Wat is ECMO?

Tijdens de ECMO-behandeling neemt een machine een deel van het werk van het hart en de longen over. Hierdoor kunnen het hart en de longen bijkomen. De ECMO-behandeling biedt alleen ondersteuning bij herstel, maar geneest niet. 

lees meer

Wat is ECMO?

Tijdens de ECMO-behandeling neemt een machine een deel van het werk van het hart en de longen over. Het bloed stroomt via een canule (plastic slang) uit het lichaam, waarna het door een kunstlong wordt gepompt. In de kunstlong wordt zuurstof toegevoegd aan het bloed en koolstofdioxide uit het bloed gehaald. Hierna stroomt het bloed via een andere canule weer terug naar het lichaam. De pomp in het systeem kan zo tevens (een deel van) de functie van het hart overnemen.

Hierdoor kunnen het hart en de longen bijkomen zonder dat er blijvende schade aan organen kan optreden door zuurstofgebrek in het bloed of door een te lage bloeddruk.    

De ECMO-behandeling biedt alleen ondersteuning bij herstel, maar geneest niet.


Contact en route

Ingang: Hoofdingang
Route: Volg de route naar de unit waar uw naaste ligt.

bekijk route

Contact en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Laag 1

Intensive Care Unit C1a
Expertisecentrum voor Ontwennen van Beademing
 (024) 361 66 66   Route: 731
Intensive Care Unit C1b
Expertisecentrum voor Ontwennen van Beademing
 (024) 361 41 65  Route: 730
Intensive Care Unit C1c 
Expertisecentrum voor Ontwennen van Beademing
 (024) 366 62 04  Route: 729

 
Laag 3

Intensive Care Unit C3a  (024) 361 92 60   Route: 742
Intensive Care Unit C3b  (024) 366 86 44   Route: 741
Intensive Care Unit C3c - Kinder IC/HC  (024) 361 94 20   Route: 740

 
Laag -1

Medium Care Unit C-1  (024) 361 03 10   Route: 713
Secretariaat IC  (024) 361 72 73  Route 707

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route Volg de route naar de unit waar uw naaste ligt.

Vragen?

Als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft over de ECMO-behandeling, dan kunt u die altijd stellen aan de IC verpleegkundige of intensivist.


De behandeling

De arts beslist op welke plekken en in welke bloedvaten de canules geplaatst worden. Dit kan in de hals of in de liezen en heel soms bij het borstbeen zijn. Er zitten risico’s aan de ECMO-behandeling. De arts bespreekt de risico’s vooraf met u.

lees meer

De behandeling

De arts beslist op welke plekken en in welke bloedvaten de canules geplaatst worden. Dit kan in de hals of in de liezen en heel soms bij het borstbeen zijn. Het plaatsen van de canules gebeurt op de hartkatheterisatie kamer, de intensive care of in de operatiekamer.

Om te zorgen dat het bloed niet stolt in het ECMO systeem, krijgen patiënten medicijnen (antistolling) die de stolling van het bloed afremmen.

Risico’s

Er zitten risico’s aan de ECMO-behandeling. Door de antistolling bestaat er een risico op een bloeding. De meest voorkomende bloeding is op de plaatsen waar de canules zijn ingebracht. Er kan ook iets misgaan met het ECMO-systeem zelf. Deze kans is heel klein. De arts bespreekt de risico’s vooraf met u.


Behandelteam

De volgende zorgprofessionals zijn altijd onderdeel van het behandelteam. Ook wordt er samengewerkt met een aantal andere zorgprofessionals.

  • intensivist
  • intensive care verpleegkundige
  • perfusionist
Lees meer

Behandelteam

Het behandelend team bestaat uit een intensivist, een intensive care verpleegkundige en een perfusionist (dit is een (technisch) deskundige op het gebied van het ECMO apparaat). Als het hart ondersteund wordt zal een cardioloog deel uitmaken van het team.

Ook wordt er samengewerkt met de cardioloog, hartchirurg en/of longarts afhankelijk van de ziekte van de patiënt.
 

  • Medewerkers
  • Intranet