Wat is een Green Light laserbehandeling?

Heeft u plasklachten doordat uw prostaat groter is? Dan kan een laserbehandeling u helpen. Met de laserstralen van de Green Light Laser verwijderen we weefsel van uw prostaat. Hierdoor ontstaat genoeg ruimte in de plasbuis om normaal te plassen.

Ervaring met laserbehandelingen

In de hele wereld zijn al honderdduizenden laserbehandelingen gedaan. Sinds 2006 deed de afdeling Urologie van het Radboudumc ongeveer 1000 laserbehandelingen. De laatste 2 jaren worden ongeveer 80 ingrepen per jaar met lasertechniek verricht. Uit recent onderzoek blijkt dat de zowel de korte als lange termijnresultaten van deze lasertechniek vergelijkbaar zijn met die van de schraapoperatie (TURP).
Patiëntenzorg Behandelingen Green Light laser

Wat is een Green Light laserbehandeling?

Heeft u plasklachten doordat uw prostaat groter is? Dan kan een laserbehandeling u helpen. Met de laserstralen van de Green Light Laser verwijderen we weefsel van uw prostaat. Hierdoor ontstaat genoeg ruimte in de plasbuis om normaal te plassen. lees meer

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Voor de behandeling

De operatie plannen we in overleg met u in. Er bestaat wel een wachttijd van enkele maanden. lees meer

Voor de behandeling

Voor de operatie komt u zeker twee keer naar het ziekenhuis.
 • Bij het eerste bezoek beoordelen we hoe ernstig uw klachten en plasproblemen zijn.
 • De tweede keer krijgt u meer onderzoeken. U krijgt advies van de uroloog. Soms heeft u al een gesprek met de anesthesioloog.
De operatie plannen we in overleg met u in. Er bestaat wel een wachttijd van enkele maanden.

Voordelen vergeleken met andere prostaatoperaties

U blijft ongeveer twee dagen in het ziekenhuis. Dat is korter dan bij andere prostaatoperaties. Tevens komt er minder bloedverlies voor bij de laseroperaties en kunnen grotere prostaten worden behandeld dan bij de klassieke TURP (schraapoperatie) techniek.

De behandeling

Voor de behandeling controleert uw arts of de prostaat er goed uitziet. Bij de laserbehandeling branden we wat weefsel weg. Hierdoor ontstaat er een holte in de prostaat. lees meer

De behandeling

Bij de laserbehandeling halen we geen weefsel weg. We doen dus geen extra onderzoek naar de prostaat. Voor de behandeling controleert uw arts wel of de prostaat er goed uitziet. Bij de laserbehandeling branden we wat weefsel weg. Hierdoor ontstaat er een holte in de prostaat. Tijdens en meteen na de behandeling zijn er vaak heel weinig bloedingen. Soms branden we bloedinkjes dicht. Ook schrapen we soms een stukje los weefsel weg als dit met de laser niet lukt. In sommige gevallen halen we dus ook bij een laserbehandeling wat weefsel weg. Dan controleren we ook het weefsel zoals bij de schraapoperatie (TURP). 

Katheter

Direct na de operatie krijgt u een blaaskatheter. Is uw urine de volgende dag helder en heeft u geen koorts? Dan mag de katheter weer uit. De eerste keer dat u daarna plast kan dat een beetje branderig aanvoelen. De verpleegkundige kijkt of u goed kunt plassen en of er nog urine achterblijft. Wanneer dit twee keer goed gaat, mag u naar huis. Soms lukt het uitplassen niet goed. U krijgt dan opnieuw een katheter voor een paar dagen of zelfs weken. De meeste patiënten kunnen de dag na de ingreep zonder katheter naar huis.

Na de behandeling

De lasertechniek verbetert vaak het plaspatroon. De operatie slaagt bij 85-90%. Bij 9% van de mannen die geopereerd zijn, is een tweede operatie nodig. lees meer

Na de behandeling

De operatie is heel veilig. Wel kunnen bij elke operatie problemen komen, zoals:

 • Nabloedingen. Er kunnen nabloedingen optreden, waardoor opname in het ziekenhuis noodzakelijk is.
 • Infecties. Er kunnen infecties aan de urinewegen optreden. Als uw behandelend arts een infectie vermoedt, wordt uw urine gekweekt. Ook krijgt u mogelijk antibiotica. Diepe weefselinfecties komen soms voor. In dat geval krijgt u voor langere tijd antibiotica.
 • Zaadlozing en erectiestoornissen. De zaadlozing verandert na een ingreep van de prostaat vaak blijvend. De zaadlozing komt achterwaarts (retrograad) in de blaas. Dit is vooral voor de voortplanting nadelig. Al ervaren sommige patiënten het verlies van de zaadlozing ook als zeer storend. De erecties blijven bijna altijd onveranderd. In de meeste gevallen verandert er wat betreft seksuele functies niet veel.
 • Incontinentie. De kans op incontinentie na een laserbehandeling is klein, maar helaas niet uitgesloten. Door verwijding van de interne sluitspier en prostaat kan een van tevoren al minder functionerende sluitspier in de problemen komen en urine doorlaten. Ook kan de sluitspier beschadigd raken. U kunt in de eerste fase na de operatie een verhoogde aandrang voelen. U kunt deze dan moeilijk uitstellen. Soms leidt dit tot urineverlies. Meestal gaat het vanzelf over. Soms is bij mannen extra (bekkenbodem)therapie nodig is. Deze klachten kunnen aanhouden tot ongeveer 6 maanden na de ingreep.
 • Vernauwing van de plasbuis. In 2 procent van de gevallen komen in de plasbuis littekens voor, waardoor de plasbuis vernauwt. Het gevolg is een slechte straal. Een nieuwe ingreep is nodig om de plasbuis open te maken. Dit fenomeen kan overigens bij elke operatie aan de plasbuis voorkomen.
 • Pijn na de ingreep. Bij 1 procent van de patiënten komt (blijvende) pijn na de ingreep voor. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld chronische prostaatontsteking.

Succeskansen

De lasertechniek verbetert vaak het plaspatroon. De operatie slaagt bij 85-90%. Dat betekent dat 10-15% van de patiënten geen verbetering ziet. Het plaspatroon kan zelfs slechter worden.

Na ontslag

De urine kan in de eerste weken rood van kleur zijn. Soms komen er stukjes weefsel en bloedstolsels mee. Dit is normaal. Ook kan de urine een tijdje helder en dan weer even rood zijn. Ook dit is normaal. Stroperige, bloederige en helderode urine is niet normaal. Heeft u dat, neem dan contact op met de afdeling Urologie. U krijgt dan nader onderzoek. De kans op bloedingen is kleiner wanneer u de eerste 6 weken:

 • twee liter per dag drinkt
 • niet perst wanneer u naar de wc gaat
 • niet op een fietszadel zit
 • geen seks heeft
 • weinig alcohol drinkt

1 week na de behandeling mag u autorijden.

Klachten

Pijn komt heel soms voor, maar is een reden om contact met ons op te nemen. Een branderig gevoel bij het plassen is normaal, maar moeten wel snel beter worden. Is de urine niet helder of krijgt u koorts? Neem dan contact op met de afdeling Urologie of met uw huisarts. We kunnen dan een infectie uitsluiten. Ook krijgt u een recept mee voor een medicijn dat uw blaas rustig houdt na de operatie. U hoeft het medicijn niet te gebruiken. Als u klachten heeft, kan dit medicijn helpen. U mag het een keer per dag slikken. U kunt een droge mond en droge ogen van het medicijn krijgen. Het kan een negatief effect hebben op uw rijvaardigheid.

Controlebezoek

Kom met een volle blaas naar elk controlebezoek. U moet altijd een plastest doen. Na een jaar maken we ook een echo van de prostaat. We bekijken de grootte van de prostaat en de verpleegkundig specialist controleert uw PSA. Dit is een eiwit dat in uw bloed voorkomt en door de prostaat wordt gemaakt. Een PSA-test helpt bij het vroeg opsporen van prostaatkanker. 


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Prostaat­vergroting

De prostaat is een klier die bij mannen onder de blaas zit. Hij is zo groot als een walnoot en maakt vloeistof aan. Als een man een zaadlozing heeft, komt de vloeistof samen met het zaad uit de zaadbal naar buiten. De prostaat is belangrijk voor de vruchtbaarheid en heeft niets te maken met seks. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet