Behandeling Fotodynamische therapie


Wat is fotodynamische therapie?

Fotodynamische therapie (PDT) is een vorm van lichttherapie die ervoor zorgt dat kwaadaardige huidcellen worden vervangen door nieuwe gezonde huidcellen.

lees meer

Wat is fotodynamische therapie?

Fotodynamische therapie (PDT) is een vorm van lichttherapie. Hierbij gebruiken we geen UV-licht maar een veilige vorm van licht. Dit licht is onschadelijk voor de huid, maar zorgt ervoor dat de kwaadaardige huidcellen worden vervangen door nieuwe gezonde huidcellen.

Contact

Afdeling Dermatologie
(024) 361 32 80 (ma t/m vrij, 08.00 – 17.00 uur)


Voorbereiding

Voor het beste effect is het belangrijk dat de te behandelen huid geen korstjes, haren, schilfers of verdikkingen bevat.

lees meer

Voorbereiding

Voor het beste effect is het belangrijk dat de te behandelen huid geen korstjes, haren, schilfers of verdikkingen bevat.
 

Ontschilferen
U kunt op 2 manieren ontschilferen: met zalf of afplakpleisters. Uw arts kijkt welke methode het beste is voor u en schrijft de zalf of pleisters voor.

  • Zalf. Uw arts kan een ontschilferzalf met salicylzuur voorschrijven. Die zorgt ervoor dat de schilfers verweken en verdwijnen. Een week voor de behandeling begint u hiermee te smeren. Op de dag van de behandeling zelf smeert u niets op de huid.
  • Afplakpleisters. Voor sommige plekjes schrijft uw arts een afdekkende pleister voor. Die pleister brengt u een week voor de behandeling aan en kan dag en nacht blijven zitten. U kunt met deze pleister gewoon douchen. Krijgt u 2 keer een behandeling van hetzelfde huidgebied? Dan moet u ook in de periode tussen de 2 behandelingen zo’n pleister plakken.

Ontharen
Soms is het nodig om de haren bij de te behandelen plek af te scheren. Uw arts bespreekt dit met u. Als dit nodig is, kunt u dit het beste een dag voor de  behandeling thuis doen.

Voorbereiding thuis 

  • Neem 's avonds voor de behandeling, bij het ontbijt en 1 uur voor de behandeling 2 paracetamol (zonder codeïne) van 500 mg in.
  • De behandelde plek mag 24 uur na het opbrengen van de crème niet met zon of fel licht in aanraking komen. Zorg daarom dat u donkere kleding bij u heeft om de behandelde plek te bedekken. Zit de plek op uw hoofd? Neem dan een donkere pet of hoed mee.
  • Krijgt u een behandeling van de huid dicht bij uw ogen? Neem dan een zonnebril mee voor na de behandeling.
  • U mag na de behandeling niet zelf aan het verkeer deelnemen. Zorg dus vooraf voor vervoer naar huis.

Tijdens de behandeling

De behandeling vindt plaats in het ziekenhuis en bestaat uit meerdere sessies.

lees meer

Tijdens de behandeling

De verpleegkundige smeert voorstadia van of oppervlakkige huidkanker in met een crème (Metvix). Deze crème maakt de aangedane cellen gevoelig voor licht. We dekken uw huid af met plastic folie en een verband. Vervolgens moet de crème 3 uur intrekken. Als de te behandelen plek(ken) in uw gezicht of op uw handen zitten, dekken we deze af met speciale pleisters of katoenen handschoenen. Zo zorgen we ervoor dat er geen licht bij komt tijdens het inwerken.
 
Tijdens de inwerktijd blijft u in het ziekenhuis. Na 3 uur verwijdert de verpleegkundige de overtollige crème,de folie en het verband. Vervolgens reinigt de verpleegkundige de huid met  water. Hierna belichten we uw huid 8 tot 10 minuten met rood licht. Dit kan warm of gevoelig zijn. Na elke belichting verbindt de verpleegkundige uw huid.  

Duur van de behandeling


De totale duur van de behandeling is afhankelijk van de aandoening, de uitgebreidheid en de plaats op uw lichaam. Per belichtingssessie kunnen we een huidgebied van ongeveer 10 x 20 cm behandelen. Meestal zijn 2 behandelingen per plek voldoende en zit er tussen 2 behandelingen  2 weken. Per behandeling bent u 4 uur op de PDT-dagbehandeling. U krijgt tussen de middag een kop soep en 2 belegde broodjes. En er is gratis koffie en thee.

Pijn(stillers)

De behandeling kan pijnlijk zijn. Uw arts stemt met u af of paracetamol voldoende is of dat u iets sterkers nodig heeft. Gebruik alleen in overleg andere pijnstillers, omdat sommige pijnstillers de gevoeligheid voor licht verhogen. Na de belichting wordt de gevoeligheid snel minder, maar kan de behandelde huid nog een aantal dagen schrijnen. U kunt ingevroren coldpacks meenemen voor verkoeling van de plekken direct na de belichting.


Na de behandeling

De behandelde huid kan rood worden, opzwellen en gaan schilferen. Dit geneest binnen 1 tot 6 weken.

lees meer

Na de behandeling

De behandelde huid blijft gedurende 24 uur lichtgevoelig. Bescherm daarom de huid tegen zon- en kunstlicht door de huid te bedekken. Om de pijn te verzachten krijgt u een recept mee voor een verkoelende en verzachtende crème. Deze kunt u gedurende 1 week 2 keer per dag aanbrengen. Neem contact met ons op als de wondjes na een week nog open zijn, als u koorts krijgt of ongerust bent.
 
Uw huid kan rood worden, opzwellen en gaan schilferen. De behandelde huid kan er uit gaan zien als een schaafwond. Dit is normaal en wijst op genezing van de huid. De huid geneest binnen 1 tot 6 weken zonder littekens, maar kan wel tijdelijk verkleuren. De maanden na de belichting moet u de huid extra goed beschermen tegen zonlicht. Dek de huid af of smeer goed in met een zonnebrandcrème met hoge factor. Het definitieve resultaat van de behandeling is na 3 maanden goed zichtbaar. Dan heeft u een controleafspraak op de polikliniek Dermatologie.
 

Voorkom nieuwe plekken

De meeste huidaandoeningen die we met PDT behandelen, ontstaan onder andere onder invloed van zonlicht. Om het ontstaan van nieuwe plekken te voorkomen is het belangrijk dat u zich de rest van uw leven goed beschermt tegen zonlicht.

Algemene info


Naar uw afspraak

Ingang: Ingang West
Route: 396

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 15
Ga naar binnen bij: Ingang West
Volg route 396

Afdeling Dermatologie

De afdeling Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. Naast de zorg voor patiënten houden we ons ook bezig met onderwijs en onderzoek.

lees meer

Ons team

inloggen