Wat is etanercept?

Etanercept is een medicijn tegen psoriasis. Bij patiënten met psoriasis wordt een verhoogde hoeveelheid van het ontstekingseiwit tumor necrosis factor (TNF) gevonden. Dit eiwit speelt een rol bij het ontstaan en onderhouden van psoriasis. Etanercept is een eiwit dat is afgeleid van de bij mensen natuurlijk voorkomende receptoren voor TNF. Etanercept blokkeert de effecten van TNF. Hierdoor wordt de celdeling geremd en nemen de plekken op de huid af. Het effect van etanercept is meestal binnen enkele weken merkbaar.

Het gebruik

Etanercept wordt toegediend via onderhuidse injecties. U begint tijdens de eerste 3 maanden met een dosering van 50 miligram 2 keer per week. Daarna is de gebruikelijke dosering 25 milligram 2 keer per week. Soms is het nodig om de dosering aan te passen. Etanercept wordt soms als enig anti-psoriasismiddel gebruikt, maar vaak wordt het gecombineerd met methotrexaat. Deze combinatie kan effectiever zijn. U kunt de injecties bij u zelf toedienen. Dit kan uw partner of een hulpverlener ook voor u doen. U krijgt instructies in het ziekenhuis of bij u thuis. Tijdens deze instructies legt de verpleegkundige uit hoe u de injecties klaarmaakt en toedient.

Bewaardadvies

Het is belangrijk dat u etanercept altijd koel bewaart in de koelkast.
Patiëntenzorg Behandelingen Etanercept bij psoriasis

Wat is etanercept?

Etanercept is een medicijn tegen psoriasis. Het wordt toegediend via onderhuidse injecties. Etanercept blokkeert de effecten van het ontstekingseiwit dat psoriasis veroorzaakt. lees meer

Voor de behandeling

Vóór de start van de behandeling kijken we of u tuberculose heeft gehad. In het verleden is namelijk bij sommige patiënten tuberculose opgetreden. lees meer

Voor de behandeling

Vóór de start van de behandeling kijken we of u tuberculose heeft gehad. In het verleden is namelijk bij sommige patiënten tuberculose opgetreden. Dit was meestal een opvlamming van een oude infectie. We testen u op tuberculose door middel van een bloedtest en een röntgenfoto van uw longen. We kunnen ook overwegen om u te screenen op hepatitis en om u bepaalde vaccinaties te geven vóór de behandeling. Dit bespreekt uw behandelaar met u.

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Laat het aan uw dermatoloog weten als u een operatie moet ondergaan. De behandeling met etanercept wordt in deze periode soms onderbroken. We raden het gebruik van etanercept af tijdens zwangerschap of borstvoeding. lees meer

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Andere geneesmiddelen

Etanercept kan voor zover bekend veilig worden gebruikt naast andere geneesmiddelen. Alleen de combinatie met Anakinra (Kineret®, een middel tegen reumatische artritis) moet worden vermeden vanwege een verhoogde kans op (ernstige) infecties. Overleg bij twijfel met uw arts.

Zwangerschap en borstvoeding

Het is niet bekend wat de effecten van etanercept zijn tijdens zwangerschap en borstvoeding. We raden u daarom af etanercept te gebruiken wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft. Overleg met uw arts voordat u zwanger wilt worden of als u ondanks gebruik van voorbehoedsmiddelen zwanger bent geworden. U kunt pas weer veilig borstvoeding geven nadat u 6 maanden bent gestopt met etanercept.

Autorijden

Etanercept veroorzaakt geen sufheid of slaperigheid. U mag daarom gewoon autorijden of apparaten bedienen tijdens de behandeling.

Vaccinaties

We raden u aan zich te laten inenten tegen griep. Over andere vaccinaties tijdens de behandeling is weinig bekend. Overleg in ieder geval met uw arts als u gevaccineerd moet worden met een verzwakt levend vaccin, zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts of BCG.

Operaties

Laat het op tijd aan uw dermatoloog weten als u een operatie moet ondergaan. De behandeling met etanercept wordt in deze periode soms tijdelijk onderbroken.

Mogelijke bijwerkingen

Het is mogelijk dat u last krijgt van een aantal bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
 • huiduitslag of jeuk op de plaats van de injecties
 • verkoudheid en griep
 • hoofdpijn, huiduitslag en maag-darmklachten
lees meer

Mogelijke bijwerkingen

Er zijn een aantal bijwerkingen mogelijk:

Meest voorkomende bijwerkingen

 • Huiduitslag of jeuk op de plaats van de injecties. Dit is vrijwel altijd mild en op den duur verdwijnen deze klachten bij de meeste patiënten.
 • Milde infecties zoals verkoudheid en griep.
 • Andere klachten zoals hoofdpijn, huiduitslag en maagdarmklachten.

Bijwerkingen die zelden voorkomen

 • Ernstige infecties. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie zoals hoge koorts, ernstige kortademigheid of hoesten, overleg dan met uw arts. Het kan zijn dat u dan tijdelijk met de behandeling moet stoppen.
 • Tijdens het gebruik van etanercept kan bij patiënten die lijden aan hartfalen (decompensatio cordis) de hartfunctie verslechteren. Wees voorzichtig met dit medicijn als u last heeft van hartfalen.
 • Zeer zelden zijn tijdens de behandeling met etanercept andere auto-immuunziekten ontstaan zoals multipele sclerose (MS) of systemische lupus erythematosus (SLE). Als u klachten krijgt als tintelingen, krachtsverlies of slechter zien, meld het dan aan uw arts.

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678 naar Plein A1 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678 naar Plein A1 Oost

Psoriasis

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidziekte met rode en schilferende plekken. Die plekken kunnen verspreid over het hele lichaam voorkomen. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet