Over de behandeling

Hepatitis C is een ontsteking van de lever. Een virus veroorzaakt de ontsteking. Dat virus wordt overgedragen via bloed-op-bloedcontact. Hepatitis C is meestal een chronische ontsteking. Dit betekent dat de ontsteking steeds terugkomt. Naast het ontsteken van de lever kan het virus ook veel andere organen ziek maken. Hepatitis C behandelen we vaak met medicijnen. Of de behandeling slaagt, hangt af van het genotype en hoe ver de ziekte is.

Over de behandeling

Hepatitis C is een ontsteking van de lever. Een virus veroorzaakt de ontsteking. Dat virus wordt overgedragen via bloed-op-bloedcontact. lees meer

Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 91 90

De behandeling

Hepatitis C behandelen we tegenwoordig met direct werkende antivirale middelen (DAA’s). lees meer

De behandeling

Hepatitis C behandelen we tegenwoordig met direct werkende antivirale middelen (DAA’s). Deze middelen zijn veel effectiever en worden veel beter verdragen dan de oude behandeling: de combinatie van peginterferon en ribavirin. De kans op genezing van de hepatitis C ligt bijna altijd boven de 95%, onafhankelijk van het genotype of hoe ver de ziekte gevorderd is. De arts kan u vertellen hoe lang de behandeling duurt, hoe groot de kans is dat u geneest en welke verschillende bijwerkingen de behandelingen kunnen hebben.

Genotypen

Er bestaan zes genotypen van het hepatitis C virus. In Nederland zien we vooral genotype 1 (50%), maar ook genotype 3 (30%) en genotype 2 en 4 (ieder 10%). Onder andere het genotype bepaalt welke behandeling gegeven moet worden. 

Na de behandeling

Afhankelijk van hoe ver de ziekte gevorderd is en dus hoeveel schade er al in de lever zit, moet u onder controle blijven. lees meer

Na de behandeling

Afhankelijk van hoe ver de ziekte gevorderd is en dus hoeveel schade er al in de lever zit, moet u onder controle blijven. Mensen met vergevorderde fibrose of cirrose moeten ieder half jaar een echo van de lever krijgen, om in de gaten te houden of er geen leverkanker ontwikkelt.

Als u nauwelijks fibrose heeft, hoeft u vaak niet meer onder controle te blijven in het ziekenhuis.

Succesvolle behandeling zorgt er niet voor dat u resistent bent geworden voor het virus. Als u opnieuw bloed-op-bloedcontact hebt met besmet bloed, kunt u opnieuw geïnfecteerd raken en hepatitis C krijgen. Het is dus belangrijk om risicovolle contacten te vermijden.
 

Onderzoek Hepatitis C onderzoek

We kunnen een hepatitis C infectie vaststellen met bloedonderzoek. Vaak maken we ook een Fibroscan of een echo. lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725
  • Medewerkers
  • Intranet