Na de operatie

Direct na de operatie moet u 4 weken, dag en nacht, een lichtdrukkende borstband dragen. Om de huid extra te ondersteunen, plaatsen we tijdens de operatie steunpleisters. U kunt hiermee gewoon douchen. De wonden kunt u voorzichtig droogdeppen. We verwijderen de pleisters bij de eerste controle. De hechtingen lossen vrijwel altijd vanzelf op. Lichte werkzaamheden kunt u na 2 weken hervatten. Na 6 weken mag u alles weer.

Littekens

Littekens door de operatie zijn onvermijdelijk. Afhankelijk van de operatietechniek kunt u een litteken rondom de tepel overhouden. Ook liposuctie geeft kleine littekens. Na de operatie nemen de roodheid en zwelling van de wonden langzaam af. U kunt vanaf 2 weken na de ingreep zelf de genezing bevorderen door de wonden te verzorgen met crème of zalf.

Wanneer een ingreep?

Als u als man een vergrote borst heeft, kan een operatie een oplossing bieden. Afhankelijk van de situatie zijn verschillende technieken mogelijk.

Voor de operatie

Voorafgaand aan de operatie heeft u een gesprek met uw plastisch chirurg. Om de operatie en genezing zo goed mogelijk te laten verlopen, moet u op een aantal dingen letten. lees meer

Voor de operatie

Voor de operatie heeft u een gesprek met uw plastisch chirurg over uw gezondheid. Het is belangrijk dat u vertelt welke medicijnen u gebruikt. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u daar voor de operatie mee stoppen.

De arts vertelt u vanaf wanneer u nuchter moet blijven. Als u medicijnen gebruikt, moet u die bij de opname meenemen. Van tevoren moet u een borstband bestellen. Ook die neemt u mee. De opnameduur is 1 à 2 dagen. Om de operatie en genezing zo goed mogelijk te laten verlopen, moet u op een aantal dingen letten.
  • Overgewicht: de kans op complicaties is groter als u overgewicht heeft. Uw gewicht moet daarom binnen proporties zijn.
  • Roken: voor de operatie mag u 4 weken niet roken. Roken vergroot de kans op complicaties.
  • Scheren: u mag uw borst 5 dagen voor de ingreep niet meer scheren. Dit verkleint de kans op een infectie.
  • Vette crème: u mag op de dag van de operatie geen crème/bodylotion op uw lichaam gebruiken.
  • Sieraden, contactlenzen etc.: het dragen van contactlenzen, bril, gebitsprotheses en sieraden (waaronder piercings) is niet toegestaan tijdens de operatie.

De operatie

Bij liposuctie zuigen we het onderhuids vet weg. Als de huid is uitgerekt, of er stevig klierweefsel zit, kiezen we voor een combinatie van technieken. Dit is te vergelijken met een borstverkleining. Dan verwijdert de chirurg het teveel aan vet- en klierweefsel via een snee rondom de tepel. lees meer

De operatie

Liposuctie is de meest eenvoudige methode om gyneacomastie te verhelpen. Daarbij zuigen we het onderhuids vet weg. Dit is mogelijk als er niet te veel vetweefsel is en als er geen klierweefsel in de borst zit.

Als de huid is uitgerekt, of er stevig klierweefsel zit, kiezen we voor een combinatie van technieken. Dit is te vergelijken met een borstverkleining. De chirurg maakt een snee rondom de tepel en verwijdert het teveel aan vet- en klierweefsel via deze opening. We verwijderen niet al het klierweefsel. Om genoeg volume te houden, laten we een kleine hoeveelheid klierweefsel achter. Om wondvocht af te voeren, leggen we een drain (afvoerbuisje) aan. Het litteken blijft vaak beperkt tot een halve of hele cirkel rondom de tepelhof.

Veiligheid

Om de operatie zo goed mogelijk te laten verlopen, bouwen we diverse veiligheidsmomenten in. Kort voor de operatie wordt een ‘time out’ genomen en controleren we uw naam, geboortedatum, het te opereren lichaamsdeel en de operatiebenodigdheden.


Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Risico's en complicaties

Hoewel de kans klein is, kunnen complicaties optreden. Littekens kunnen breder of dikker zijn dan normaal. Ook kan het gevoel in uw tepel minder of weg zijn. Dit kan tijdelijk zijn, maar ook blijvend. lees meer

Risico's en complicaties

Hoewel de kans klein is, kunnen complicaties optreden. We streven naar een symmetrisch resultaat, maar dit is niet altijd haalbaar. Daarnaast kunnen littekens dikker en/of breder zijn dan normaal. We kunnen dit op verschillende manieren verbeteren. Het is normaal als het gevoel in uw tepel na de operatie minder of weg is. Dit kan tijdelijk zijn, maar ook blijvend. Nabloedingen en/of infecties zijn risico’s. Soms is een tweede ingreep noodzakelijk. Om complicaties als een trombosebeen, longembolie en longontsteking te voorkomen, moet u na de operatie zo snel mogelijk in beweging komen.

Na de operatie

Direct na de operatie moet u 4 weken, dag en nacht, een lichtdrukkende borstband dragen. Om de huid te ondersteunen, plaatsen we steunpleisters. Deze verwijderen we bij de eerste controle. Na 2 weken kunt u lichte werkzaamheden hervatten. lees meer

Kosten

Als u ernstige lichamelijke klachten heeft, kan uw plastisch chirurg een aanvraag voor vergoeding indienen bij uw ziektekostenverzekeraar. Deze beslist of u de behandeling vergoed krijgt. lees meer

Kosten

Als u ernstige lichamelijke klachten heeft, kan uw plastisch chirurg een aanvraag voor vergoeding indienen bij uw ziektekostenverzekeraar. Deze beslist of u de behandeling vergoed krijgt. Wanneer de aanvraag tot vergoeding wordt afgewezen, kunt u zelf een bezwaarschrift indienen bij de medisch adviseur van uw verzekeraar. 

Contact

Polikliniek
(024) 361 95 94

Verpleegafdeling
(024) 361 40 14
contactformulier

Team Plastische Chirurgie

Ons team bestaat uit specialisten van verschillende disciplines.


Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet