Na de behandeling

Na 2 uur verwijdert u met een zakdoek of gaasje de resterende crème. Was daarna uw gezicht met gewoon kraanwater. Smeer uw huid vervolgens in met een onderhoudscrème (meestal is dit cetomacrogolcrème). Blijf de rest van de dag uit de zon en vermijd op deze dag ook fel licht binnenshuis. Draag beschermende kleding, bijvoorbeeld een hoofddeksel. Vermijd tijdens 2 weken na de behandeling het verweken van de huid met water, bijvoorbeeld bij langdurig baden of zwemmen. Vermijd tot 3 maanden na de behandeling langdurige blootstelling aan zonlicht. Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor of hoofddeksel ter bescherming van de huid. Vermijd de zonnebank of gezichtsbruiner.

Bijwerkingen

De dagen na de behandeling kunnen de behandelde plekken rood en branderig aanvoelen. Na een paar dagen kan er korstvorming optreden. Dit vermindert geleidelijk in de volgende dagen. Meestal is de korstvorming tussen dag 3 en dag 10 verdwenen. Na gemiddeld 10 tot 14 dagen is de huid vaak genezen. Gebruik dagelijks een vette onderhoudszalf om de plekken te verzachten, te verkoelen en soepel te houden.
Patientenzorg Behandelingen Fotodynamische therapie

Wat is fotodynamische therapie?

Fotodynamische therapie (PDT) is een vorm van lichttherapie. De PDT-behandeling kent 2 vormen: met rood licht of met daglicht.

lees meer

Wat is fotodynamische therapie?

Fotodynamische therapie (PDT) is een vorm van lichttherapie. Hierbij gebruiken we geen UV-licht maar een andere vorm van licht. Dit licht zorgt ervoor dat de kwaadaardige huidcellen worden vervangen door nieuwe gezonde huidcellen. De PDT-behandeling kent 2 vormen:
 • behandeling met rood licht
 • behandeling met daglicht
De lichtarts bepaalt samen met u voor welke vorm van PDT u in aanmerking komt.

Contact

Behandelunit Dermatologie

ma t/m vrij, 08.00 – 16.30 uur
(024) 361 32 80

Naar uw afspraak

Ingang: Ingang West
Route: 396 (4e verdieping)

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 15
Ga naar binnen bij: Ingang West
Volg route 396 (4e verdieping)

Fotodynamische therapie met rood licht


Voorbereiding

Voor het beste effect is het belangrijk dat de te behandelen huid geen korstjes, haren, schilfers of verdikkingen bevat.

lees meer

Voorbereiding

Voor het beste effect is het belangrijk dat de te behandelen huid geen korstjes, haren, schilfers of verdikkingen bevat.

Ontschilferen

U kunt op 2 manieren ontschilferen: met zalf of afplakpleisters. Uw arts kijkt welke methode het beste is voor u en schrijft de zalf of pleisters voor.

 • Zalf. Uw arts kan een ontschilferzalf met salicylzuur voorschrijven. Die zorgt ervoor dat de schilfers verweken en verdwijnen. Een week voor de behandeling begint u hiermee te smeren. Op de dag van de behandeling zelf smeert u niets op de huid.
 • Afplakpleisters. Voor sommige plekjes schrijft uw arts een afdekkende pleister voor. Die pleister brengt u een week voor de behandeling aan en kan dag en nacht blijven zitten. U kunt met deze pleister gewoon douchen. Krijgt u 2 keer een behandeling van hetzelfde huidgebied? Dan moet u ook in de periode tussen de 2 behandelingen zo’n pleister plakken.

Ontharen

Soms is het nodig om de haren bij de te behandelen plek af te scheren. Uw arts bespreekt dit met u. Als dit nodig is, kunt u dit het beste een dag voor de  behandeling thuis doen.

Voorbereiding thuis 

 • Neem 's avonds voor de behandeling, bij het ontbijt en 1 uur voor de behandeling 2 paracetamol (zonder codeïne) van 500 mg in.
 • De behandelde plek mag 24 uur na het opbrengen van de crème niet met zon of fel licht in aanraking komen. Zorg daarom dat u donkere kleding bij u heeft om de behandelde plek te bedekken. Zit de plek op uw hoofd? Neem dan een donkere pet of hoed mee.
 • Krijgt u een behandeling van de huid dicht bij uw ogen? Neem dan een zonnebril mee voor na de behandeling.
 • U mag na de behandeling niet zelf aan het verkeer deelnemen. Zorg dus vooraf voor vervoer naar huis.

De behandeling

De verpleegkundige smeert de plek(ken) in met een crème die de stof aminolevulinezuur bevat (Metvix). Hierna belichten we uw huid ongeveer 9 minuten met rood licht.

lees meer

De behandeling

Aanbrengen van de crème

De verpleegkundige smeert de plek(ken) in met een crème die de stof aminolevulinezuur bevat (Metvix). Deze stof wordt vrijwel alleen opgenomen in de huidkankercellen en voorstadia daarvan. Deze crème maakt de cellen gevoelig voor licht. Uw huid wordt afgedekt met plastic folie en een verband, zodat er geen licht bij komt tijden het inwerken van de crème. Vervolgens moet de crème 3 uur intrekken. Als de te behandelen plek(ken) in uw gezicht of op uw handen zitten, dekken we deze af met speciale pleisters of katoenen handschoenen tegen het licht. Het is belangrijk dat er tijdens het intrekken van de crème geen kunst- of daglicht bij de ingesmeerde huid komt en dat deze niet te veel afkoelt of te warm wordt. Tijdens de inwerktijd blijft u in het ziekenhuis. De wachttijd kunt u doorbrengen in de wachtruimte van de Behandelunit Dermatologie, route 396. Het is niet toegestaan om het ziekenhuis te verlaten.

Belichting

Na minimaal 3 uur verwijdert de verpleegkundige het verband, de folie en de overtollige crème en reinigt de plek met warm water. Hierna belichten we uw huid ongeveer 9 minuten met rood licht. Per belichtingssessie wordt een huidgebied van ongeveer 10x20 cm behandeld. Dit kan warm of gevoelig zijn. Meteen na de belichtingen mag u weer naar huis.

Pijnmedicatie

Soms is paracetamol niet toereikend. U kunt dan samen met uw arts zoeken naar een andere methode om de pijn tijdens de behandeling te verlichten. De pijn treedt meestal in de eerste minuten van de behandeling op. Na de belichting zal deze pijn snel afnemen en kan de behandelde huid nog een aantal dagen schrijnen. U kunt de huid invetten met onderhoudszalf bijvoorbeeld unguentum cetomacrogolis of coldpacks gebruiken om de plekken te koelen. 

Duur van de behandeling

De totale duur van de behandeling is afhankelijk van de aandoening, de uitgebreidheid en de plaats op uw lichaam. Per belichtingssessie kunnen we een huidgebied van ongeveer 10 x 20 cm behandelen. Meestal zijn 2 behandelingen per plek voldoende, waarbij vaak minimaal 1 week en hooguit 2 weken tussen de behandelingen zit. Per behandeling bent u 4 uur op de PDT-dagbehandeling. Op de dag van behandeling krijgt u tussen de middag een kop soep en een belegd broodje. Koffie en thee zijn gratis verkrijgbaar.

Na de behandeling

De behandelde huid kan rood worden, opzwellen en gaan schilferen. Dit geneest binnen 1 tot 6 weken.

lees meer

Na de behandeling

De behandelde huid blijft gedurende 24 uur lichtgevoelig. Bescherm daarom de huid tegen zon- en kunstlicht door de huid te bedekken (pet dragen, katoenen handschoenen of bedekkende kleding). Om de pijn te verzachten krijgt u een recept mee voor een verkoelende en verzachtende crème. Deze kunt u gedurende 1 week 2 keer per dag aanbrengen. Neem contact met ons op als de wondjes na een week nog open zijn, als u koorts krijgt of ongerust bent: (024) 361 32 80.
 
Uw huid kan rood worden, opzwellen en gaan schilferen. De behandelde huid kan er uit gaan zien als een schaafwond. Dit is normaal en wijst op genezing van de huid. De huid geneest binnen 1 tot 6 weken zonder littekens, maar kan wel tijdelijk verkleuren. De maanden na de belichting moet u de huid extra goed beschermen tegen zonlicht. Dek de huid af of smeer goed in met een zonnebrandcrème met hoge factor. Het definitieve resultaat van de behandeling is na 3 maanden goed zichtbaar. Dan heeft u een controleafspraak op de polikliniek Dermatologie.
 

Voorkom nieuwe plekken

De meeste huidaandoeningen die we met PDT behandelen, ontstaan onder andere onder invloed van zonlicht. Om het ontstaan van nieuwe plekken te voorkomen is het belangrijk dat u zich de rest van uw leven goed beschermt tegen zonlicht.

Meer informatie

Fotodynamische therapie met daglicht


Wat is fotodynamische therapie met daglicht?

Fotodynamische therapie met daglicht is een vorm van lichttherapie, waarbij het zichtbare licht (blauw/violet, groen/geel en oranje/rood) de werkzame stof in de aangedane cellen activeert. De cellen worden vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.

Voor de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling met daglicht heeft u eerst een intakegesprek met de lichtarts. De plek(ken) worden over het algemeen eerst voorbehandeld met een salicylzuur zalf of een speciale pleister.

lees meer

Voor de behandeling

Intake

Voorafgaand aan de behandeling met daglicht heeft u eerst een intakegesprek met de lichtarts en de lichtverpleegkundige. Op die dag vindt de behandeling met daglicht nog niet plaats. U krijgt tijdens het intakegesprek duidelijke informatie en instructie over de voorbehandeling en de behandeling zelf. Vervolgens maakt u samen met de lichtverpleegkundige een nieuwe afspraak voor de behandeling met daglicht. Deze behandeling wordt 1 keer per 14 dagen op de dinsdagen gedaan.

Geschikte dag

De dag van behandeling vindt meestal een aantal weken na uw intakegesprek plaats. De behandeling is geschikt op (zonnige) dagen dat de temperatuur minimaal 10 graden is. De behandeling is niet geschikt op dagen dat het veel regent of als er veel regen wordt verwacht. Twijfelt u of uw dag van behandeling met daglicht geschikt is, neem dan contact op met (024) 361 32 80.

Voorbehandeling

De plek(ken) worden over het algemeen eerst voorbehandeld met een salicylzuur zalf (1x per dag voor de nacht aanbrengen) of een speciale pleister. Deze voorbehandeling kunt u zelf thuis uitvoeren. We adviseren om paracetamol in te nemen de nacht voorafgaand aan de behandeling met daglicht (meestal 2 tabletten van 500mg). De ochtend van de behandeling met daglicht en 1 uur voorafgaand aan de behandeling met daglicht adviseren we om nogmaals paracetamol in te nemen.

De behandeling

Op de dag van behandeling brengt de verpleegkundige een zonnebrandcrème aan op alle te behandelen gebieden. Tien minuten na het intrekken van de zonnebrandcrème wordt de Metvix crème op de plek(ken) aangebracht.

lees meer

De behandeling

Op de dag van behandeling brengt de verpleegkundige een zonnebrandcrème aan op alle te behandelen gebieden. Na intrekken van de crème wordt het oppervlakkige deel van de aangedane huid verwijderd door deze voorzichtig en vrijwel pijnloos weg te schaven. Tien minuten na het intrekken van de zonnebrandcrème wordt de Metvix crème op de plek(ken) aangebracht. De crème dekken we niet af. De rest van uw lichaam, dat aan zonlicht wordt blootgesteld, kunt u thuis zelf insmeren met een zonnebrandcrème.

Belangrijk is dat u binnen 30 minuten na het aanbrengen van de crème naar buiten gaat om de ingesmeerde huid aan het daglicht bloot te stellen. U kunt met fiets, maar u mag ook in de auto naar huis toe gaan. Als u met het openbaar vervoer reist, houd dan rekening met de tijdspanne van 30 minuten.

Uiterlijk binnen 30 minuten na het aanbrengen van de crème dient u naar buiten te gaan. Neem eventueel iets te eten en drinken mee. De behandeling start op het moment dat u de plekken continu 2 uur aan het daglicht blootstelt. U kunt zitten, lopen of staan. Wissel dit gerust af. Als de plekken te gevoelig worden, kunt u in lichte schaduw gaan staan of zitten. Bij (mot)regen kan een afdakje van dienst zijn om te schuilen. Een niet al te diep balkon is ook geschikt. Belangrijk daarbij is dat u steeds in het daglicht zit.

Aandachtspunten tijdens de behandeling

Het is belangrijk om binnen 30 minuten na het aanbrengen van de crème naar buiten te gaan voor blootstelling aan daglicht. Zorg dat u niet langer dan 2 uur blootgesteld wordt aan daglicht.

lees meer

Aandachtspunten tijdens de behandeling

 • Het is belangrijk om binnen 30 minuten na het aanbrengen van de crème naar buiten te gaan voor blootstelling aan daglicht.
 • Langer buiten blijven dan maximaal 2 uur, kan forse huidreacties zoals roodheid, verbrande huid en branderige pijn geven. Zorg dus dat u niet langer dan 2 uur blootgesteld wordt aan daglicht.
 • Vroegtijdig stoppen met de belichting geeft onvoldoende resultaat.
 • Een pauze van maximaal 5 minuten is toegestaan.
 • Heeft u vragen? Neem contact op met (024) 361 32 80 en volg het doorkiesmenu.

Na de behandeling

Na 2 uur verwijdert u met een tissue de resterende crème. Was daarna uw gezicht met gewoon kraanwater. Smeer uw huid vervolgens in met een onderhoudscrème.

lees meer