Wat is erytroferese?

Erytroferese is een behandeling waarbij we uw rode bloedcellen verwijderen of wisselen met een vervangend bloedproduct. Deze behandeling kunnen we toepassen als u polycytemia vera of sikkelcelanemie hebt. Bij polycytemia vera verwijderen we de rode bloedcellen. Bij sikkelcelanemie wisselen we ze.

Contact

Afdeling Hematologie

(024) 361 88 23

Over de behandeling


Wat zijn erytrocyten?

Het bloed bestaat onder andere uit witte en rode bloedcellen. Een andere naam voor 'rode bloedcellen' is 'erytrocyten'. Rode bloedcellen spelen een rol bij het zuurstoftransport naar de verschillende organen.

Het verloop van de behandeling

Eerst brengen we een infuus bij u aan. Dit komt óf in uw armen (links en rechts) óf in uw lies. Bij een infuus in de lies gaat het om een katheter. Deze plaatsen we op de Hemaferese-afdeling, onder steriele condities en onder plaatselijke verdoving.

lees meer

Het verloop van de behandeling

Eerst brengen we een infuus bij u aan. Dit komt óf in uw armen (links en rechts) óf in uw lies. Bij een infuus in de lies gaat het om een katheter. Deze plaatsen we op de Hemaferese-afdeling, onder steriele condities en onder plaatselijke verdoving.  

Metingen en controles voor de behandeling

Voordat we beginnen met de behandeling, nemen we eerst een buisje bloed af via het infuus. Dit bloed gebruiken we om enkele metingen te doen. Daarnaast controleren we uw bloeddruk en meten we uw temperatuur. Dan kan de behandeling beginnen.

Het verwijderen van de erytrocyten

Gedurende de behandeling bent u aangesloten op de hemaferesemachine. Dit is een soort centrifuge. Het bloed pompen we via het infuus naar de hemaferesemachine. Die scheidt het bloed in plasma en cellen. Vervolgens worden uw rode bloedcellen verwijderd of gewisseld. Bij de wisseling krijgt u hiervoor rode bloedcellen van een donor terug. Het grootste deel van het bloed (uw eigen plasma en bloedplaatjes) gaat weer terug uw bloedbaan in. 

Bijwerkingen

Tijdens de erytroferese voegen we druppelsgewijs het antistollingsmiddel 'citraat' toe aan het afgenomen bloed. Dit komt daarna ook in uw lichaam. Sommige mensen krijgen hierdoor een calciumverlaging, waardoor ze tintelende lippen of prikkelende vingertoppen krijgen.

lees meer

Bijwerkingen

Tijdens de erytroferese voegen we druppelsgewijs het antistollingsmiddel 'citraat' toe aan het afgenomen bloed. Dit komt daarna ook in uw lichaam. Sommige mensen krijgen hierdoor een calciumverlaging, waardoor ze tintelende lippen of prikkelende vingertoppen krijgen. Een enkeling krijgt een gevoel van honger en duizeligheid of andere ongewone prikkels. Krijgt u deze klachten tijdens de behandeling? Meld dit dan direct aan de medewerkers van de Hemaferese-afdeling. Dan kunnen we namelijk via een infuus een beetje calcium toedienden, waardoor uw klachten snel afnemen. Meestal zijn de klachten binnen een uur na de behandeling verdwenen.

Waarschijnlijk bent u na de behandeling moe. Daarom is het verstandig om niet zelf naar huis te rijden.

Praktische informatie over de behandeling

Tijdens de behandeling zit u in een gemakkelijke stoel. Als u dat prettig vindt, kunt u gerust iemand meenemen voor gezelschap. Omdat u op de machine bent aangesloten, kunt u tijdens de behandeling niet opstaan.

lees meer

Praktische informatie over de behandeling

Tijdens de behandeling zit u in een gemakkelijke stoel. Als u dat prettig vindt, kunt u gerust iemand meenemen voor gezelschap. Omdat u op de machine bent aangesloten, kunt u tijdens de behandeling niet opstaan. Toiletbezoek is daardoor bijvoorbeeld niet mogelijk. Probeer daarom van tevoren niet veel te drinken. Uiteraard kunt u wel altijd gebruikmaken van een po of urinaal.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer twee uur.

Meer informatie


Afdeling Hematologie

Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met bloedziekten.

lees meer

Dialyse-afdeling

Dialyse is de behandeling waarbij we uw bloed zuiveren van afvalstoffen. We doen dit als uw nieren dit vanwege een chronische nierziekte zelf niet voldoende kunnen.

lees meer