Wat is ECLS/ECMO?

ECLS staat voor ‘Extra Corporeal Life Support’. Dit is een verzamelnaam voor de verschillende manieren om het hart en/of de longen te ondersteunen. ECMO is één van die vormen van ondersteuning.  

lees meer

Wat is ECLS/ECMO?

ECLS staat voor ‘Extra Corporeal Life Support’. Dit een verzamelnaam voor de verschillende manieren om het hart en/of de longen te ondersteunen. ECMO is één van die manieren. 

ECMO gebruiken we in zeldzame situaties wanneer het hart en/of de longen zodanig in de problemen zijn gekomen dat ondersteuning met de gebruikelijke middelen (beademing en medicatie) niet voldoende is. 
Met ECMO-ondersteuning kunnen we voor enige tijd de functie van het hart en/of de longen grotendeels overnemen. Hierdoor kunnen we tijd winnen om hart en/of longen tot rust te laten komen en zo mogelijk te herstellen. Als hart en/of longen voldoende hersteld zijn, stoppen we de ECMO ondersteuning, en zal de patiënt verder behandeld worden met de gebruikelijke therapie.

Er zijn in het Radboudumc 2 afdelingen waar deze behandeling plaatsvindt, namelijk de Intensive care voor pasgeborenen (NICU) en de Intensive care voor volwassen patiënten. 

Kinderen die in aanmerking komen voor ECMO-ondersteuning worden onder andere afhankelijk van hun gewicht en grootte opgenomen op de NICU of de Intensive Care voor volwassenen. Op het moment dat de ECMO-ondersteuning niet meer nodig is, gaan de kinderen vanaf de IC volwassenen voor verdere behandeling naar de Kinder Intensive Care. Kinderen die op de NICU ECMO-ondersteuning kregen, maar al wat ouder zijn gaan voor verdere behandeling ook naar de Kinder Intensive Care.


Contact en route

Ingang: Hoofdingang
Route: Volg de route naar de unit waar uw naaste ligt.

bekijk route

Contact en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Laag 1

Intensive Care Unit C1a
Expertisecentrum voor Ontwennen van Beademing
 (024) 361 66 66   Route: 731
Intensive Care Unit C1b
Expertisecentrum voor Ontwennen van Beademing
 (024) 361 41 65  Route: 730
Intensive Care Unit C1c 
Expertisecentrum voor Ontwennen van Beademing
 (024) 366 62 04  Route: 729

 
Laag 3

Intensive Care Unit C3a  (024) 361 92 60   Route: 742
Intensive Care Unit C3b  (024) 366 86 44   Route: 741
Intensive Care Unit C3c - Kinder IC/HC  (024) 361 94 20   Route: 740

 
Laag -1

Medium Care Unit C-1  (024) 361 03 10   Route: 713
Secretariaat IC  (024) 361 72 73  Route 707

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route Volg de route naar de unit waar uw naaste ligt.

Wanneer een ECMO-behandeling?

De toestand van uw kind is kritiek. Uw kind heeft op het moment een zeer slechte hart- en/of longfunctie en beademing en medicatie helpen niet genoeg.

lees meer

Wanneer een ECMO-behandeling?

De toestand van uw kind is kritiek. Uw kind heeft op het moment een zeer slechte hart- en/of longfunctie en beademing en medicatie helpen niet genoeg: 

 • Alle mogelijkheden van een beademingsmachine zijn benut. Verder ophogen van de beademing draagt niet bij aan de genezing en kan zelfs schadelijk zijn voor de longen.
 • Verder ophogen van bloeddruk- en hart ondersteunende medicijnen om alle organen van zuurstof te voorzien geeft geen of te weinig verbetering van zijn/haar toestand.

Bij deze ziektebeelden kan ECMO gebruikt worden:

 • Ernstige longontsteking door bacterie of virus.
 • Knijpkracht van het hart is onvoldoende door ontsteking of ritmeprobleem.
 • Ernstige shock of hartstilstand na reanimatie of verdrinking.
 • Soms als overbrugging tot transplantatie van hart en/of longen.

Risico's

ECMO is levensreddend, maar brengt ook risico's met zich mee. Deze worden door het behandelteam zorgvuldig afgewogen. Er is een kans op:

 • een bloeding
 • een infectie
 • dat er iets misgaat met het ECMO-systeem
lees meer

Risico's

ECMO is een levensreddende procedure, die belangrijke risico's met zich meebrengt. Deze worden door het behandelteam zorgvuldig afgewogen. Tijdens de ECMO-behandeling kunnen complicaties optreden:

 • Door antistolling bestaat er een risico op een bloeding. De meest voorkomende bloeding is op de plaatsen waar de canules zijn ingebracht. 
 • Kans op infectie. 
 • Er kan iets misgaan met het ECMO-systeem zelf. Deze kans is heel klein. 

De arts bespreekt deze risico’s met u. 


De behandeling

Tijdens de ECMO-behandeling krijgt uw kind slaapmiddelen en pijnstillers. Uw kind mag tijdens de behandeling wel wakker zijn, als hij of zij maar comfortabel en rustig is. Hoe lang de behandeling duurt verschilt per kind. 

lees meer

De behandeling

Afhankelijk van de grootte van uw kind vindt de behandeling plaatst op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) of op de Intensive Care voor volwassenen.

Over het algemeen worden kinderen onder de 1 jaar en kinderen die lichter zijn dan 10kg behandeld op de NICU. Uw kind wordt dan overgeplaatst van de Pediatric Intensive Care Unit (PICU) naar de NICU.

Kinderen die ouder dan 1 jaar zijn en zwaarder dan 10kg gaan naar een speciale IC-kamer op de Volwassen Intensive Care, uw kind wordt daar door het Kinder Intensive Care team behandeld. 


 • Medewerkers
 • Intranet