Kleding

Winterkleding

  • Sweaters waarvan de hals verder ingeknipt wordt en die met klittenband gesloten kunnen worden.
  • V-hals truien.
  • Winterjas of cape enkele maten te groot. Misschien kunt u deze van iemand lenen of tweedehands kopen.
  • Een sjaal om uw hals te bedekken.
  • Alle grote kleding die verder beschikbaar is.

Zomerkleding

  • Dames kunnen een jurk met een lage hals of schouderbandjes dragen.
  • Als het warm is, kunt u een hemd of T-shirt onder het vest dragen. U moet dan het T-shirt aan één zijde en één schouder openknippen en als het ware zijwaarts aantrekken.

Schoenen

Draag stevige schoenen met rubberen zolen. Hoge hakken en leren zolen raden wij u sterk af.

Wat is een halovest?

Door een ziekteproces of ongeval zijn uw nekwervels beschadigd of gebroken. Om te voorkomen dat het ruggenmerg ook aangetast wordt door deze beschadiging legt de arts een halo aan. lees meer

Wat is een halovest?

Door een ziekteproces of ongeval zijn uw nekwervels beschadigd of gebroken. Om te voorkomen dat het ruggenmerg ook aangetast wordt door deze beschadiging legt de arts een halo aan. Het halo frame bestaat uit:

  • Een ring (de halokroon) die met pennen op uw hoofd gefixeerd wordt.
  • Een kunststofvest met zachte bekleding aan de huidzijde.
  • 4 stangen die de verbinding vormen tussen de halokroon en het vest.

Nu uw nekwervels voldoende gefixeerd en ondersteund zijn gaat u weer starten met mobiliseren. Doordat de nek en het hoofd in een bepaalde stand vastgezet is, is het erg moeilijk het evenwicht te vinden dus in het begin is begeleiding en ondersteuning zeker nodig. Deze begeleiding krijgt u van de fysiotherapeut en verpleegkundige.


Contact

Luister het volledige keuzemenu af om doorverbonden te worden met de juiste afdeling.
(024) 361 40 14

Halovest aanmeten

De gipsverbandmeester meet meestal het halovest aan. Na het aanleggen van het vest maken we meestal een röntgenfoto. lees meer

Halovest aanmeten

De gipsverbandmeester meet meestal het halovest aan. Hij draait u hierbij van rug naar uw zij of buik, zodat hij de voor- en achterkant van het vest kan aanleggen. Hierna zet hij de 4 staven aan de halokroon vast met fixatiemateriaal.

Stand van de wervels controleren

Na het aanleggen maken we een röntgenfoto om de stand van uw wervels te controleren. Eventueel passen we de stand van het halovest aan. Dit is geen prettig gevoel, maar niet pijnlijk. Het aanleggen van de kroon en het vest kan wel pijn veroorzaken door spanning van de nekspieren. Dit kunnen we zo nodig met spierverslappende medicijnen verhelpen.

Het fixeren van de wervels

Soms is het na een ongeval nodig om u eerst enige tijd in tractie te laten liggen zodat uw wervels weer in een goede lijn komen te staan. Tractie houdt in dat we een gewicht bevestigen aan de halokroon. lees meer

Het fixeren van de wervels

Soms is het na een ongeval nodig om u eerst enige tijd in tractie te laten liggen zodat uw wervels weer in een goede lijn komen te staan. Tractie houdt in dat we gewichten bevestigen aan de halokroon, waardoor de wervels niet meer op elkaar drukken. Hierdoor blijft het ruggenmerg vrij en wordt geprobeerd beschadegingen te voorkomen. De halokroon is een ring die we met pennen op uw hoofd vastzetten. U krijgt deze vaak al bij binnenkomst op de afdeling Spoedeisende Hulp aangemeten. Ook kan tijdens de tractie de zwelling afnemen die is veroorzaakt door het ongeval.

De stabiliteit van de beschadigde wervels kan door ziekte of het ongeval verslechteren. De arts kan het dan noodzakelijk vinden om uw wervels ook operatief te fixeren. De orthopeed kan vaak pas veilig opereren wanneer de zwelling is afgenomen. Ook na de operatie kan de stabiliteit nog zo slecht zijn dat nabehandeling met een halovest noodzakelijk wordt.

Tips en instructies voor thuis

  • Daglijks moeten de plaatsen waar de kroon met schroeven op uw hoofd is gezet verzorgd worden. Het vest mag niet nat worden.

    lees meer


    Verzorging van het halovest

    Verzorging pennen

    Tijdens de ziekenhuisopname verzorgt de verpleegkundige dagelijks de plaatsen waar de kroon met schroeven op uw hoofd is gezet. Voor u naar huis gaat krijgt uw partner instructie over hoe dit in de thuissituatie moet.

    Verzorging vest

    In het ziekenhuis voelt u waarschijnlijk al goed aan of het vest, naar omstandigheden, wel of niet comfortabel zit. Wanneer dit niet zo is, kunt u dit melden en passen we zonodig iets aan. U mag nooit zelf het vest strakker of losser zetten. Als u thuis klachten krijgt, kunt u altijd telefonisch om advies vragen.

    Het vest mag niet nat worden. Wanneer dit toch gebeurt, is erg belangrijk dat u de bekleding niet verwijdert. Droog het vest met handdoeken of een föhn.

  • Lichamelijke verzorging

    Wassen

    Door een vochtige handdoek onder het vest door te halen, kunt u de huid onder het vest reinigen. Bij ernstige transpiratie kan met een in 30% alcoholoplossing gedrenkte doek de huid weer droog en fris gemaakt worden. Drogen kan door een droge handdoek onder het vest door te trekken.

    Haar wassen

    Bescherm uw schouders met een stuk plastic. Dit kan zo nodig vastgeplakt worden aan de stangen van het vest. Wanneer u een badkuip heeft kunt u hiernaast knielen en dan voorovergebogen uw haren spoelen met de douchekop of een waterkan. U kunt u haar ook wassen door voorover te buigen boven een wasbak. Gebruik geen haarverf, sprays of conditioners. Deze kunnen namelijk een infectie bij de peninsteekplaatsen veroorzaken.

    Jeuk

    Probeer krabben te voorkomen door te wassen met alcoholdoekjes. Wanneer krabben niet te vermijden is, gebruik dan geen scherpe voorwerpen. Waarschuw hulpverleners dat ze voorzichtig moeten zijn als ze u helpen bij de lichamelijke verzorging. Een stoot tegen uw pennen kan erg pijnlijk zijn.

  • Slapen

    Uw slaappatroon kan veranderen door het dragen van het halovest. Allereerst is het vermoeiend om de stellage met u mee te dragen. Bovendien wordt uw nachtrust waarschijnlijk vaker onderbroken dan voorheen, omdat het moeilijker is om een comfortabele houding te vinden. Na een tijdje zult u aan het vest wennen en gaat het slapen beter.

    Tips:
    • Slaap op 2 kussens als u op uw rug ligt.
    • Een handdoek opgerold onder uw nek kan ook helpen in het comfort.
    • Om makkelijker te kunnen draaien kan een papegaai(handgreep) gebruikt worden. Deze kunt u leven bij de thuiszorg.

Mobiliseren

Nu uw nekwervels voldoende gefixeerd en ondersteund zijn, gaat u eindelijk uit bed. Als u al enige weken in bed ligt, is het extra belangrijk dat we het revalideren langzaam opbouwen. lees meer

Mobiliseren

Nu uw nekwervels voldoende gefixeerd en ondersteund zijn, gaat u eindelijk uit bed. Voor sommigen is dat na een paar dagen bedrust geen probleem. Als u al enige weken in bed ligt, is het extra belangrijk dat we het revalideren langzaam opbouwen. Dit begint door eerst in bed van lig tot zit te komen. Daarna probeert u met hulp van de fysiotherapeut en hulpmiddelen, zoals een looprek, langzaam weer uit bed te komen.

Evenwicht

Doordat uw nek en hoofd in een bepaalde stand vastgezet zijn, is het erg moeilijk om uw evenwicht te vinden. In het begin heeft u nog zeker begeleiding en ondersteuning nodig.

Vervoer

Lopen en autorijden zijn het meest comfortabel. Hierbij zijn de minste trillingen te verwachten. Bij het instappen in de auto gaat u eerst op de stoel zitten en vervolgens draait u uw benen naar binnen. Bij het uitstappen volgt u de omgekeerde volgorde. Bij vervoer per trein, bus en metro is de kans op stoten erg groot. Als het niet anders kan, probeer dan in iedergeval buiten de spitsuren te reizen.

Seksualiteit

Een halovest vormt geen belemmering voor intiem contact, wees wel voorzichtig met de pennen en stangen. Verder is het een kwestie van uitproberen wat voor u de meest comfortabele houding is.

Naar uw afspraak op de verpleegafdeling

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 2
Route: 737

bekijk route

Naar uw afspraak op de verpleegafdeling

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 2 en volg route 737

Verwijderen van het vest

Na 6 weken tot 3 maanden verwijderen we de halokroon. Dit is erg gemakkelijk. lees meer

Verwijderen van het vest

Na 6 weken tot 3 maanden verwijderen we de halokroon. Dit is erg gemakkelijk. We ontkoppelen het vest en vervolgens draait de arts de schroeven los die op uw schedel bevestigd zijn. Uw nek voelt behoorlijk stijf en tegelijkertijd slap aan. U krijgt daarom tijdelijk nog een zachte kraag ter ondersteuning. Daarnaast krijgt u een instructie over de verzorging van de wondjes op uw hoofd. De arts adviseert u wanneer u weer kunt gaan sporten en aan andere activiteiten mag deelnemen.

Verpleeg­afdeling Orthopedie

De verpleegafdeling Brein, Bewegen en Reconstructie van het Radboudumc is een samenwerking van de verpleegafdelingen van Neurochirurgie, Plastische Chirurgie, Orthopedie en Traumachirurgie.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet