Na de behandeling

Het resultaat is al na enkele dagen zichtbaar en na 14 dagen is het effect optimaal. Na 3 tot 6 maanden is het resultaat uitgewerkt. Op het botulinetoxine-spreekuur bepalen we of verdere behandeling nodig is. Naarmate we een botuline toxine behandeling vaker herhalen, houdt het effect langer aan.

Bijwerkingen

Botuline toxine wordt door verspreiding in uw spieren opgenomen. In zeldzame gevallen kunnen hier ook andere dan de bedoelde spieren tijdelijk verlamd raken. Behandeling met botuline toxine in het gebied van de oogleden kan tijdelijk leiden tot dubbelzien of een hangend bovenooglid. Behandeling in het gebied van de plooi tussen uw neus en mond kan ervoor zorgen dat uw mondhoek tijdelijk iets hangt.
Patiƫntenzorg Behandelingen Dysport (Botulinetoxinebehandeling)

Wat is botuline toxine?

Botuline toxine is een stof die we gebruiken om spastische spieren te behandelen. Door botuline toxine in de spier te spuiten blokkeren we de zenuwimpuls die voor de samentrekking zorgt. lees meer

Wat is botuline toxine?

Botuline toxine is een stof (een natuurlijk eiwit), die geproduceerd wordt door een bacterie. Deze stof remt de spieractiviteit en gebruiken we voor de behandeling van spastische spieren. Door botuline toxine in uw spier te spuiten blokkeren we de zenuwimpuls die voor de samentrekking zorgt. Hierdoor kan uw spier tijdelijk minder krachtig samentrekken. Het effect van botuline toxine is tijdelijk. Na 3 tot 6 maanden herstelt de functie van de zenuw, omdat er nieuwe vertakkingen uitgroeien naar de spier. De spier gaat dan weer normaal functioneren. De behandeling kunnen we zonder problemen vaker herhalen.

Als een aangezichtsverlamming niet volledig herstelt, kunnen in het verloop van de genezing synkinesen optreden. Dit zijn onbewuste, onwillekeurige meebewegingen. Een voorbeeld hiervan is dat bij het tuiten van uw lippen, de kringspier om uw oog onbewust aanspant waardoor uw oog er kleiner uitziet. Een ander voorbeeld is het omhoogtrekken van uw mondhoek bij het sluiten van uw oog. Dit kan een strak gevoel in uw wang veroorzaken. Deze hinderlijke meebewegingen kunnen we behandelen met mimetherapie. Als dit niet het gewenste effect oplevert, kan een behandeling met botuline toxine zorgen voor verbetering.

Contact

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Over de behandeling

De behandeling is vrijwel pijnloos. Met een dunne injectienaald brengt de arts/assistente botuline toxine aan in uw spier. De injectie geeft een licht branderig gevoel. Direct na de behandeling kan uw huid rood en gezwollen zijn, dit verdwijnt na ongeveer 1 uur.

Na de behandeling

Het resultaat is al na enkele dagen zichtbaar en na 14 dagen is het effect optimaal. Na 3 tot 6 maanden is het resultaat uitgewerkt. In zeldzame gevallen kunnen ook andere spieren tijdelijk verlamd raken. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet