snede net onder uw wimpers. Hij of zij brengt het vet met het omringend vlies in een nieuwe positie. De kringspier van uw oog hangen we opnieuw op. Hierbij verwijderen we slechts een kleine hoeveelheid huid. De chirurg brandt de kleine bloedvaatjes dicht met een elektrisch pincet en sluit de wond daarna met een onoplosbare draad. Over deze hechtdraadjes plakken we steristrips. Dit zijn kleine steriele hechtpleisters.

Na de ingreep krijgt u nog enkele uren verpleegkundige zorg. Als alles goed gaat, mag u diezelfde dag naar huis.

Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving

Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd, bijvoorbeeld om een wond te hechten. lees meer

Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving

Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd. De plek waar u geopereerd wordt, wordt verdoofd door middel van meerdere prikken (vergelijkbaar met tandarts verdoving). Tijdens de ingreep bent u bij bewustzijn.

Soms wordt deze vorm van anesthesie gecombineerd met sedatie. Om een gedeelte van uw lichaam te verdoven, injecteert de anesthesioloog een verdovend middel rond de zenuwen die op pijn reageren. Meestal zijn de zenuwen die ander gevoel en bewegen mogelijk maken ook tijdelijk uitgeschakeld.

Bijwerkingen

Onvoldoende pijnstilling
Het kan gebeuren dat de verdoving niet voldoende werkt. Als het mogelijk is, krijgt u dan extra verdoving. Helpt dat niet, dan kiest de anesthesioloog samen met u een andere vorm van anesthesie. Bijvoorbeeld extra pijnstillers of algehele anesthesie.

Na de operatie
Het is normaal dat u na de behandeling tintelingen voelt in uw arm of been. Dit komt meestal omdat de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. Ook kan het zijn dat de zenuw door de verdoving wat geïrriteerd is geraakt.

Toxische reacties
Tijdens of na het aanbrengen van de verdovingsvloeistof kan een deel hiervan in uw bloed terechtkomen. Dit merkt u door een metaalachtige smaak, tintelingen rond de mond, oorsuizen of een onrustig gevoel.

Na de verdoving

Als de verdoving is uitgewerkt krijgt u langzaam weer gevoel terug. Uw wond gaat geleidelijk aan pijn doen. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen.


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Na de operatie Waar moet u rekening mee houden?

Voor een goede genezing is het belangrijk dat u rustig aan doet en uw ogen voorzichtig behandelt. Er kunnen complicaties ontstaan na de operatie. lees meer

Na de operatie Waar moet u rekening mee houden?

Na een onderooglidcorrectie kunnen uw behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Meestal is dit niet zo erg dat u niets meer kunt zien. Direct na de operatie koelen wij uw oogleden gedurende 15 minuten met een gelbril uit de koelkast. De rest van de dag koelt u om het half uur uw ogen een paar minuten. Pijn en zwelling verminderen hiermee.

Waar moet u rekening mee houden?

  • Meestal is een pijnstiller na koeling niet nodig. Heeft u deze wel nodig, gebruik dan paracetamol, maximaal 4 maal daags 1000 mg. Gebruik geen aspirine, dit kan een bloeding veroorzaken.
  • Doe de eerste dagen rustig aan. U mag niet niet bukken, zwaar tillen, krachtig hoesten of persen.
  • U kunt gewoon douchen, zonder de ogen drijfnat te laten worden. De oogleden deppend drogen en de steristrips laten zitten.
  • Na 5 tot 7 dagen verwijderen we de steristrips en de hechtingen. Hierna mag u het litteken eventueel insmeren met Calendulacreme.
  • Ongeveer 6 weken na de operatie komt u op de polikliniek voor een controleafspraak. Als er eerder problemen zijn, kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde.
  • Ongeveer 6 maanden na de operatie maakt de chirurg een digitale foto om de huidige situatie vast te leggen. Wij vragen u hiervoor altijd eerst toestemming.

Risico's en complicaties

Een enkele keer komt na een onderooglidcorrectie een meer dan normale bloedlekkage voor. Dit is meestal niet ernstig. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden of vochtophoping onder uw ogen. Dit heet oedeem. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf. Eventueel kan ondersteuning door een huidtherapeute nodig zijn.

Soms ontstaat er een asymmetrie van de ogen. Uw ogen zien er dan niet helemaal hetzelfde uit. Ook een iets afstaand onderooglid, waarbij de binnenzijde van het onderooglid naar buiten krult, kan voorkomen. Een nieuwe operatie is dan noodzakelijk.

Het resultaat van een onderooglidcorrectie is meestal langdurig, maar het natuurlijke verouderingsproces zet gewoon door. Na jaren kan soms een nieuwe correctie nodig zijn.

Kosten

Een onderooglidcorrectie wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar. Deze operatie valt onder de cosmetische chirurgie en daar is geen vergoedingsregeling voor. Soms bestaat er een medische indicatie. Uw behandelend arts bespreekt dit dan met u en regelt dit met de verzekering.

Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer

Team Plastische Chirurgie

Ons team bestaat uit specialisten van verschillende disciplines.

  • Medewerkers
  • Intranet