De behandeling

 • Het aantal behandelingen ligt meestal tussen de 8 en 10 keer.
 • Zelfstandigheid van de patiënt bij het uitvoeren van de oefeningen en instructies.
 • Het uitvoeren van zelfstandige gezichtsmassage.
 • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen.
 • Instructies om meebewegingen in het gelaat te verminderen.
 • Oefeningen voor oog- en lipsluiting, letter- en woordoefeningen.
 • Instructies met betrekking tot expressiemogelijkheden.

Wie voert de behandelingen uit?

De behandelingen worden uitgevoerd door fysiotherapeuten van het Radboudumc die aanvullend geschoold zijn en die geregistreerd staan als kaakfysiotherapeut (orofaciaal-fysiotherapeut) bij de Nederlandse Vereniging van Orofaciale Fysiotherapie (NVOF).
Patiëntenzorg Behandelingen Fysiotherapie bij een aangezichtsverlamming

Fysiotherapie bij een aangezichtsverlamming

Deze fysiotherapeutische behandeling (Mimetherapie genoemd) is voor patiënten met restverschijnselen na een aangezichtsverlamming. lees meer

Fysiotherapie bij een aangezichtsverlamming

Deze fysiotherapeutische behandeling (Mimetherapie genoemd) is voor patiënten met restverschijnselen na een aangezichtsverlamming. Restverschijnselen zijn bijvoorbeeld een scheef gezicht, minder bewegingsmogelijkheden en/of ongewenst meebewegen van mond en/of oog. Een aangezichtsverlamming beïnvloedt niet alleen de mimiek, maar ook functies als eten, drinken en praten. Dit kan leiden tot psychosociale problemen.

Wat is het doel van deze behandeling?

Het doel van mimetherapie is het verminderen van hinderlijke restverschijnselen van de aangezichtsverlamming. Zo kunt u de controle over uw gezichtsexpressie en de functie bij het eten, drinken en praten verbeteren.

Wat kunt u van de behandeling verwachten?

 • Uitgebreid onderzoek naar de klachten en de bewegingsmogelijkheden van het gezicht.
 • Informatie over de behandeling en verwachtingen ten aanzien van uw herstel.
 • Specifieke behandeling gericht op een optimaal herstel.

De behandeling

Het aantal behandelingen ligt meestal tussen de 8 en 10 keer. De behandeling bestaat onder andere uit ademhalings-en ontspanningsoefeningen. lees meer

Vind uw mimetherapeut

Een overzicht van mimetherapeuten in Nederland.

lees meer

Vind uw mimetherapeut

Onderstaand kunt u op de kaart zien waar mimetherapeuten gevestigd zitten. Mimetherapeuten zijn gespecialiseerde fysiotherapeuten en logopedisten die een aanvullende vierdaagse opleiding hebben gedaan waardoor zij patiënten met een perifere aangezichtsverlamming kunnen behandelen.

De oranje icoontjes staan voor mimetherapeuten (logopedisten en fysiotherapeuten) die werkzaam zijn in een praktijk. De blauwe icoontjes staan voor mimetherapeuten (logopedisten en fysiotherapeuten) de werkzaam zijn in een ziekenhuis of instelling, bijvoorbeeld een verpleeghuis of revalidatiecentrum.

Wijziging voorstellen?

Bent u zelf mimetherapeut en wil u een wijziging in de registratie doorgeven? Dat kan door contact op te nemen met Gerben van Hinte.

 • Medewerkers
 • Intranet