Over facetblokkade

Een facetblokkade is een behandeling bij pijn van de wervelkolom. In de facetgewrichten kunnen kleine veranderingen ontstaan die pijnklachten veroorzaken. Die pijn is te verhelpen door facetgewrichtjes te verdoven. Dit noemen we facetblokkade. lees meer

Over facetblokkade

Een facetblokkade is een behandeling bij pijn van de wervelkolom. In de facetgewrichten kunnen kleine veranderingen ontstaan die pijnklachten veroorzaken. Die pijn is te verhelpen door facetgewrichtjes te verdoven. Dit noemen we facetblokkade.

Rug-, borst en nekwervels staan als blokjes op elkaar gestapeld. Deze blokjes scharnieren ten opzichte van elkaar in de zogenaamde facetgewrichtjes. Hierin kunnen kleine veranderingen ontstaan, bijvoorbeeld door een ongeval of door slijtage op oudere leeftijd. Deze veranderingen kunnen pijnklachten veroorzaken in uw rug, nek,  achterhoofd of aangezicht. Soms straalt de pijn uit naar uw arm, schouder, been of voet.

Voor de behandeling

Kom met een begeleider naar het ziekenhuis voor een (proef)behandeling. Als u laag in de rug wordt geprikt, kunt u tijdelijk last hebben van krachtsverlies in uw benen.

De behandeling

Om uw pijn te verhelpen doen we eerst een proefbehandeling. Als blijkt dat deze proefbehandeling slaagt, kunnen we in een volgende behandeling een definitieve blokkade maken. lees meer

De behandeling

Proefbehandeling

Met een proefbehandeling verdoven we 2 of 3 facetgewrichtjes. De verdoving dienen we toe met een naald. Als de pijn voor enkele uren vermindert of zelfs verdwijnt, weet  de pijnspecialist dat deze gewrichtjes de pijn veroorzaken.

Behandeling

Als de proefbehandeling is geslaagd, maken we in een volgende behandeling een definitieve blokkade. Bij een definitieve blokkade brengen we een naald in en verhitten we de zenuw die naar het pijnlijke gewrichtje gaat. Door de verhitting schakelen we de zenuw gedeeltelijk uit.  


Na de behandeling

Na een facetblokkade zijn er niet of nauwelijks complicaties te verwachten. lees meer

Na de behandeling

Na een facetblokkade zijn er niet of nauwelijks complicaties te verwachten. U mag alles weer doen.
U kunt spierpijn voelen op de plaats waar is geprikt. Als er een bloedvaatje is geraakt, kan er een blauwe plek ontstaan.
Door de verdoving kunt u enkele uren minder kracht hebben in uw arm of been. Dit gaat vanzelf weer over.

Kosten behandeling

Een lumbale (=van de lage rug) facetblokkade is een behandeling die niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Dit betekent dat de kosten voor uw eigen rekening komen. lees meer

Kosten behandeling

Een lumbale (=van de lage rug) facetblokkade is een behandeling die niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Dit betekent dat de kosten voor uw eigen rekening komen. Voorafgaand aan uw behandeling wordt de nota betaald, waarna uw behandeling ingepland wordt. Als u en uw arts besluiten om over te gaan tot facetblokkade behandeling, dan zal uw arts zorgen dat u benadert wordt voor de betaling.

U ontvangt van het informatiepunt Kosten van Zorg een kostenopgave, onder voorbehoud van wijzigingen van de tarieven en/of diagnose. Ook bij complicaties kan het definitieve bedrag afwijken. Bij de kostenopgave staat het rekeningnummer vermeld waar u het bedrag naar kunt overmaken. Na betaling wordt uw behandeling gepland. Na afloop van de behandeling ontvangt u een definitieve factuur, eventuele verschillen worden dan verrekend. Mogelijke apotheekkosten zijn niet opgenomen in de kostenopgave.

Voor vragen kunt u ook zelf contact opnemen met Kosten van Zorg, via de website: https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/uw-afspraak/uw-eerste-afspraak/kosten-van-zorg of email: kostenvanzorg@radboudumc.nl.


Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

De multidisciplinaire pijnpoli bevindt zich in gebouw A op de 1e verdieping (route 648) en de behandelkamer bevindt zich in gebouw A op de 2e verdieping (route 682).

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682
  • Medewerkers
  • Intranet