De behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Bijwerkingen

Het gebruik van cyclofosfamide kan leiden tot een aantal bijwerkingen zoals misselijkheid, braken en diarree. Ook kan cyclofosfamide de zaad- en eicelproductie beïnvloeden en soms leiden tot blijvende onvruchtbaarheid.

Op korte termijn
Binnen enkele uren na het starten met cyclofosfamide kunt u last krijgen van:
 • misselijkheid, braken en een verminderde eetlust.
 • vocht vasthouden, u krijgt hier eventueel een plastablet voor.
Op langere termijn
Tijdens de behandeling met cyclofosfamide kunt u na enkele weken of maanden last krijgen van:
 • verhoogde kans op infecties
 • spontane blauwe plekken of bloedneuzen
 • haaruitval
 • blaasontsteking en/ of bloed in de urine
 • vermindering of uitblijven van de menstruatie
 • leverfunctiestoornissen
Zeldzame bijverschijnselen
 • Ontstaan van een kwaadaardige ziekte na langdurig gebruik van cyclofosfamide.
 • Allergische reacties.
Als u koorts heeft, blauwe plekken op uw lichaam, bloedneuzen, bloed bij uw urine, of een van de andere bovenstaande verschijnselen, neem dan direct contact op met uw arts. Ook als er andere lichamelijke veranderingen tijdens de behandeling optreden neemt u contact op. Door regelmatig uw bloed en urine te onderzoeken, kunnen we vroegtijdig tekenen van lever-, blaas- of beenmergbeschadiging opsporen.

Zwangerschap en borstvoeding

Cyclofosfamide kan de zaad- en eicelproductie beïnvloeden en soms leiden tot blijvende onvruchtbaarheid. Zowel aan mannen als vrouwen adviseren we om tijdens de behandeling voor een betrouwbare anticonceptie te zorgen. Na beëindiging van de medicatie adviseren we de anticonceptie minstens 3 maanden voort te zetten. Cyclofosfamide mag u niet gebruiken tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft.

Andere medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen bij gelijktijdig gebruik leiden tot een toename in aantal en/of ernst van de bijwerkingen. Meldt daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u met cyclofosfamide behandeld wordt.

Adviezen

Als u misselijk bent probeer dan lichte en smakelijke maaltijden te eten. Daarnaast kunt u uw porties eten verdelen over de dag. Om blaasproblemen te voorkomen raden wij u aan om tijdens de behandeling veel te drinken. Drink ongeveer 2 tot 3 liter vocht per dag.
Patiëntenzorg Behandelingen Cyclofosfamide/Endoxan® bij nieraandoeningen

Over cyclofosfamide

Cyclofosfamide is een geneesmiddel dat de celdeling remt (cytostaticum) en de natuurlijke afweer van uw lichaam onderdrukt. Dit medicijn wordt ingezet tegen verschillende nierziekten. lees meer

Over cyclofosfamide

Cyclofosfamide is een geneesmiddel dat de celdeling remt (cytostaticum) en de natuurlijke afweer van uw lichaam onderdrukt. Cyclofosfamide zetten we in bij ziekten waarbij de natuurlijke afweer van het lichaam tegen de eigen lichaamscellen is gericht (auto-immuunziekten). Binnen nierziekten gebruiken we cyclofosfamide bij verschillende ziekten waarbij als uiting van de auto-immuunziekte een ontsteking van het nierfilter op de voorgrond staat (zoals bij focale segmentale glomerulosclerose, membraneuze glomerulonefritis, de ziekte van Wegener en lupus erythematodes).

Het gebruik

Cyclofosfamide dienen we toe als tabletten of via een infuus. De tabletten bevatten 50 mg cyclofosfamide. De voorgeschreven hoeveelheid berekenen we op basis van uw lichaamsgewicht. U neemt de tabletten 1 keer per dag in. Het beste kunt u ze ’s ochtends tijdens de maaltijd innemen met een groot glas water. De dragees sliktu in hun geheel door. U mag er dus niet op kauwen of ze fijn maken.

Bij enkele ziekten dienen we cyclofosfamide 1 keer in de 2 tot 4 weken toe als infuus. Dit gebeurt op de afdeling en duurt een hele dag. Vooraf dienen we u extra vocht en een middel tegen misselijkheid (Zofran®) toe per infuus. Daarnaast krijgt u voor en na de behandeling via het infuus een middel ter bescherming van uw blaas (Mesna®). Na afloop van het infuus geven we u als het nodig is een plastablet. De ziekenhuisapotheek stuurt de medicijnen naar uw huis.

Contact (024) 361 47 61

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw volgende afspraak? U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. lees meer

Contact (024) 361 47 61

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw volgende afspraak? U kunt op de verschillende manieren contact met ons opnemen. 

Dringende medische problemen

 • Op werkdagen tussen 8.30-12.00 en tussen 13.00-16.30 uur kunt u contact opnemen met het secretariaat Nierziekten: T (024) 361 47 61. De secretaresse verbindt u door met uw arts, zijn/haar supervisor, of de dienstdoende nefroloog. 
 • Buiten deze uren kunt contact opnemen met de dienstdoende nefroloog via het centrale nummer: (024)361 11 11.

Niet dringende medische vragen

 • Als u gebruik maakt van mijnRadboud kunt u niet-dringende vragen ook via mijnRadboud stellen.
 • Op werkdagen tussen 8.30-12.00 uur en tussen 13.00 en 16.30 uur kunt u contact opnemen met het secretariaat Nierziekten: T (024) 361 47 61. De secretaresse maakt een telefonische afspraak of geeft uw vraag door aan uw arts, verpleegkundige of aan de supervisor daarvan (uw hoofdbehandelaar). Een van hen belt u binnen 3 werkdagen terug. 

Afspraken verzetten

Voor het verzetten van afspraken neem contact op met het secretariaat nierziekten. T (024) 361 47 61.

 

Email: secretariaat.nier@radboudumc.nl


De behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Het gebruik van dit medicijn kan leiden tot een aantal bijwerkingen zoals misselijkheid, braken en diarree. U mag cyclofosfamide niet gebruiken tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding. lees meer

Afdeling Nierziekten

De afdeling Nierziekten onderzoekt en behandelt patiënten met nieraandoeningen. Omdat herstel van de nierfunctie vaak niet mogelijk is, richten onze artsen zich met name op het bieden van een nierfunctievervangende behandeling.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet